Mandlovo-citronový koláč

Mandlovo-citronový koláč

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5596 kcal
Bílkoviny 94 g
Cukr 416 g
Tuky 375 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Od dokonalého italského dezertu vás vždy dělí jen několik málo surovin! A tenhle koláč není výjimkou. Prim v něm hrají citrony, pokud se vám podaří sehnat amalfi, rozhodně neváhejte, jejich aroma je neodolatelné. 

Suroviny

máslo 250 g
změklého + na vymazání formy
krupicový cukr 250 g
vejce 3 ks
polenta 100 g
mandle 250 g
mletých nebo mandlové mouky
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
citron 3 ks
(nejlépe amalfi, viz Něco navíc)
zakysaná smetana
k podávání
Na sirup
citron 1 ks
(nejlépe amalfi)
krupicový cukr 3 PL

1 Troubu rozehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Zbylé máslo a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Pak po jednom zašlehejte vejce. Vmíchejte polentu, mleté mandle a kypřicí prášek. Nakonec přidejte nastrouhanou kůru ze 3 citronů a navíc vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Těsto vlijte do formy a uhlaďte.

2 Pečte 50–60 minut, dokud koláč nevyběhne a nezezlátne (pokud tmavne příliš rychle, zakryjte jej po 30 minutách pečení alobalem). Hotový koláč nechte vychladnout ve formě.

3 Na sirup stáhněte zesterem proužky kůry z posledního citronu (nebo nožem oloupejte žlutou část kůry a nakrájejte ji na sirky). Z citronu vymačkejte šťávu, dejte ji spolu s cukrem a 3 lžícemi vody do rendlíku a svařte na sirup. Přidejte kůru a nechte vychladnout. Koláč dejte na servírovací talíř, pokapejte sirupem a nechte jej do koláče vsáknout. Každou porci doplňte kopečkem crème fraîche a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Citrony amalfi jsou aromatické, větší a šťavnatější než běžné citrony. Místo nich můžete použít opravdu velké bio citrony.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit