Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šéfkuchař s dvěma michelinskými hvězdami: Z české kuchyně mám nejradši guláš

Hans Neuner
ZDROJ: Se souhlasem Hanse Neunera
sdílet:

Rakušan Hans Neuner se dostal do nejlepších kuchyní po celém světě. Inspiraci sbíral na rušných pařížských ulicích a tokijských trzích, zdokonaloval se pod vedením renomovaných šéfkuchařů. Vstřebával nejrůznější kulinářské vlivy, které formovaly jeho jedinečný přístup k vaření. Jeho restaurace získala dvě michelinské hvězdy, objevil se také na Culinary Symposium v Praze. 

Ve světě gastronomie se někteří kuchaři vyznačují nejen výjimečnými kulinářskými dovednostmi, ale také schopností vytvořit pro hosty nezapomenutelný zážitek. Jedním z nich je šéfkuchař Hans Neuner, který své restauraci Ocean na portugalském Algarve vydobyl dvě michelinské hvězdy. Na pražském Culinary Symposiu 2023 předvedl v říjnu ukázku své jedinečné tvorby a nespoutané povahy. 

  • Hans Neuner (*1976) začal svou kuchařskou dráhu v rodném Tyrolsku. Vyrůstal v rodině, kde se ctily tradiční recepty, a právě rané zkušenosti z tradiční kuchyně položily základ jeho kariéry, která mu vynesla mezinárodní uznání. 
  • Přístup Neunera k vaření formovaly vlivy světových kuchyní i streetfoodu, učil se od šéfkuchařů v zahraničí. 
Skryt pre seznam

Restaurace Ocean: kulinářský ráj 

V roce 2007 převzal šéfkuchař Hans Neuner vedení restaurace Ocean, která se nachází v resortu Vila Vita Parc na jižním pobřeží Portugalska. Vaří zde neotřelé pokrmy ze sezónních ingrediencí, které se vyznačují pečlivými detaily, přičemž každý prvek má svou důležitou roli v harmonii chutí.

  • Mezi ‚signature dishes‘ Hanse Neunera patří například humr s černým sezamem a maracujou nebo platýs s mořskými řasami a ústřicemi.

Na Culinary Symposiu ukázal divákům kromě přípravy jednotlivých pokrmů i způsob, jakým v restauraci nakládají se zbytky. Asi nejpůsobivější byly skořápky krevet, které se po namletí znovu spojí v materiál na výrobu jedlé ozdoby ve tvaru krevety.

Udržitelnost má Hans Neuner zkrátka v malíčku. Důkazem je i 730 hektarů vlastní půdy, na které se rozprostírají vinice a žijí hospodářská zvířata, pěstuje na nich zeleninu a bylinky.

Skryt pre seznam

I přesto, že se v Portugalsku usadil, rozhodně nezůstává na jednom místě a nechává volný průchod své dobrodružné povaze. Dohromady navštívil 209 zemí světa, v roce 2020 se například vydal po stopách portugalského mořeplavce Vasco da Gamy, v roce 2022 zase objížděl bývalé portugalské kolonie.

Pomáhal na rýžových farmách a čajových plantážích, vařil s místními a objevoval gastro speciality. Z každé cesty načerpal inspiraci pro nové menu.

  • V jeho jídle se pak propojují chutě Kapverd, Ghany, ale i Goa. Právě jeho vnitřní neklid a touha objevovat, dodává pokrmům neotřelé, avšak dokonale propojené chutě. Není tajemstvím, že Hans Neuner je již léta považován za vážného kandidáta na třetí hvězdu.

Hans Neuner v kostce

  • Po vyučení v hotelu Steigenberger Alpenkönig vařil rodilý tyrolský kuchař v hotelu Carlton St. Moritz, a poté se vydal na kulinářské turné po světě.
  • Dojmy a zkušenosti získával v kuchyních vyhlášených restaurací v Londýně, na Mallorce a Bahamách a také na výletní lodi Crystal Symphony.
  • V letech 1999 – 2004 vařil Neuner pod vedením svého mentora Karlheinze Hausera v berlínském hotelu Adlon a poté se stal jeho šéfkuchařem v Seven Seas v hotelu Süllberg v Hamburku.
  • Od roku 2007 je šéfkuchařem restaurace Ocean, která získala dvě michelinské hvězdy.
  • V roce 2023 byl v rámci The Best Chef Awards zařazen mezi 100 nejlepších kuchařů světa.

O Culinary Symposiu

Culinary Symposium je každoroční událost, na které se setkávaji kuchařské špičky, ale i amatérští vášniví kuchaři. Každý rok přináší unikátní kombinaci vzdělávacích workshopů, degustací, panelových diskuzí a především kulinářských show.

  • Na Culinary Symposiu můžete vidět michelinské šéfkuchaře a šéfkuchařky z celého světa, letos například Hanse Neunera, šéfkuchařku z Německa Julii Komp nebo belgického šéfkuchaře Vikiho Geunese.

Jejich kulinářské show přináší nejen inspiraci pro místní talenty, ale také poskytují příležitost pro sdílení znalostí a nápadů mezi odborníky z různých částí světa. Culinary Symposium je vrcholem kulinářského kalendáře v Praze. Organizátorem je šéfkuchař Tomáš Kalina.

Zdroj: Apetit, web restaurace Ocean a Culinary Symposium

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč