Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Ostrý krevetový koktejl

Ostrý krevetový koktejl

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1457 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 41 g
Tuky 100 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebojte se, svým přátelům nepředložíte sytou majonézovou kombinaci, ale variantu překvapivou, kaloricky lehčí a daleko pikantnější.

Suroviny

krevety 350 g
očištěné
česnek 1 stroužek
chilli paprička 1 ks
lze nahradit půl lžičkou sušeného chilli
olivový olej 5 PL
rajčata 2 ks
pevná
citronová štáva 1 PL
med 1 ČL
koriandr 1 PL
sekaná nať, lze nahradit petrželkou
hlávkový salát 2 ks
avokádo 1 ks
oloupané, vypeckované, lze vynechat
rukola hrst
lze vynechat
bageta
jako příloha, lze nahradit vekou, arabským chlebem nebo pitou

Postup

1

Použijete-li krevety zmražené,  nechte je nejprve rozmrznout a pak je pečlivě osušte v utěrce, aby olej při smažení neprskal. Česnek jemně nakrájejte stejně jako chilli papričku, z níž jste předem odstranili semínka. Krevetky promíchejte s česnekem a chilli a pak je smažte asi 2–3 minuty na lžíci oleje, aby zůstaly hezky růžové. Přendejte je do misky, nechte vychladnout a uchovejte v chladničce až do doby před podáváním.

2

V misce rozšlehejte zbylé 4 lžíce oleje s medem a citronovou šťávou. Rajčata rozčtvrťte, vyjměte dužinu se semínky (můžete ji přidat k vývaru do ,Kypré rýže‘). Pevnou část rajčat nakrájejte na co nejdrobnější kousky a spolu s koriandrem nebo petrželkou je přidejte k ochucenému oleji. Směs prošlehejte metlou, až trochu zhoustne. Naložená rajčata rovněž uchovejte (klidně i několik hodin) v chladu.

3

Těsně před podáváním najemno pokrájejte avokádo (obejdete se i bez něj, ale kombinace máslové konzistence avokáda a jemných krevet je vynikající). Lístky salátu nebo rokety natrhejte na menší kousky a rozdělte je do sklenek (v nichž budete koktejl podávat). Na salát navršte krevetky a přelijte zálivkou. Podávejte s bagetou nebo chlebovými plackami. Ty nejlépe chutnají, když je potřené trochou oleje rozpečete v troubě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Výborný recept. Vřele doporučuji.. Nalákalo mě že je kokteil opravdu lehký a není tím co dostanete v každé restauraci a připomíná vlašák s příchutí rybiny. Jednoduše výborné.. Není špatné použít méně chilli, pokud někdo nemusí jeho pikantní příchuť a přidat najemno nakrájený čerstvý kopr.

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit