Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Milána: V nejstarší kavárně v Miláně se budete cítit jako u Tiffanyho, ceny jsou tam ucházející

Marchesi 1842
ZDROJ: Apetit, Marchesi 1842
sdílet:

Až budete v Miláně, nezapomeňte navštívit cukrárnu Marchesi 1824. Jedna z nejstarších a nejznámějších milánských cukráren letos slaví 200 let od svého založení a pro své zákazníky si připravila pro tuto příležitost speciální zákusky. 

Cukrárnu, nebo jak se říká v Itálii pasticcerii, založila rodina Marchesi v roce 1842. Na počátku 20. století zdědil podnik Angelo Marchesi a klasickou cukrárnu proměnil v elegantní kavárnu, kde bylo možné strávit čas v zajímavé společnosti.

Bylo to v období, kdy Italové trávili spíše čas na aperitivu, to znamená na odpoledním drinku se slaným občerstvením. Takže přimět je, aby vyměnili koktejl za kávu se sladkým pečivem byl odvážný plán. Pasticcerie Marchesi si ale zákazníky získala rychle, na legendární pečivo pannetone se tady stály fronty. Od roku 2014 patří Marchesi 1824 firmě Prada Group, pod kterou spadají luxusní značky jako Prada, Miu Miu nebo Luna Rossa.

Podívejte se na video z naší návštěvy kavárny Marchesi 1842

Skryt pre seznam

Kavárnu dodnes zdobí původní kazetové stropy a vybavení a je jedním z nejikoničtějších míst v Miláně. Kromě historického sídla na Via Santa Maria alla Porta můžete podobně kouzelnou atmoséferu zažít i v dalších milánských pobočkách na Via Monte Napoleone a v Galleria Vittorio Emanuele II a na Mount Street v londýnské čtvrti Mayfair.

Pasticceria Marchesi letos na oslavu svého dvoustého výročí svého založení vytvořila speciální zákusky, které obsahují čtyři ingredience, které poznamenaly její historii: čokoládu, kávu, vanilku a kandované kaštany.

Když jsme kavárnu v roce 2023 navštívili, trochu jsme se obávavali vysokých cen. Přece jen vypadá jako luxusní butik, spíše než cukrárna. Navíc dezerty vám servíruje na porcelánový talířek číšník v bavlněných rukavičkách.

Byli jsme ale mile překvapení, ceny pečiva jsou sice vyšší než v klasické italské pekárně, ale srovnatelné s cenami třeba francouzského řetězce pekáren Paul. Dali jsme si kávovou veneziannu plněnou džemem, která stála okolo tří eur. Je pravda, že jejich dorty už jsou v mnohem vyšší cenové kategorii a za kávu tady zaplatíte mnohonásobně víc než v běžné italské kavárně. Na druhou stranu, kávu za 1,50 Euro si v Itálii dáte na každém rohu. Tady jde o to, že se u u každého doušku budete cítit jako u Tiffanyho.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...