
Superzdravé banánovo-ovesné řezy
Hrajte si s různými variantami. Místo mandlí dejte vlašské nebo lískové ořechy, datle nahraďte brusinkami...
Ingredience
- tuk na vymazání formy
- 3 velké zralé banány
- 250 g ovesných vloček
- 40 g sušených datlí, nadrobno nakrájených
- 40 g sušených meruněk, propláchnutých horkou vodou a nakrájených
- 40 g mandlových lupínků
- 1 lžička mleté skořice
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Hranatou formu o rozměrech cca 16 x 25,5 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem tak, aby papír alespoň o 2 cm přečníval z formy.
2 Banány rozmačkejte vidličkou dohladka. Přidejte ovesné vločky, datle, meruňky, mandle, skořici a vanilkový extrakt. Pořádně promíchejte, směs naneste do připravené formy a přitiskněte spodkem lžíce. Pečte 30–35 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout a teprve potom nakrájejte na malé obdélníčky.
NĚCO NAVÍC
Ani v případě řezů se fantazii a chutím meze nekladou: můžete je přisladit stévií nebo meruňky nahradit čokofloky.
TIPY PRO ZDRAVÍ
- Aby byla snídaně opravdu zdravá, všechna semínka, oříšky, mandle a podobně musejí být vždy čerstvé, nesolené a nepražené.
- Ovesné vločky lze prostřídat třeba ječnými nebo pohankovými.
- Někteří celiaci mohou jíst oves, ale i v takovém případě je třeba použít zásadně výrobky pro ně určené (nabízí například Country Life).
Přidat komentář