0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chilli con carne

Chilli con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chilli con carne

4.3 / 5. Počet hodnocení: 89
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2400 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 184 g
Tuky 75 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutné, dobré, nesmrtelné. Když chilli con carne nabídnete s mexickými tacos, budou se všem dělat boule až za ušima. Tak dobrou chuť!

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
paprika červená 1 ks
čerstvá, bez semínek, nadrobno
chilli paprička 1 ks
čerstvá, nadrobno, bez semínek (nebo se semínky, pokud chcete pokrm pálivější) nebo sušená – pokud vaříte pro děti, chilli zcela vynechte
česnek 1 stroužek
prolisovaný
paprika mletá sladká 1 ČL
mletá
římský kmín 1 PL
drcený
hovězí maso mleté 500 g
vývar 300 ml
lze nahradit 300 ml vody s kostkou kvalitního bujonu nebo bujonkou
konzervovaná rajčata krájená 400 g
majoránka (drhnutá) 0.5 PL
sušená
tmavá čokoláda
2 čtverečky, co nejkvalitnější
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatový protlak 2 ČL
fazole červené 2 konzervy
sterilované
K podávání
rajče 2 ks
nakrájená
pažitka 2 PL
nasekaná, lze nahradit koriandrem nebo jarní cibulkou
taco shells
podle chuti

Postup

1

Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět.

2

Pak přisypte papriku, chilli, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.

3

Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody a vývar přelijte do pánve.

4

Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte.

5

Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole.

6

Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem. 

7

Ozdobte rajčaty, pažitkou a servírujte s tacos.

ZÁSOBY DO MRAZÁKU

Nechte zchladnout, pak chilli přendejte do plastového boxu, uzavřete a dejte do mrazáku. Vydrží tam až měsíc. Až budete mít na chilli con carne chuť, nechte ho rozmrazit v ledničce – přes noc, nebo jej vyndejte ráno před odchodem do práce. Večer jídlo rovnoměrně prohřejte v pánvi (asi deset minut na středním plameni). 

Související články

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu
  • Zajímavosti

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu

Někdo pálivé pokrmy zbožňuje, jinému vůbec nedělají dobře, a tak se všem jídlům s chilli vyhýbá obloukem. Víme, že každému nemusí chutnat vše, ale v případě chilli je to trochu škoda, protože tahle zelenina původem z Mexika má na naše tělo...
Jak správně pracovat s chilli papričkami?
  • Tipy a triky

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá se však nepříjemnému pálení zamezit nebo dokonce předcházet? Podívejte se na naše tipy a nechte vyniknout pálivost chilli...
5 důvodů, proč si dopřát chilli
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku zakomponovat. Mají spoustu zdravotních benefitů, vytváří hormony štěstí a fungují jako prevence proti různým nemocem. Papričky...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

Martina Zajícová

Ve skutečnosti nezapomněli, jednalo se o recept z článku Děti v kuchyni, takže tam chilli nebylo, ale přidala jsem ho, aby si mohli pochutnat i dospělí ;-)!

Martina Zajícová

Ne, ta zelená ozdoba je jarní cibulka, ale koriandr jídlo pozvedne ještě výše. Jednalo se ovšem o recept původně pro děti a ne všechny koriandr jedí...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit