27 dezertů pro opravdové milovníky kávy

Také patříte mezi milovníky kávy a váš den se bez ní neobejde? Vášeň pro tento povzbuzující nápoj nemusí končit vždy jen u šálku espressa, cappuccina či latte. Kávu můžete využít i při přípravě dezertů, se kterými určitě zabodujete. Poradíme vám, jak na to. Jako bonus zde najdete i pěknou řádku kávových receptů, včetně tiramisu, kávového crème brûlée či cappuccino cheesecaku!
Už delší dobu vás láká rozšířit svůj repertoár o pár dezertů s chutí a vůní kávy? Máte mimořádnou příležitost. Existuje totiž hned několik možností, jak s kávou v kuchyni naložit. Od máčení piškotů do silného espressa na přípravu italského tiramisú, po použití studené či instantní kávy přímo do těsta na bábovku.
Instantní kávu v kuchyni není třeba zatracovat
Ačkoliv je instantní káva, co se týče pití, mezi znalci zavrhována, toto pravidlo rozhodně neplatí v kuchyni.
- Instantní káva je při přípravě kávových dezertů nenahraditelným pomocníkem.
- Skvěle se rozpouští, a to dokonce i ve studené vodě. Vzpomeňte si na řecké frappé, které si připravíte za pomoci láhve vody přímo na pláži.
- Vyhnete se tak problémům s přiléváním horké tekutiny například do směsi obsahující vejce či kypřidla, což by nemuselo dělat dobrotu.
- Můžete zajít ještě dál a k ochucení těsta či krému kávou přitom nemusíte využít vodu vůbec.
- Dá se říct, že instantní kávu můžete zkrátka zkusit v tekutém těstě použít podobným způsobem jako kakaový prášek.
- Někdy zas recept vyžaduje rozpuštění instantní kávy ve smetaně jako třeba při přípravě této kávové pěny na ořechové dortíčky.
Namáčení v silném espressu pro intenzivní zážitek
Některé dezerty si však o porci pořádného silného espressa přímo říkají. Ano, hádáte správně, řeč je o pravém italském tiramisú.
- Netvrdíme, že byste k jeho přípravě nemohli použít výše zmíněnou kávu instantní.
- Čerstvě připravené espresso však vašemu tiramisú dodá ono „pozvednutí“ skrývající se v názvu dezertu.
- Volně přeložené italské slovo „tiramisú“ totiž znamená doslova „povzbuď mě“.
- Už z toho důvodu je na máčení italských piškotů savoiardi potřeba káva velmi silná.
Filtrovaná káva a louhování na způsob cold brew
Třetím způsobem jak kávu v dezertu použít je pak její překapání přes filtr nebo louhování za studena.
- V tom případě můžete použít jakoukoliv vaší oblíbenou mletou zrnkovou kávu.
- Použít ji pak lze metodou na způsob tzv. cold brew neboli louhování ve studené vodě.
- Kávu jednoduše zalijete studenou vodou a necháte louhovat libovolně dlouhou dobu.
- Čím déle, tím je chuť intenzivnější a silnější.
- Výluh následně přefiltrujete přes jemné sítko nebo kávový filtr a využijete třeba při přípravě máslového krému.
- Můžete samozřejmě použít i klasickou kávu překapávanou. Tento způsob se hodí třeba při pečení kávového suflé.
Kávový krém máme většinou spojený s kávovými dortíčky, oblíbeným vánočním cukrovím. V receptech níže je však (stejně jako ostatní způsoby použití kávy) využit v mnoha dalších nápaditých variacích.