Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

27 dezertů pro opravdové milovníky kávy: Připravte si božský cappuccino cheesecake nebo tiramisu do skleničky

27 dezertů pro opravdové milovníky kávy: Připravte si božský cappuccino cheesecake nebo tiramisu do skleničky
ZDROJ: Lena Sida/ Unsplash

Také patříte mezi milovníky kávy a váš den se bez ní neobejde? Vášeň pro tento povzbuzující nápoj nemusí končit vždy jen u šálku espressa, cappuccina či latte. Kávu můžete využít i při přípravě dezertů, se kterými určitě zabodujete. Poradíme vám, jak na to. Jako bonus zde najdete i pěknou řádku kávových receptů, včetně tiramisu, kávového crème brûlée či cappuccino cheesecaku!

Už delší dobu vás láká rozšířit svůj repertoár o pár dezertů s chutí a vůní kávy? Máte mimořádnou příležitost. Existuje totiž hned několik možností, jak s kávou v kuchyni naložit. Od máčení piškotů do silného espressa na přípravu italského tiramisú, po použití studené či instantní kávy přímo do těsta na bábovku.

Instantní kávu v kuchyni není třeba zatracovat

Ačkoliv je instantní káva, co se týče pití, mezi znalci zavrhována, toto pravidlo rozhodně neplatí v kuchyni.

  • Instantní káva je při přípravě kávových dezertů nenahraditelným pomocníkem. 
  • Skvěle se rozpouští, a to dokonce i ve studené vodě. Vzpomeňte si na řecké frappé, které si připravíte klidně přímo na pláži.
  • Vyhnete se tak problémům s přiléváním horké tekutiny například do směsi obsahující vejce či kypřidla, což by nemuselo dělat dobrotu.
  • Můžete zajít ještě dál a k ochucení těsta či krému kávou přitom nemusíte využít vodu vůbec.
  • Dá se říct, že instantní kávu můžete zkrátka zkusit v tekutém těstě použít podobným způsobem jako kakaový prášek.
  • Někdy zase recept vyžaduje rozpuštění instantní kávy ve smetaně jako třeba při přípravě této kávové pěny na ořechové dortíčky.

Namáčení v silném espressu pro intenzivní zážitek

Některé dezerty si však o porci pořádného silného espressa přímo říkají. Ano, hádáte správně, řeč je o pravém italském tiramisú.

  • Netvrdíme, že byste k jeho přípravě nemohli použít výše zmíněnou kávu instantní.
  • Čerstvě připravené espresso však vašemu tiramisú dodá ono „pozvednutí“ skrývající se v názvu dezertu. Volně přeložené italské slovo „tiramisú“ totiž znamená doslova „povzbuď mě“.
  • Už z toho důvodu je na máčení italských piškotů savoiardi potřeba káva velmi silná.

Filtrovaná káva a louhování na způsob cold brew

Třetím způsobem jak kávu v dezertu použít je pak její překapání přes filtr nebo louhování za studena.

  • V tom případě můžete použít jakoukoliv vaší oblíbenou mletou zrnkovou kávu.
  • Použít ji pak lze metodou na způsob tzv. cold brew neboli louhování ve studené vodě.
  • Kávu jednoduše zalijete studenou vodou a necháte louhovat libovolně dlouhou dobu.
  • Čím déle, tím je chuť intenzivnější a silnější.
  • Výluh následně přefiltrujete přes jemné sítko nebo kávový filtr a využijete třeba při přípravě máslového krému.
  • Můžete samozřejmě použít i klasickou kávu překapávanou. Tento způsob se hodí třeba při pečení kávového suflé.

Kávový krém máme většinou spojený s kávovými dortíčky, oblíbeným vánočním cukrovím. V receptech níže je však (stejně jako ostatní způsoby použití kávy) využit v mnoha dalších nápaditých variacích.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: kojzarova.m