Z vlastní zkušenosti doporučujeme vyhnout se příliš drobným fazolím cannellini, které se snadno rozvaří. Můžete použít i 200 g suchých fazolí, ty ale nezapomeňte namočit 8 hodin předem.
Suroviny
Postup
Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a na pomalém plameni opékejte 10 minut, aby zelenina změkla.
Ke konci vaření zvyšte trochu teplotu, aby zelenina začala lehce karamelizovat.
Pak vlijte vývar, přidejte konzervovaná rajčata, bobkové listy, sójovou omáčku, melasu, mletou papriku a mletý hřebíček.
Osolte a opepřete a nechte půl hodiny probublávat mírným varem, omáčka by měla zhoustnout.
Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, přidejte fazole a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 160°C, aby se chutě prolnuly.
Na chili con carne rozehřejte ve velké pánvi olej, přidejte cibuli, česnek a papriku a opékejte asi 3 minuty.
Přidejte chilli vločky, římský kmín a koriandr a opékejte další 2 minuty.
Do pánve dejte mleté maso a opékejte, dokud se všechna tekutina z masa nevypaří a maso nezačne hnědnout – trvá to 7–10 minut.
Přidejte rajčata z konzervy, plechovku pak naplňte do poloviny vodou a vodu přilijte k rajčatům. Zamíchejte a bez pokličky vařte 10 minut.
Potom přidejte fazole a vařte na středním plameni dalších 15 minut. Pokud by se tekutina vypařovala příliš rychle, přilijte trošku vody.
Dochuťte solí a pepřem a podávejte posypané lístky koriandru, s rýží a s troškou hustého bílého jogurtu.
NA PŘÍŠTĚ
JAK JE ZAMRAZIT?
Fazole nechte úplně vychladnout a teprve pak dejte do mrazáku.
JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Ideální je rozmrazit fazole přes noc v lednici.
Jen tak
Rozmrazené fazole ohřejte a dejte si je s troškou červeného vinného octa na opečeném toustu. Před podáváním je ozdobte petrželkou a hoblinkami parmazánu.
Zapečené s chorizem a tortillami
Opečte chorizo, až pustí tuk. Na tuku pak opečte nasekanou cibuli a drcený stroužek česneku. Prohřejte fazole. Přesuňte vše do zapékací misky. Tortilly natrhejte na kusy, vložte na fazole a zasypejte 60 g strouhaného čedaru. Pečte 10 minut v troubě na 200°C.
V pečené bramboře
Velké brambory vydrhněte a dejte na 1–1,5 hodiny péct do trouby vyhřáté na 200°C. Upečené brambory podélně rozřízněte a naplňte fazolemi, přidejte trochu zakysané smetany a ozdobte pažitkou.