0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malinové makronky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 128
Více než hodinu Pro zkušené na cca 35 makronek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 254 g
Tuky 160 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze sna o Francii...

Suroviny

mouka mandlová 115 g
lze nahradit jemně mletými mandlemi
moučkový cukr 150 g
bílek 90 g
asi 3 bílky
krupicový cukr 50 g
potravinářské barvivo
červené nebo růžové (dobře funguje gelové)
Na náplň
mascarpone 200 g
máslo 20 g
změklé
mražené maliny 200 g
nebo čerstvé
moučkový cukr 1 PL

Smíchejte mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr a v mixéru promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto. Bílky spojte s krupicovým cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh úplně pevný. Na závěr přidejte do sněhu trošku barviva.

Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou.

Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout (dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku se nelepily).

Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky můžete nyní zamrazit).

Mezitím připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte. Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň 24 hodin. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.

Recept na makronky jsme získali od Zuzany Dvořákové.

NĚCO NAVÍC
Bílky před šleháním nechte aspoň 24 hodin odležet. Odpaří se z nich vlhkost, lépe se šlehají a sníh je pevnější.

VYBERTE SI SKOŘÁPKU...

OŘECHOVÉ MAKRONKY
Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Smíchejte 50 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí), 60 g jemně mletých vlašských ořechů (lepší jsou opražené) a 1 lžičku kakaa holandského typu a postupujte stejně jako v receptu na malinové makronky (tj. směs dejte do mixéru, promixujte na co nejjemnější prášek, prosejte…)

KAKAOVÉ MAKRONKY
Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Ke směsi mandlové mouky a cukru navíc přidejte 1 lžíci kakaa holandského typu a dál postupujte podle návodu.

VYBERTE SI NÁPLŇ...

VANILKOVÁ S BÍLOU ČOKOLÁDOU
Vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku zamíchejte do 100 g smetany ke šlehání, přiveďte k varu a smetanou přelijte 200 g co nejkvalitnější bílé čokolády nalámané na malé kousky. Nechte minutku stát, pak promíchejte. Nechte přes noc v ledničce ztuhnout. Pokud je směs i po vychlazení příliš tekutá, lehce ji našlehejte, zpevní se. Makronky plňte, slepujte a pak dejte do chladničky uležet aspoň na 24 hodin.

TMAVÁ ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ
Přiveďte k varu 150 g smetany ke šlehání a pak jí přelijte 150 g tmavé čokolády nalámané na kousky (pokud dáváte přednost mléčné čokoládě, tak Zuzana Dvořáková doporučuje poměr 200 g čokolády na 100 g smetany). Směs můžete doplnit kapkou rumu, whisky nebo jiného oblíbeného alkoholu či ,vánočním‘ kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček atp. Rozmíchejte dohladka. Jakmile směs vychladne a dosáhne krémové konzistence, můžete plnit skořápky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit