Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

4.4 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5113 kcal
Bílkoviny 327 g
Sacharidy 700 g
Tuky 109 g
Vláknina 135 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme vyhnout se příliš drobným fazolím cannellini, které se snadno rozvaří. Můžete použít i 200 g suchých fazolí, ty ale nezapomeňte namočit 8 hodin předem.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
mrkev 1 ks
nakrájená na drobné kostičky
Řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na drobné kostičky
vývar zeleninový 150 ml
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
1 konzerva'
bobkový list 2 ks
sójová omáčka 1 PL
melasa 1 ČL
paprika uzená 0.5 ČL
mletá
hřebíček 2 špetky
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazole bílé 800 g
2 konzervy fazolí haricot – slité a okapané
Na chili con carne
slunečnicový olej 1.5 PL
cibule 1 ks
nasekaná najemno
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
paprika červená 1 ks
zbavená semen, nakrájená na proužky
chilli sušené 3 ČL
sypané vločky, 1–3 lžičky podle chuti
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr mletý 1 ČL
hovězí maso mleté 500 g
fazole
pečené – podle receptu výše
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
1 konzerva
koriandr
lístky k podávání
jogurt bílý
hustý, k podávání
rýže vařená
k podávání

1 Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a na pomalém plameni opékejte 10 minut, aby zelenina změkla. Ke konci vaření zvyšte trochu teplotu, aby zelenina začala lehce karamelizovat. Pak vlijte vývar, přidejte konzervovaná rajčata, bobkové listy, sójovou omáčku, melasu, mletou papriku a mletý hřebíček. Osolte a opepřete a nechte půl hodiny probublávat mírným varem, omáčka by měla zhoustnout.

2 Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, přidejte fazole a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 160°C, aby se chutě prolnuly.

3 Na chili con carne rozehřejte ve velké pánvi olej, přidejte cibuli, česnek a papriku a opékejte asi 3 minuty. Přidejte chilli vločky, římský kmín a koriandr a opékejte další 2 minuty. Do pánve dejte mleté maso a opékejte, dokud se všechna tekutina z masa nevypaří a maso nezačne hnědnout – trvá to 7–10 minut. Přidejte rajčata z konzervy, plechovku pak naplňte do poloviny vodou a vodu přilijte k rajčatům. Zamíchejte a bez pokličky vařte 10 minut. Potom přidejte fazole a vařte na středním plameni dalších 15 minut. Pokud by se tekutina vypařovala příliš rychle, přilijte trošku vody. Dochuťte solí a pepřem a podávejte posypané lístky koriandru, s rýží a s troškou hustého bílého jogurtu. 

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE ZAMRAZIT?
Fazole nechte úplně vychladnout a teprve pak dejte do mrazáku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Ideální je rozmrazit fazole přes noc v lednici.

Jen tak
Rozmrazené fazole ohřejte a dejte si je s troškou červeného vinného octa na opečeném toustu. Před podáváním je ozdobte petrželkou a hoblinkami parmazánu.

Zapečené s chorizem a tortillami
Opečte chorizo, až pustí tuk. Na tuku pak opečte nasekanou cibuli a drcený stroužek česneku. Prohřejte fazole. Přesuňte vše do zapékací misky. Tortilly natrhejte na kusy, vložte na fazole a zasypejte 60 g strouhaného čedaru. Pečte 10 minut v troubě na 200°C.

V pečené bramboře
Velké brambory vydrhněte a dejte na 1–1,5 hodiny péct do trouby vyhřáté na 200°C. Upečené brambory podélně rozřízněte a naplňte fazolemi, přidejte trochu zakysané smetany a ozdobte pažitkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit