Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (121)
Do hodiny Pro zkušené na cca 35 makronek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 254 g
Tuky 160 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze sna o Francii...

Suroviny

mouka mandlová 115 g
lze nahradit jemně mletými mandlemi
moučkový cukr 150 g
bílek 90 g
asi 3 bílky
krupicový cukr 50 g
potravinářské barvivo
červené nebo růžové
Na náplň
mascarpone 200 g
máslo 20 g
změklé
mražené maliny 200 g
nebo čerstvé
moučkový cukr 1 PL

1Smíchejte mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr a v mixéru promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto. Bílky spojte s krupicovým cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh úplně pevný. Na závěr přidejte do sněhu trošku barviva.

2Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou.

3Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout (dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku se nelepily).

4Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky můžete nyní zamrazit).

5Mezitím připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte. Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň 24 hodin. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.

Recept na makronky jsme získali od Zuzany Dvořákové. Pokud se vám s makronkami nechce dělat, můžete si je od ní na jejím webu www.domacilaskominy.estranky.cz objednat. Jsou božské!

NĚCO NAVÍC

 

  • Bílky před šleháním nechte aspoň 24 hodin odležet. Odpaří se z nich vlhkost, lépe se šlehají a sníh je pevnější.

 

VYBERTE SI SKOŘÁPKU...

 

OŘECHOVÉ MAKRONKY

Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Smíchejte 50 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí), 60 g jemně mletých vlašských ořechů (lepší jsou opražené) a 1 lžičku kakaa holandského typu a postupujte stejně jako v receptu na malinové makronky (tj. směs dejte do mixéru, promixujte na co nejjemnější prášek, prosejte…)

KAKAOVÉ MAKRONKY

Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Ke směsi mandlové mouky a cukru navíc přidejte 1 lžíci kakaa holandského typu a dál postupujte podle návodu.

VYBERTE SI NÁPLŇ...

VANILKOVÁ S BÍLOU ČOKOLÁDOU

Vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku zamíchejte do 100 g smetany ke šlehání, přiveďte k varu a smetanou přelijte 200 g co nejkvalitnější bílé čokolády nalámané na malé kousky. Nechte minutku stát, pak promíchejte. Nechte přes noc v ledničce ztuhnout. Pokud je směs i po vychlazení příliš tekutá, lehce ji našlehejte, zpevní se. Makronky plňte, slepujte a pak dejte do chladničky uležet aspoň na 24 hodin.

TMAVÁ ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ

Přiveďte k varu 150 g smetany ke šlehání a pak jí přelijte 150 g tmavé čokolády nalámané na kousky (pokud dáváte přednost mléčné čokoládě, tak Zuzana Dvořáková doporučuje poměr 200 g čokolády na 100 g smetany). Směs můžete doplnit kapkou rumu, whisky nebo jiného oblíbeného alkoholu či ,vánočním‘ kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček atp. Rozmíchejte dohladka. Jakmile směs vychladne a dosáhne krémové konzistence, můžete plnit skořápky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit