0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostrý krevetový koktejl

Ostrý krevetový koktejl

3.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1457 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 41 g
Tuky 100 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebojte se, svým přátelům nepředložíte sytou majonézovou kombinaci, ale variantu překvapivou, kaloricky lehčí a daleko pikantnější.

Suroviny

krevety 350 g
očištěné
česnek 1 stroužek
chilli paprička 1 ks
lze nahradit půl lžičkou sušeného chilli
olivový olej 5 PL
rajče 2 ks
pevná
citronová štáva 1 PL
med 1 ČL
koriandr 1 PL
sekaná nať, lze nahradit petrželkou
hlávkový salát 2 ks
avokádo 1 ks
oloupané, vypeckované, lze vynechat
rukola hrst
lze vynechat
bageta
jako příloha, lze nahradit vekou, arabským chlebem nebo pitou

Postup

1

Použijete-li krevety zmražené,  nechte je nejprve rozmrznout a pak je pečlivě osušte v utěrce, aby olej při smažení neprskal. Česnek jemně nakrájejte stejně jako chilli papričku, z níž jste předem odstranili semínka. Krevetky promíchejte s česnekem a chilli a pak je smažte asi 2–3 minuty na lžíci oleje, aby zůstaly hezky růžové. Přendejte je do misky, nechte vychladnout a uchovejte v chladničce až do doby před podáváním.

2

V misce rozšlehejte zbylé 4 lžíce oleje s medem a citronovou šťávou. Rajčata rozčtvrťte, vyjměte dužinu se semínky (můžete ji přidat k vývaru do ,Kypré rýže‘). Pevnou část rajčat nakrájejte na co nejdrobnější kousky a spolu s koriandrem nebo petrželkou je přidejte k ochucenému oleji. Směs prošlehejte metlou, až trochu zhoustne. Naložená rajčata rovněž uchovejte (klidně i několik hodin) v chladu.

3

Těsně před podáváním najemno pokrájejte avokádo (obejdete se i bez něj, ale kombinace máslové konzistence avokáda a jemných krevet je vynikající). Lístky salátu nebo rokety natrhejte na menší kousky a rozdělte je do sklenek (v nichž budete koktejl podávat). Na salát navršte krevetky a přelijte zálivkou. Podávejte s bagetou nebo chlebovými plackami. Ty nejlépe chutnají, když je potřené trochou oleje rozpečete v troubě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Výborný recept. Vřele doporučuji.. Nalákalo mě že je kokteil opravdu lehký a není tím co dostanete v každé restauraci a připomíná vlašák s příchutí rybiny. Jednoduše výborné.. Není špatné použít méně chilli, pokud někdo nemusí jeho pikantní příchuť a přidat najemno nakrájený čerstvý kopr.

Apetit magazín

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...
Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo

Přinesli jste znovu plný košík hub a už nevíte, kam s nimi? Pak nastala ideální příležitost uchovat je pro zimní sezónu. Jednou z možností je sušení, část hub ovšem můžete také naložit do kyselého nálevu - získáte tak skvělou pochoutku k...
Za vůní dálek: připravte si filipínskou merendu
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: připravte si filipínskou merendu

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotických, xxxx Filipín a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní...

Obchod Apetit