0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malinové makronky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 133
Více než hodinu Pro zkušené na cca 35 makronek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 254 g
Tuky 160 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze sna o Francii...

Suroviny

mouka mandlová 115 g
lze nahradit jemně mletými mandlemi
moučkový cukr 150 g
bílek 90 g
asi 3 bílky
krupicový cukr 50 g
potravinářské barvivo
červené nebo růžové (dobře funguje gelové)
Na náplň
mascarpone 200 g
máslo 20 g
změklé
mražené maliny 200 g
nebo čerstvé
moučkový cukr 1 PL

Postup

1

Smíchejte mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr a v mixéru promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto. Bílky spojte s krupicovým cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh úplně pevný. Na závěr přidejte do sněhu trošku barviva.

2

Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou.

3

Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout (dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku se nelepily).

4

Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky můžete nyní zamrazit).

5

Mezitím připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte. Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň 24 hodin. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.

Recept na makronky jsme získali od Zuzany Dvořákové.

NĚCO NAVÍC
Bílky před šleháním nechte aspoň 24 hodin odležet. Odpaří se z nich vlhkost, lépe se šlehají a sníh je pevnější.

VYBERTE SI SKOŘÁPKU...

OŘECHOVÉ MAKRONKY
Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Smíchejte 50 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí), 60 g jemně mletých vlašských ořechů (lepší jsou opražené) a 1 lžičku kakaa holandského typu a postupujte stejně jako v receptu na malinové makronky (tj. směs dejte do mixéru, promixujte na co nejjemnější prášek, prosejte…)

KAKAOVÉ MAKRONKY
Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Ke směsi mandlové mouky a cukru navíc přidejte 1 lžíci kakaa holandského typu a dál postupujte podle návodu.

VYBERTE SI NÁPLŇ...

VANILKOVÁ S BÍLOU ČOKOLÁDOU
Vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku zamíchejte do 100 g smetany ke šlehání, přiveďte k varu a smetanou přelijte 200 g co nejkvalitnější bílé čokolády nalámané na malé kousky. Nechte minutku stát, pak promíchejte. Nechte přes noc v ledničce ztuhnout. Pokud je směs i po vychlazení příliš tekutá, lehce ji našlehejte, zpevní se. Makronky plňte, slepujte a pak dejte do chladničky uležet aspoň na 24 hodin.

TMAVÁ ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ
Přiveďte k varu 150 g smetany ke šlehání a pak jí přelijte 150 g tmavé čokolády nalámané na kousky (pokud dáváte přednost mléčné čokoládě, tak Zuzana Dvořáková doporučuje poměr 200 g čokolády na 100 g smetany). Směs můžete doplnit kapkou rumu, whisky nebo jiného oblíbeného alkoholu či ,vánočním‘ kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček atp. Rozmíchejte dohladka. Jakmile směs vychladne a dosáhne krémové konzistence, můžete plnit skořápky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč