Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šéfkuchař s dvěma michelinskými hvězdami: Z české kuchyně mám nejradši guláš

Hans Neuner
ZDROJ: Se souhlasem Hanse Neunera
sdílet:

Rakušan Hans Neuner se dostal do nejlepších kuchyní po celém světě. Inspiraci sbíral na rušných pařížských ulicích a tokijských trzích, zdokonaloval se pod vedením renomovaných šéfkuchařů. Vstřebával nejrůznější kulinářské vlivy, které formovaly jeho jedinečný přístup k vaření. Jeho restaurace získala dvě michelinské hvězdy, objevil se také na Culinary Symposium v Praze. 

Ve světě gastronomie se někteří kuchaři vyznačují nejen výjimečnými kulinářskými dovednostmi, ale také schopností vytvořit pro hosty nezapomenutelný zážitek. Jedním z nich je šéfkuchař Hans Neuner, který své restauraci Ocean na portugalském Algarve vydobyl dvě michelinské hvězdy. Na pražském Culinary Symposiu 2023 předvedl v říjnu ukázku své jedinečné tvorby a nespoutané povahy. 

  • Hans Neuner (*1976) začal svou kuchařskou dráhu v rodném Tyrolsku. Vyrůstal v rodině, kde se ctily tradiční recepty, a právě rané zkušenosti z tradiční kuchyně položily základ jeho kariéry, která mu vynesla mezinárodní uznání. 
  • Přístup Neunera k vaření formovaly vlivy světových kuchyní i streetfoodu, učil se od šéfkuchařů v zahraničí. 
Skryt pre seznam

Restaurace Ocean: kulinářský ráj 

V roce 2007 převzal šéfkuchař Hans Neuner vedení restaurace Ocean, která se nachází v resortu Vila Vita Parc na jižním pobřeží Portugalska. Vaří zde neotřelé pokrmy ze sezónních ingrediencí, které se vyznačují pečlivými detaily, přičemž každý prvek má svou důležitou roli v harmonii chutí.

  • Mezi ‚signature dishes‘ Hanse Neunera patří například humr s černým sezamem a maracujou nebo platýs s mořskými řasami a ústřicemi.

Na Culinary Symposiu ukázal divákům kromě přípravy jednotlivých pokrmů i způsob, jakým v restauraci nakládají se zbytky. Asi nejpůsobivější byly skořápky krevet, které se po namletí znovu spojí v materiál na výrobu jedlé ozdoby ve tvaru krevety.

Udržitelnost má Hans Neuner zkrátka v malíčku. Důkazem je i 730 hektarů vlastní půdy, na které se rozprostírají vinice a žijí hospodářská zvířata, pěstuje na nich zeleninu a bylinky.

Skryt pre seznam

I přesto, že se v Portugalsku usadil, rozhodně nezůstává na jednom místě a nechává volný průchod své dobrodružné povaze. Dohromady navštívil 209 zemí světa, v roce 2020 se například vydal po stopách portugalského mořeplavce Vasco da Gamy, v roce 2022 zase objížděl bývalé portugalské kolonie.

Pomáhal na rýžových farmách a čajových plantážích, vařil s místními a objevoval gastro speciality. Z každé cesty načerpal inspiraci pro nové menu.

  • V jeho jídle se pak propojují chutě Kapverd, Ghany, ale i Goa. Právě jeho vnitřní neklid a touha objevovat, dodává pokrmům neotřelé, avšak dokonale propojené chutě. Není tajemstvím, že Hans Neuner je již léta považován za vážného kandidáta na třetí hvězdu.

Hans Neuner v kostce

  • Po vyučení v hotelu Steigenberger Alpenkönig vařil rodilý tyrolský kuchař v hotelu Carlton St. Moritz, a poté se vydal na kulinářské turné po světě.
  • Dojmy a zkušenosti získával v kuchyních vyhlášených restaurací v Londýně, na Mallorce a Bahamách a také na výletní lodi Crystal Symphony.
  • V letech 1999 – 2004 vařil Neuner pod vedením svého mentora Karlheinze Hausera v berlínském hotelu Adlon a poté se stal jeho šéfkuchařem v Seven Seas v hotelu Süllberg v Hamburku.
  • Od roku 2007 je šéfkuchařem restaurace Ocean, která získala dvě michelinské hvězdy.
  • V roce 2023 byl v rámci The Best Chef Awards zařazen mezi 100 nejlepších kuchařů světa.

O Culinary Symposiu

Culinary Symposium je každoroční událost, na které se setkávaji kuchařské špičky, ale i amatérští vášniví kuchaři. Každý rok přináší unikátní kombinaci vzdělávacích workshopů, degustací, panelových diskuzí a především kulinářských show.

  • Na Culinary Symposiu můžete vidět michelinské šéfkuchaře a šéfkuchařky z celého světa, letos například Hanse Neunera, šéfkuchařku z Německa Julii Komp nebo belgického šéfkuchaře Vikiho Geunese.

Jejich kulinářské show přináší nejen inspiraci pro místní talenty, ale také poskytují příležitost pro sdílení znalostí a nápadů mezi odborníky z různých částí světa. Culinary Symposium je vrcholem kulinářského kalendáře v Praze. Organizátorem je šéfkuchař Tomáš Kalina.

Zdroj: Apetit, web restaurace Ocean a Culinary Symposium

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...