0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chilli con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 96
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2400 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 184 g
Tuky 75 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutné, dobré, nesmrtelné. Když chilli con carne nabídnete s mexickými tacos, budou se všem dělat boule až za ušima. Tak dobrou chuť!

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
paprika červená 1 ks
čerstvá, bez semínek, nadrobno
chilli paprička 1 ks
čerstvá, nadrobno, bez semínek (nebo se semínky, pokud chcete pokrm pálivější) nebo sušená – pokud vaříte pro děti, chilli zcela vynechte
česnek 1 stroužek
prolisovaný
paprika mletá sladká 1 ČL
mletá
římský kmín 1 PL
drcený
vývar 300 ml
lze nahradit 300 ml vody s kostkou kvalitního bujonu nebo bujonkou
konzervovaná rajčata krájená 400 g
majoránka (drhnutá) ½ PL
sušená
tmavá čokoláda
2 čtverečky, co nejkvalitnější
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatový protlak 2 ČL
sterilované
K podávání
nakrájená
pažitka 2 PL
nasekaná, lze nahradit koriandrem nebo jarní cibulkou
taco shells
podle chuti

Postup

1

Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět.

2

Pak přisypte papriku, chilli, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.

3

Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody a vývar přelijte do pánve.

4

Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte.

5

Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole.

6

Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem. 

7

Ozdobte rajčaty, pažitkou a servírujte s tacos.

ZÁSOBY DO MRAZÁKU

Nechte zchladnout, pak chilli přendejte do plastového boxu, uzavřete a dejte do mrazáku. Vydrží tam až měsíc. Až budete mít na chilli con carne chuť, nechte ho rozmrazit v ledničce – přes noc, nebo jej vyndejte ráno před odchodem do práce. Večer jídlo rovnoměrně prohřejte v pánvi (asi deset minut na středním plameni). 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

Zoe Nová

Výborné :-)

Anonym

Zabudli ste napisat do receptu aj chilli. Bez toho by to nebolo chilli con carne :)

Martina Zajícová

Ve skutečnosti nezapomněli, jednalo se o recept z článku Děti v kuchyni, takže tam chilli nebylo, ale přidala jsem ho, aby si mohli pochutnat i dospělí ;-)!

Anonym

Ta zelená ozdoba hotové porce by měl být koriandr, ne?

Martina Zajícová

Ne, ta zelená ozdoba je jarní cibulka, ale koriandr jídlo pozvedne ještě výše. Jednalo se ovšem o recept původně pro děti a ne všechny koriandr jedí...

Iveta Kouglova

Super Chilli

Dagmar Swigoňová

Jen opakujete recept z 2005/11.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč