0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brusinkový džem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné Na cca 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1168 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 279 g
Tuky 0 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento džem není jen chutný, ale také zdravý. Připravte si zásobu na celý rok.

Suroviny

brusinky 0.5 kg
mohou být i mražené
krupicový cukr 200 g
citronová štáva
z 1 citronu
citron 1 ks
bio
voda 125 ml
jablko 1 ks
malé, kyselé

Postup

1

½ kg brusinek (i mražených) opláchněte a osušte. V nekovové misce smíchejte s 200 g krupicového cukru a šťávou z 1 citronu. Nechte stát přes noc, 1–2× promíchejte.

2

Malé kyselé jablko očistěte, nastrouhejte a s nastrouhanou kůrou z 1 biocitronu (nebo 1–2 lžičkami sušené) vložte do hrnce. Přidejte šťávu, kterou pustily brusinky, 2 hrsti plodů a 125 ml vody. Půl hodiny zvolna vařte, až směs zhoustne.

3

Dosypte zbylé brusinky a 5–8 minut ještě vařte.

Související články

Jak ozvláštnit chuť tradičního džemu?
  • Tipy a triky

Jak ozvláštnit chuť tradičního džemu?

Sezóna ovoce pomalu nastupuje a spolu s ní přijdou i přípravy domácích zavařenin. Popusťte uzdu fantazii a inspirujte se našimi tipy, jak z tradičního džemu vykouzlit nový chuťový zážitek.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit