Od dokonalého italského dezertu vás vždy dělí jen několik málo surovin! A tenhle koláč není výjimkou. Prim v něm hrají citrony, pokud se vám podaří sehnat amalfi, rozhodně neváhejte, jejich aroma je neodolatelné.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Zbylé máslo a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Pak po jednom zašlehejte vejce. Vmíchejte polentu, mleté mandle a kypřicí prášek. Nakonec přidejte nastrouhanou kůru ze 3 citronů a navíc vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Těsto vlijte do formy a uhlaďte.
Pečte 50–60 minut, dokud koláč nevyběhne a nezezlátne (pokud tmavne příliš rychle, zakryjte jej po 30 minutách pečení alobalem). Hotový koláč nechte vychladnout ve formě.
Na sirup stáhněte zesterem proužky kůry z posledního citronu (nebo nožem oloupejte žlutou část kůry a nakrájejte ji na sirky). Z citronu vymačkejte šťávu, dejte ji spolu s cukrem a 3 lžícemi vody do rendlíku a svařte na sirup. Přidejte kůru a nechte vychladnout. Koláč dejte na servírovací talíř, pokapejte sirupem a nechte jej do koláče vsáknout. Každou porci doplňte kopečkem crème fraîche a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Citrony amalfi jsou aromatické, větší a šťavnatější než běžné citrony. Místo nich můžete použít opravdu velké bio citrony.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Citronové dezerty: Sladké osvěžení pro horké letní dny(25 receptů )