Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chili con carne s domácími pečenými fazolemi
Chili con carne s domácími pečenými fazolemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

4.5/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5113 kcal
Bílkoviny 327 g
Sacharidy 700 g
Tuky 109 g
Vláknina 135 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme vyhnout se příliš drobným fazolím cannellini, které se snadno rozvaří. Můžete použít i 200 g suchých fazolí, ty ale nezapomeňte namočit 8 hodin předem.

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
mrkev 1 ks
nakrájená na drobné kostičky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na drobné kostičky
vývar zeleninový 150 ml
sójová omáčka 1 PL
melasa 1 ČL
paprika mletá uzená ½ ČL
mletá
hřebíček 2 špetky
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
2 konzervy fazolí haricot – slité a okapané
Na chili con carne
slunečnicový olej 1,5 PL
nasekaná najemno
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
zbavená semen, nakrájená na proužky
chilli sušené 3 ČL
sypané vločky, 1–3 lžičky podle chuti
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr mletý 1 ČL
pečené – podle receptu výše
koriandr čerstvý
lístky k podávání
hustý, k podávání
rýže vařená
k podávání

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a na pomalém plameni opékejte 10 minut, aby zelenina změkla.

2

Ke konci vaření zvyšte trochu teplotu, aby zelenina začala lehce karamelizovat.

3

Pak vlijte vývar, přidejte konzervovaná rajčata, bobkové listy, sójovou omáčku, melasu, mletou papriku a mletý hřebíček.

4

Osolte a opepřete a nechte půl hodiny probublávat mírným varem, omáčka by měla zhoustnout.

5

Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, přidejte fazole a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 160°C, aby se chutě prolnuly.

6

Na chili con carne rozehřejte ve velké pánvi olej, přidejte cibuli, česnek a papriku a opékejte asi 3 minuty.

7

Přidejte chilli vločky, římský kmín a koriandr a opékejte další 2 minuty.

8

Do pánve dejte mleté maso a opékejte, dokud se všechna tekutina z masa nevypaří a maso nezačne hnědnout – trvá to 7–10 minut.

9

Přidejte rajčata z konzervy, plechovku pak naplňte do poloviny vodou a vodu přilijte k rajčatům. Zamíchejte a bez pokličky vařte 10 minut.

10

Potom přidejte fazole a vařte na středním plameni dalších 15 minut. Pokud by se tekutina vypařovala příliš rychle, přilijte trošku vody.

11

Dochuťte solí a pepřem a podávejte posypané lístky koriandru, s rýží a s troškou hustého bílého jogurtu. 

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE ZAMRAZIT?
Fazole nechte úplně vychladnout a teprve pak dejte do mrazáku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Ideální je rozmrazit fazole přes noc v lednici.

Jen tak
Rozmrazené fazole ohřejte a dejte si je s troškou červeného vinného octa na opečeném toustu. Před podáváním je ozdobte petrželkou a hoblinkami parmazánu.

Zapečené s chorizem a tortillami
Opečte chorizo, až pustí tuk. Na tuku pak opečte nasekanou cibuli a drcený stroužek česneku. Prohřejte fazole. Přesuňte vše do zapékací misky. Tortilly natrhejte na kusy, vložte na fazole a zasypejte 60 g strouhaného čedaru. Pečte 10 minut v troubě na 200°C.

V pečené bramboře
Velké brambory vydrhněte a dejte na 1–1,5 hodiny péct do trouby vyhřáté na 200°C. Upečené brambory podélně rozřízněte a naplňte fazolemi, přidejte trochu zakysané smetany a ozdobte pažitkou. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín