Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malinové makronky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 170
Více než hodinu Pro zkušené na cca 35 makronek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 254 g
Tuky 160 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Makronky jsou oblíbené po celém světě, i když Francouzi k nim mají přeci jen o trochu blíže. Dvě mandlové skořápky nejčastěji spojuje ganache, nebo některá z ovocných náplní. Zvolit tu nejlepší náplň do makronek je skutečně velmi obtížné, ale tato malinová mezi naše favority rozhodně patří. Recept na makronky chce už trochu praxi v kuchyni, ale nebojte se vyzkoušet štěstí i jako začátečník.

Související recepty

Suroviny

lze nahradit jemně mletými mandlemi
asi 3 bílky
červené nebo růžové (dobře funguje gelové)
Na náplň
změklé
mražené maliny 200 g
nebo čerstvé

Postup

1

Smíchejte mandlovou mouku (či mleté mandle) a moučkový cukr a v mixéru promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto.

2

Bílky spojte s krupicovým cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh úplně pevný. Na závěr přidejte do sněhu trošku barviva.

3

Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou.

4

Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny.

5

Makronky nechte zaschnout (dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku byly suché a nelepily se).

6

Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky můžete nyní zamrazit).

7

Mezitím připravte malinovou náplň na makronky. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte. Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka.

8

Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň 24 hodin. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.

Recept na makronky jsme získali od Zuzany Dvořákové.

NĚCO NAVÍC
Bílky před šleháním nechte aspoň 24 hodin odležet. Odpaří se z nich vlhkost, lépe se šlehají a sníh je pevnější.

VYBERTE SI SKOŘÁPKU...

OŘECHOVÉ MAKRONKY
Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Smíchejte 50 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí), 60 g jemně mletých vlašských ořechů (lepší jsou opražené) a 1 lžičku kakaa holandského typu a postupujte stejně jako v receptu na malinové makronky (tj. směs dejte do mixéru, promixujte na co nejjemnější prášek, prosejte…)

KAKAOVÉ MAKRONKY
Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Ke směsi mandlové mouky a cukru navíc přidejte 1 lžíci kakaa holandského typu a dál postupujte podle návodu.

VYBERTE SI NÁPLŇ...

VANILKOVÁ GANACHE
Vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku zamíchejte do 100 g smetany ke šlehání, přiveďte k varu a smetanou přelijte 200 g co nejkvalitnější bílé čokolády nalámané na malé kousky. Nechte minutku stát, pak promíchejte. Nechte přes noc v ledničce ztuhnout. Pokud je ganache i po vychlazení příliš tekutá, lehce ji našlehejte, zpevní se. Makronky plňte, slepujte a pak dejte do chladničky uležet aspoň na 24 hodin.

ČOKOLÁDOVÁ GANACHE
Přiveďte k varu 150 g smetany ke šlehání a pak jí přelijte 150 g tmavé čokolády nalámané na kousky (pokud dáváte přednost mléčné čokoládě, tak Zuzana Dvořáková doporučuje poměr 200 g čokolády na 100 g smetany). Směs můžete doplnit kapkou rumu, whisky nebo jiného oblíbeného alkoholu či ,vánočním‘ kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček atp. Rozmíchejte dohladka. Jakmile směs vychladne a dosáhne krémové konzistence, můžete plnit skořápky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...