Výrazné oči, tajuplná krása a introvertní povaha, pro níž se jí přezdívalo Švédská sfinga. To byla Greta Garbo – švédská herečka, která se stala hvězdou zlaté éry Hollywoodu a za své herecké umění získala mnohá ocenění. Kromě toho byla známá stravovacími návyky, které by se daly popsat přinejmenším jako bizarní.
Jedla jen špenát a luštěniny
První dietu prý začala držet po příjezdu do USA okolo roku 1925, když jí vlivný filmový producent Louis B. Mayer řekl, že muži v Americe nemají rádi tlusté ženy. Herečkám se tehdy žádné kilo navíc nepromíjelo, proto se Garbo vrhla na shazování.
- Po dobu tří týdnů nejedla nic jiného než různé druhy luštěnin, což později dovedla do extrému tím, že přestala snídat a k obědu i večeři konzumovala pouze misku špenátu.
- Od té doby prý držela diety po celý život a obzvláště ty, které byly zrovna v módě.
- Vášeň k dietám svedla samotářskou hvězdu dohromady se samozvaným výživovým poradcem Gayelordem Hauserem, jehož podivnými stravovacími doporučeními se řídila mnoho let.
Věřila zázračným potravinám
Hauser napsal několik knih o výživě, ve kterých sdílel svou dietní filosofii. Ta spočívala v konzumaci „zázračných potravin“, čímž může člověk dosáhnout sta let. Jednalo se hlavně o pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, melasu, jogurt, podmáslí a také zeleninu.
- Jedním ze zvláštních receptů, které herečce doporučil, byla celerová sekaná – vegetariánský pokrm připravený z celerového pyré, zeleniny, strouhanky, sekaných ořechů a mléka.
- Tuhle „pochoutku“ dokonce vyzkoušela americká spisovatelka Rebecca Harrington, autorka knihy I'll Have What She's Having: My Adventures in Celebrity Dieting, ve které si posvítila na nejrůznější stravovací návyky celebrit.
- Harrington v knize uvádí, že po upečení byla sekaná cítit jako zvratky, takže pokrm nechala několik dní v troubě a poté ho odnesla rovnou do popelnice.
- Jindy prý herečka pila syrová vejce rozmíchaná v pomerančovém džusu, což Hauser popisoval jako „krémový nápoj ideální na královský stůl“.
Cornflakes, džem a káva k snídani
Kombinace cerálií, zavařeniny a kávy by sama o sobě nebyla nijak zvláštní, jenže Garbo prý tuhle kombinaci jedla dohromady z jedné misky. Zdrojem informace je článek z amerického časopisu Life z roku 1938.
- Tehdy se Garbo se svým přítelem, dirigentem Leopoldem Stokowským, vydala na dovolenou do Itálie, kde pobývali ve vile Cimbrone.
- Kromě zmínek o tom, jak Leopold a Greta asistovali při dojení krávy Emmy, se v článku píše, jak služebná herečce vybalovala kufr a našla v něm několik sklenic džemu. Ten si prý herečka velmi přísně střežila.
- Každé ráno si přinesla sklenici ke stolu, kde si několik lžic džemu naložila na kukuřičné vločky, načež vše přelila šálkem kávy. A jakmile snídaně skončila, džem si odnesla zpátky do ložnice, kterou nezapomněla zamknout.
- Brusinkový džem patří ke švédským národním specialitám, takže je velmi pravděpodobné, že herečka jedla právě ten z brusinek.
Asketická hlavní jídla, ale poměrně bohatá svačina
Výše zmíněný článek zmapoval i ostatní denní jídla herečky. Oběd, který se podával v pravé poledne, prý prý skládal ze syrové mrkve, která se jedla jen tak. Na stole prý nesměla být ani sůl k dochucení.
- I večeři měla velmi minimalistickou – pouze porci zeleninového salátu a ovoce.
- Překvapivé je, že k odpolednímu čaji si docela dopřávala – prý si dávala sendviče, koláč, med a opět milovaný džem.
- Ostatně podle přátel Garbo nebyla tak striktní jako její výživový guru a občas si dopřála i něco „normálního“ jako právě tuňákový sendvič, triscuits (pečené celozrnné sušenky ve tvaru čtverce), sýr a také měla ráda sušené meruňky.
Zdroje informací: Woman’s World, Mental Floss, Mirror, Movies Silently, The Cut, Vickie Leste