Mandlovo-citronový koláč

Mandlovo-citronový koláč

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5596 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 416 g
Tuky 375 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Od dokonalého italského dezertu vás vždy dělí jen několik málo surovin! A tenhle koláč není výjimkou. Prim v něm hrají citrony, pokud se vám podaří sehnat amalfi, rozhodně neváhejte, jejich aroma je neodolatelné. 

Suroviny

máslo 250 g
změklého + na vymazání formy
krupicový cukr 250 g
vejce 3 ks
polenta 100 g
mandle 250 g
mletých nebo mandlové mouky
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
citron 3 ks
(nejlépe amalfi, viz Něco navíc)
zakysaná smetana
k podávání
Na sirup
citron 1 ks
(nejlépe amalfi)
krupicový cukr 3 PL

1 Troubu rozehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Zbylé máslo a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Pak po jednom zašlehejte vejce. Vmíchejte polentu, mleté mandle a kypřicí prášek. Nakonec přidejte nastrouhanou kůru ze 3 citronů a navíc vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Těsto vlijte do formy a uhlaďte.

2 Pečte 50–60 minut, dokud koláč nevyběhne a nezezlátne (pokud tmavne příliš rychle, zakryjte jej po 30 minutách pečení alobalem). Hotový koláč nechte vychladnout ve formě.

3 Na sirup stáhněte zesterem proužky kůry z posledního citronu (nebo nožem oloupejte žlutou část kůry a nakrájejte ji na sirky). Z citronu vymačkejte šťávu, dejte ji spolu s cukrem a 3 lžícemi vody do rendlíku a svařte na sirup. Přidejte kůru a nechte vychladnout. Koláč dejte na servírovací talíř, pokapejte sirupem a nechte jej do koláče vsáknout. Každou porci doplňte kopečkem crème fraîche a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Citrony amalfi jsou aromatické, větší a šťavnatější než běžné citrony. Místo nich můžete použít opravdu velké bio citrony.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit