Fenomén aperitivo – jak si dát spritz s italskou grácií

aperol spritz
ZDROJ: Pinar Kucuk/Unsplash
sdílet:

Aperol spritz kraluje létu už několik let . Pojďme se podívat, odkud se vzala jeho popularita nebo co stojí za jeho sytě oranžovou barvou.

Řekneme si, co znamená aperitivo, dozvíme se něco málo o historii italských likérů a představíme si i další míchané nápoje tohoto typu. A jako vždy nezapomeneme ani na recepty na dobroty, jimiž můžete svůj aperitiv doprovodit.

Aperitiv se podává před večeří

Když jsme před lety trávili rodinnou dovolenou v malém penzionu v severní Itálii a ptali jsme se naší hostitelky, jaké pamětihodnosti navštívit v Turíně, bez zaváhání odpověděla: „Aperitivo!“ Tehdy jsme – oslněni množstvím paláců a galerií – nepochopili, proč by podvečerní návštěva baru měla být turínským turistickým vrcholem, ale zanedlouho popularita spritzu dorazila i do našich zemí a my prozřeli. 

  • Aperitivočas mezi koncem pracovní doby a večeří, kdy se místní cestou z práce domů zastaví na sklenku či dvě s přáteli, je italský kulturní fenomén. Jeho původ hledejte na severu země.
  • Turín – Milán – Benátky: to je trojice měst, kde si můžete dopřát autentický rituál zasvěcený popíjení spritzu doprovázený pojídáním drobného občerstvení.

Zatímco na severu má aperitivo dlouhou tradici, jeho celonárodní sláva se zrodila z poválečného hospodářského vzestupu Itálie. Aperitivo podobně jako tamní filmové hvězdy z 50. a 60. let oplývá bezstarostnou elegancí a v kolektivní představivosti dokonale zastupuje podstatu ‚la dolce vita‘. 

  • Aperitiv je nápoj, který ‚otvírá žaludek‘ před večeří. Neměl by být příliš silný ani sladký a měl by nás naladit na hody, které přijdou později.
  • K tomuto účelu se výborně hodí hořké likéry, o kterých se tvrdí, že povzbuzují zažívání. Samy o sobě však mohou být chuťově až příliš výrazné, a proto se míchají s dalšími ingrediencemi.
  • Přidejte k nim spoustu ledu a bublinky, a hle: vytvořili jste spritz! Hořké likéry se ale používají i jako složka jiných míchaných nápojů, případně se ředí jen sodovkou.

Pevná pravidla aperitiva

V Itálii pití aperitivu povýšili na každodenní svátek. Čas aperitiva je vyměřen mezi 6. a 8. hodinou večerní a má svá pravidla.

  • Například byste se neměli opít. Aperitivo není tah po barech a závod, kolik spritzů dokážete vypít. Je to čas, kdy se setkáte s přáteli, prohodíte pár slov, uvolníte se po pracovním dni, dáte si skleničku (opravdu ne 3 až 4), uzobnete pár drobností typu marinované olivy či slané krekry.
  • Potom vyrazíte příjemně naladěni domů za širokou rodinou na opulentní večeři (tedy alespoň jste-li Ital). Proto mají podávané nápoje nižší obsah alkoholu a v baru či vinárně k nim (často i v ceně) dostanete drobné občerstvení.

Chuťovky aneb Co si dáte k aperitivu?

Více

Co jíst, co pít?

Aperitivo je především společenská záležitost, nicméně to neznamená, že by se nekladl důraz na jídlo a pití.

  • Ke koktejlu se tak podávají různé chuťovky, které mohou obsáhnout vše od slaných mandlí a několika tyčinek přes olivy a marinovanou zeleninu až plátkům parmské šunky či dokonce miniaturním opečeným chlebíkům s pikantními tapenádami – záleží na konkrétním podniku.

Jelikož se počítá s tím, že po aperitivu se odeberete na večeři, nemá vás občerstvení zasytit, ale spíše navnadit. Pokud ovšem podnik nenabízí možnost naložit si dobroty z bufetového stolu – v tom případě může aperitivo přejít volně ve večeři. Takovému kříženci říkají Italové apericena a je poměrně novým jevem.

  • Nápoje bývají většinou míchané a obvykle kvůli povzbuzení chuti k jídlu obsahují hořkou složku. Mohou to být koktejly na bázi vermutů , ale celosvětově asi nejznámějším drinkem, který si s aperitivem spojujeme, je spritz – konkrétně ten, jehož základní složkou je hořký likér Aperol.
  • Itálie ovšem oplývá množstvím dalších likérů typu bitter a podle lokální tradice můžete dostat v každém kraji spritz namíchaný z místní značky. O spritzech a některých alkoholech, které jsou jejich základem, si povíme více v druhé části článku.

Barvivo, které příliš nepotěší

Pokud vás zajímá, odkud se bere atraktivní oranžová barva populárního aperolu, pak vězte, že přišla chvíle zklamání. Alespoň pro ty, kteří se chtějí vyhýbat zbytečným potravinářským chemikáliím v jídelníčku.

Nejde o přirozenou barvu nápoje z žádné použité ingredience. Naopak, sytě oranžovou zajišťují azobarviva, konkrétně žluť SY (E110) a Ponceau 4R (E124).

Jde o syntetická barviva, která se v potravinářství využívají pro svou jasně zářivou barvu. V případě, že se používají v cukrovinkách, pekařských výrobcích či jiných potravinách, musí být na jejich obalu uvedena věta, že mohou ovlivňovat činnost a pozornost dětí.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...
Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit