Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dieta Grety Garbo: Celerovou sekanou i podmáslí s kvasnicemi ji poradil slavný dietolog

Greta Garbo
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Výrazné oči, tajuplná krása a introvertní povaha, pro níž se jí přezdívalo Švédská sfinga. To byla Greta Garbo – švédská herečka, která se stala hvězdou zlaté éry Hollywoodu a za své herecké umění získala mnohá ocenění. Kromě toho byla známá stravovacími návyky, které by se daly popsat přinejmenším jako bizarní.

Jedla jen špenát a luštěniny

První dietu prý začala držet po příjezdu do USA okolo roku 1925, když jí vlivný filmový producent Louis B. Mayer řekl, že muži v Americe nemají rádi tlusté ženy. Herečkám se tehdy žádné kilo navíc nepromíjelo, proto se Garbo vrhla na shazování.

  • Po dobu tří týdnů nejedla nic jiného než různé druhy luštěnin, což později dovedla do extrému tím, že přestala snídat a k obědu i večeři konzumovala pouze misku špenátu. 
  • Od té doby prý držela diety po celý život a obzvláště ty, které byly zrovna v módě.
  • Vášeň k dietám svedla samotářskou hvězdu dohromady se samozvaným výživovým poradcem Gayelordem Hauserem, jehož podivnými stravovacími doporučeními se řídila mnoho let.

Věřila zázračným potravinám

Hauser napsal několik knih o výživě, ve kterých sdílel svou dietní filosofii. Ta spočívala v konzumaci „zázračných potravin“, čímž může člověk dosáhnout sta let. Jednalo se hlavně o pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, melasu, jogurt, podmáslí a také zeleninu.

  • Jedním ze zvláštních receptů, které herečce doporučil, byla celerová sekaná – vegetariánský pokrm připravený z celerového pyré, zeleniny, strouhanky, sekaných ořechů a mléka.
  • Tuhle „pochoutku“ dokonce vyzkoušela americká spisovatelka Rebecca Harrington, autorka knihy I'll Have What She's Having: My Adventures in Celebrity Dieting, ve které si posvítila na nejrůznější stravovací návyky celebrit.
  • Harrington v knize uvádí, že po upečení byla sekaná cítit jako zvratky, takže pokrm nechala několik dní v troubě a poté ho odnesla rovnou do popelnice.
  • Jindy prý herečka pila syrová vejce rozmíchaná v pomerančovém džusu, což Hauser popisoval jako „krémový nápoj ideální na královský stůl“.

Cornflakes, džem a káva k snídani

Kombinace cerálií, zavařeniny a kávy by sama o sobě nebyla nijak zvláštní, jenže Garbo prý tuhle kombinaci jedla dohromady z jedné misky. Zdrojem informace je článek z amerického časopisu Life z roku 1938.

  • Tehdy se Garbo se svým přítelem, dirigentem Leopoldem Stokowským, vydala na dovolenou do Itálie, kde pobývali ve vile Cimbrone.
  • Kromě zmínek o tom, jak Leopold a Greta asistovali při dojení krávy Emmy, se v článku píše, jak služebná herečce vybalovala kufr a našla v něm několik sklenic džemu. Ten si prý herečka velmi přísně střežila.
  • Každé ráno si přinesla sklenici ke stolu, kde si několik lžic džemu naložila na kukuřičné vločky, načež vše přelila šálkem kávy. A jakmile snídaně skončila, džem si odnesla zpátky do ložnice, kterou nezapomněla zamknout.
  • Brusinkový džem patří ke švédským národním specialitám, takže je velmi pravděpodobné, že herečka jedla právě ten z brusinek.

Asketická hlavní jídla, ale poměrně bohatá svačina

Výše zmíněný článek zmapoval i ostatní denní jídla herečky. Oběd, který se podával v pravé poledne, prý prý skládal ze syrové mrkve, která se jedla jen tak. Na stole prý nesměla být ani sůl k dochucení.

  • I večeři měla velmi minimalistickou – pouze porci zeleninového salátu a ovoce.
  • Překvapivé je, že k odpolednímu čaji si docela dopřávala – prý si dávala sendviče, koláč, med a opět milovaný džem.
  • Ostatně podle přátel Garbo nebyla tak striktní jako její výživový guru a občas si dopřála i něco „normálního“ jako právě tuňákový sendvič, triscuits (pečené celozrnné sušenky ve tvaru čtverce), sýr a také měla ráda sušené meruňky.

Zdroje informací: Woman’s World, Mental Floss, Mirror, Movies Silently, The Cut, Vickie Leste

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč