Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chilli con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 101
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2400 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 184 g
Tuky 75 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutné, dobré, nesmrtelné. Když chilli con carne nabídnete s mexickými tacos, budou se všem dělat boule až za ušima. Tak dobrou chuť!

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 1 stroužek
římský kmín 1 PL
drcený
vývar 300 ml
majoránka (drhnutá) ½ PL
sušená
tmavá čokoláda
2 čtverečky
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
pažitka 2 PL
nebo koriandr
nachos

Postup

1

Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte najemno nakrájenou cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět.

2

Pak přisypte pokrájenou papriku, chilli, prolisovanýčesnek, sušenou papriku a římský kmín. Restujte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran. Zalijte vývarem. 

3

Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte.

4

Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole.

5

Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem. Ozdobte rajčaty, pažitkou a servírujte s nachos.

6

ZÁSOBY DO MRAZÁKU

Nechte zchladnout, pak chilli přendejte do plastového boxu, uzavřete a dejte do mrazáku. Vydrží tam až měsíc. Až budete mít na chilli con carne chuť, nechte ho rozmrazit v ledničce – přes noc, nebo jej vyndejte ráno před odchodem do práce. Večer jídlo rovnoměrně prohřejte v pánvi (asi deset minut na středním plameni). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

07.09.2018 08:12

Jen opakujete recept z 2005/11.

20.01.2017 22:03

Super Chilli

15.05.2016 11:33

Ta zelená ozdoba hotové porce by měl být koriandr, ne?

16.05.2016 12:52

Ne, ta zelená ozdoba je jarní cibulka, ale koriandr jídlo pozvedne ještě výše. Jednalo se ovšem o recept původně pro děti a ne všechny koriandr jedí...

13.05.2016 21:45

Zabudli ste napisat do receptu aj chilli. Bez toho by to nebolo chilli con carne :)

16.05.2016 12:49

Ve skutečnosti nezapomněli, jednalo se o recept z článku Děti v kuchyni, takže tam chilli nebylo, ale přidala jsem ho, aby si mohli pochutnat i dospělí ;-)!

31.12.2015 17:39

Výborné :-)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...