Chilli con carne

Chilli con carne

4.5 / 5. Počet hodnocení: 73
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1948 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 128 g
Tuky 71 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutné, dobré, nesmrtelné. Když chilli con carne nabídnete s mexickými tacos, budou se všem dělat boule až za ušima. Tak dobrou chuť!

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
paprika červená 1 ks
čerstvá, bez semínek, nadrobno
chilli paprička 1 ks
čerstvá, nadrobno, bez semínek (nebo se semínky, pokud chcete pokrm pálivější) nebo sušená – pokud vaříte pro děti, chilli zcela vynechte
česnek 1 stroužek
prolisovaný
paprika sladká 1 ČL
mletá
kmín 1 PL
drcený
hovězí maso mleté 500 g
vývar 300 ml
lze nahradit 300 ml vody s kostkou kvalitního bujonu nebo bujonkou
konzervovaná rajčata krájená 400 g
majoránka (drhnutá) 0.5 PL
sušená
tmavá čokoláda
2 čtverečky, co nejkvalitnější
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatový protlak 2 ČL
fazole červené 400 g
sterilované
K podávání
rajčata 2 ks
nakrájená
pažitka 2 PL
nasekaná, lze nahradit koriandrem nebo jarní cibulkou
taco shells
podle chuti

VIDEO KROK ZA KROKEM

Naučte se chilli con carne se zkušeným šéfkuchařem. Je to hračka!

VIDEO: Chilli con carne

VIDEO: Chilli con carne

Více

1 Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte papriku, chilli, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.

2 Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody a vývar přelijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem. Ozdobte rajčaty, pažitkou a servírujte s tacos.

Mexické fazole s mletým masem

Mexické fazole s mletým masem

Více

ZÁSOBY DO MRAZÁKU

Nechte zchladnout, pak chilli přendejte do plastového boxu, uzavřete a dejte do mrazáku. Vydrží tam až měsíc. Až budete mít na chilli con carne chuť, nechte ho rozmrazit v ledničce – přes noc, nebo jej vyndejte ráno před odchodem do práce. Večer jídlo rovnoměrně prohřejte v pánvi (asi deset minut na středním plameni). 

Brambory s texaským chilli

Brambory s texaským chilli

Více
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

Martina Zajícová

Ve skutečnosti nezapomněli, jednalo se o recept z článku Děti v kuchyni, takže tam chilli nebylo, ale přidala jsem ho, aby si mohli pochutnat i dospělí ;-)!

Martina Zajícová

Ne, ta zelená ozdoba je jarní cibulka, ale koriandr jídlo pozvedne ještě výše. Jednalo se ovšem o recept původně pro děti a ne všechny koriandr jedí...

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit