Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na snadné dezerty do 20 minut

Tipy na snadné dezerty do 20 minut
ZDROJ: Micheile Visual Stories/Unsplash

Objevila se vám před dveřmi nečekaná návštěva nebo vás prostě jen „honí mlsná“? Pro takové případy se hodí mít v zásobě recepty na dezerty, jejichž příprava vám zabere okolo 20 minut. Inspirujte se našimi tipy na sladkosti, které budete mít na stole jako mávnutím kouzelného proutku.

Nadýchané muffiny 

Muffiny se připravují z univerzálního těsta z mouky, kypřicího prášku, másla, vajec, cukru a tekutiny, což bývá obvykle mléko, podmáslí či jogurt.

  • Mezi oblíbené muffiny patří kakaové, perníkové, borůvkové, ale také citronové s mákem nebo mrkvové.
  • Muffiny jsou také ideálním sladkým pečivem, jehož ingredience můžete jednoduše nahradit zdravějšími alternativami v podobě špaldové mouky, medu, čekankového sirupu a rostlinného mléka.

Drobenka + ovoce = krambl

Krambl, v originálním znění crumble, k nám přišel ze Spojeného království a je to jeden z nejrychlejších a nejjednodušších dezertů, které máte k dispozici.

  • Jedná se o horké ovoce pokryté máslovou drobenkou, do které můžete přidat různé druhy ořechů a semínek nebo také ovesné vločky.
  • Co se týče ovoce, velmi oblíbená jsou jablka či rebarbora, ale volba je jen na vás. 
  • Ať už použijete čerstvé sezónní ovoce v podobě meruněk, broskví či švestek, nebo zvolíte mražené borůvky, maliny a rybíz, vždycky máte jistotu, že výsledný krambl bude dokonalý.
  • Hotový dezert je vynikající s kopečkem zmrzliny či šlehačky.

Božská panna cotta

Panna cotta je jedním z oblíbených italských dezertů. V Itálii si na ni můžete pochutnat téměř ve všech hotelech a restauracích. 

  • Sousloví panna cotta znamená „vařená smetana“, protože dezert se připravuje ze zahřáté směsi smetany, cukru a želatiny, která následně tuhne ve formičce.
  • Panna cotta je nesmírně všestranný dezert, který se dá ochutit spoustou ingrediencí včetně vanilkového lusku, čokolády, kávy či nejrůznějšího ovoce.

Nadýchané tiramisu

V Itálii ještě zůstaneme, protože tiramisu je asi úplně nejznámější italský dezert „na lžičku“. Slovo tiramisù se dá volně přeložit jako „rozvesel mě“. A my vám garantujeme, že i pár lžiček této lahůdky opravdu uspokojí vaše chuťové pohárky a zvedne vám náladu.

  • Na klasické tiramisu budete potřebovat vejce, mascarpone, cukr, piškoty, espresso a italské víno Marsala, které ale můžete nahradit mandlovým likérem amaretto anebo alkohol zcela vynechat.
  • A pokud byste rádi tiramisu ve zdravější, odlehčené formě, vyzkoušejte naše ostružinové skyramisu s obsahem islandského skyru.

Nesmrtelný zmrzlinový pohár

Ledová pochoutka, kterou milují hlavně děti, ale nepohrdnou jí ani dospělí! Stačí mít v mrazáku vaši oblíbenou příchuť zmrzliny, v lednici šlehačku a ve spíži jakékoliv ovoce a oříšky.

  • A jestli máte doma navíc i vaječný likér, čokoládovou či karamelovou omáčku, vaše návštěva vás bude milovat. 
  • Mezi osvědčené zmrzlinové poháry patří například horké maliny, Banana Split, Černý les, Sundae nebo minimalistická kombinace espressa a kopečku vanilkové zmrzliny zvaná Affogato.

Mousse au chocolat z Francie

Pod francouzským slovíčkem se skrývá tradiční francouzská dobrota, tedy čokoládová pěna. Tento dezert, obvykle připravovaný z tmavé čokolády, vajec, másla, cukru a špetky soli, se vyznačuje bohatou čokoládovou chutí a bublinkovou texturou.

Zdroj infomrací: časopis Apetit

Autor: Redakce Apetit