Ostrý krevetový koktejl

Ostrý krevetový koktejl

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1457 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 41 g
Tuky 100 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nebojte se, svým přátelům nepředložíte sytou majonézovou kombinaci, ale variantu překvapivou, kaloricky lehčí a daleko pikantnější.

Suroviny

krevety 350 g
očištěné
česnek 1 stroužek
chilli paprička 1 ks
lze nahradit půl lžičkou sušeného chilli
olivový olej 5 PL
rajčata 2 ks
pevná
citronová štáva 1 PL
med 1 ČL
koriandr 1 PL
sekaná nať, lze nahradit petrželkou
hlávkový salát 2 ks
avokádo 1 ks
oloupané, vypeckované, lze vynechat
rukola hrst
lze vynechat
bageta
jako příloha, lze nahradit vekou, arabským chlebem nebo pitou

Postup

1

Použijete-li krevety zmražené,  nechte je nejprve rozmrznout a pak je pečlivě osušte v utěrce, aby olej při smažení neprskal. Česnek jemně nakrájejte stejně jako chilli papričku, z níž jste předem odstranili semínka. Krevetky promíchejte s česnekem a chilli a pak je smažte asi 2–3 minuty na lžíci oleje, aby zůstaly hezky růžové. Přendejte je do misky, nechte vychladnout a uchovejte v chladničce až do doby před podáváním.

2

V misce rozšlehejte zbylé 4 lžíce oleje s medem a citronovou šťávou. Rajčata rozčtvrťte, vyjměte dužinu se semínky (můžete ji přidat k vývaru do ,Kypré rýže‘). Pevnou část rajčat nakrájejte na co nejdrobnější kousky a spolu s koriandrem nebo petrželkou je přidejte k ochucenému oleji. Směs prošlehejte metlou, až trochu zhoustne. Naložená rajčata rovněž uchovejte (klidně i několik hodin) v chladu.

3

Těsně před podáváním najemno pokrájejte avokádo (obejdete se i bez něj, ale kombinace máslové konzistence avokáda a jemných krevet je vynikající). Lístky salátu nebo rokety natrhejte na menší kousky a rozdělte je do sklenek (v nichž budete koktejl podávat). Na salát navršte krevetky a přelijte zálivkou. Podávejte s bagetou nebo chlebovými plackami. Ty nejlépe chutnají, když je potřené trochou oleje rozpečete v troubě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit