Recepty na chlebíčky a sendviče
Chléb, bageta, rohlíky či housky bývají součástí každodenního jídelníčku mnoha lidí. Sendviče a chlebíčky představují oblíbené obložené nebo plněné pečivo – nejčastěji šunkou, salámy, sýry, saláty a pomazánkami doprovázené omáčkami a dresinky. Inspirujte se u nás, jak připravit nejlepší sendvič či obložit nejlahodnější chlebíček či jednohubku. Základem úspěchu je dobré, pečivo - tedy čerstvé a křupavé. Pak už je jedno, zda vyberete bílou bagetu, ciabattu s olivami nebo žitný chléb se semínky.
...
Sendviče slavné i neznámé
Sendvič, coby dva chleby s plátkem masa, vznikl údajně z ryze praktického důvodu. Anglický šlechtic, hrabě ze Sandwiche, dostal v průběhu karetního turnaje hlad a zkrátka potřeboval nějaké jídlo „do ruky“. Máte-li i vy nabitý program a na plnohodnotné prostřené jídlo vám nezbývá čas, vsaďte na něj také. Příprava sendviče poskytuje prostor jak pro improvizaci, tak příležitost vyzkoušet osvědčenou kvalitu.
- Inspirací může být například sendvič s kuřetem a brokolicí, rybími prsty a zelenou majonézou nebo s uzeným kuřetem.
- Legendární BLT sendvič připravíte ze tří základních ingrediencí – slaniny, listového salátu a rajčat doplněný o uzenou aïoli majonézu.
- Sázkou na jistotu je recept na klasický či opečený reuben sendvič nebo jeho variaci v podobě sendviče s roastbeefem a křenovým zelným salátem.
- Případně mrkněte na naše další piknikové sendviče, duhové sendviče nebo luxusní sendviče s dýňovou pomazánkou.
Chlebíčky české i světové, jednohubky a kanapky
Na chlebíčky máme u nás v Čechách patent. Vymyslel a začal je ve svém lahůdkářství už na začátku 20. století prodávat pan Jan Paukert. Jeho firma pak v Praze fungovala ještě donedávna.
- Rozhodnete-li se obložené chlebíčky připravovat doma, inspirovat vás mohou naše tipy na různé chlebíčkové variace.
- Na ty úplně nejklasičtější chlebíčky se vám pak bude určitě hodit náš recept na bramborový salát.
- U Paukertů kdysi jistě mívali i opulentní smaženky, jestli se vám po nich stýská, pusťte se do nich!
- Naopak naprostým hitem posledních let je chlebíček s avokádem. Mají ho na každém rohu, ale pokud se vám dnes nechce nikam ven, hravě ho zvládnete i podle našeho receptu. Dokonce si můžete vybrat, jestli si k němu přidáte slaninu, rajče, sýr nebo některou z dalších mnoha ingrediencí.
- Miniverzí chlebíčku jsou jednohubky nebo kanapky. Potřebujete inspiraci na neobvyklé pohoštění? Vyzkoušejte bleskové jednohubky s lososem či indické jednohubky se špenátem a sýrem halloumi.
Opečené topinky a zapečené toasty
Nezapomněli jsme však ani na zapečené toasty a opečené topinky. Slavný francouzský opečený toast Croque madame s ementálem, vejcem a šunkou vás doslova ohromí. Hodí se třeba na víkendovou snídani.
- Toasty však nemusíte vynechat ani při slavnostnější příležitosti. V takové chvíli obstojí kupříkladu toast s pečenými paprikami, chorizem a ančovičkou nebo toast s opečenou makrelou a salsou z červené řepy obzvlášť, pokud si sami připravíte domácí toastový chléb.
- Máte-li však čas pouze na rychlovku ze zbytku starého chleba, rázem ho díky našemu receptu proměníte v topinku s houbami a volským okem nebo ďábelské topinky. Máte tak bleskově na talíři chutnou i sytou večeři.
Celý popis