Do 30 minut
Velmi snadné
Chili con carne je tradiční tex-mex pochoutka, která se v kuchařkách objevuje v různých variantách a obměnách. Klasikou je kombinace mletého masa, fazolí, koření, rajčat a čokolády. Někdo ale přidává kukuřici či papriku. Vyberte si z našich 7 druhů, z žádným receptem nešlápnete vedle.
Chili nebo také chilli con carne je vlastně takový pikantní fazolový guláš s mletým masem. Chuťově výjimečným ho dělá hořká čokoláda a římským kmín. Návod na to, jak připravit ten nejlepší najdete zde.
Chili con carne ale nemusíte jíst jen jako guláš, polít s ním můžete hot dog, kterému se pak přezdívá chili dog nebo pečené brambory. Navrch takových jídel patří notná dávka čerstvého koriandru, který dokáže se závěrečným dochucením divy.
Možností je spoustu, ale ideální talíř s chili má navrchu lžíci zakysané smetany pro zejmnění pikantní chuti, lísky koriandru a na ozdobení (i dochucení) nakrájenou chilli papričku. Jako přílohu můžete zvolit nachos, opečené trotilly či rýži.
Tip: Vyzkoušejte místo nachos cornflakes. Možná se vám tento tip nebude ze začátku pozdávat, ale věřte, že nejde vlastně o nic kontroverzního. Cornflakes jsou stejně jako nachos vyrobené z kukuřičné mouky, která je pro tex-mex kuchyni tradiční. Jsou jemnější a levnější!
Věděli jste, že existuje The International Chili Society (ICS, Mezinárodní společnost pro chili), organizace, která se věnuje propagaci, rozvoji a zdokonalování přípravy a oceňování chili con carne?
Pokud byste se chtěli zúčastnit soutěže o nejlepší chili, která se pravidelně koná v Jižní Karolíně, vaše chili musí splňovat určitá pravidla, která ale nejsou nijak přísná. Chili podle nich může vypadat v podstatě jakkoliv. V Británii do něj například přidávají kvasnicovou pastu Marmite nebo kardamom.
Chili, tak jak ho známe dnes, se v americké historii objevilo ve 30. letech 20. století. Kdy Mexičanky, kterým se přezdívalo královny ze San Antonia, prodávaly silně kořeněné dušené maso z vozíků zákazníkům, kteří přijížděli z celé země. Podle ICS mezi sebou královny soupeřily, aby přilákaly co nejvíce hladových zákazníků.
Ať už se rozhodnete vařit chili podle původního receptu mexických královen nebo podle těch našich, určitě si pochutnáte. Největší výhoda chili con carne je, že je z jednoho hrnce, takže s ními nasytíte velké množství strávníků – což bude vzhledem k neodolatelné chuti potřeba.
Zdroje informací: The Guardian, Chili Cook Off, Eat Great Chili