0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

4.5/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5113 kcal
Bílkoviny 327 g
Sacharidy 700 g
Tuky 109 g
Vláknina 135 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme vyhnout se příliš drobným fazolím cannellini, které se snadno rozvaří. Můžete použít i 200 g suchých fazolí, ty ale nezapomeňte namočit 8 hodin předem.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
mrkev 1 ks
nakrájená na drobné kostičky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na drobné kostičky
vývar zeleninový 150 ml
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
1 konzerva'
bobkový list 2 ks
sójová omáčka 1 PL
melasa 1 ČL
paprika mletá uzená ½ ČL
mletá
hřebíček 2 špetky
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
2 konzervy fazolí haricot – slité a okapané
Na chili con carne
slunečnicový olej 1,5 PL
cibule 1 ks
nasekaná najemno
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
paprika červená 1 ks
zbavená semen, nakrájená na proužky
chilli sušené 3 ČL
sypané vločky, 1–3 lžičky podle chuti
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr mletý 1 ČL
pečené – podle receptu výše
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
1 konzerva
koriandr čerstvý
lístky k podávání
hustý, k podávání
rýže vařená
k podávání

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a na pomalém plameni opékejte 10 minut, aby zelenina změkla.

2

Ke konci vaření zvyšte trochu teplotu, aby zelenina začala lehce karamelizovat.

3

Pak vlijte vývar, přidejte konzervovaná rajčata, bobkové listy, sójovou omáčku, melasu, mletou papriku a mletý hřebíček.

4

Osolte a opepřete a nechte půl hodiny probublávat mírným varem, omáčka by měla zhoustnout.

5

Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, přidejte fazole a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 160°C, aby se chutě prolnuly.

6

Na chili con carne rozehřejte ve velké pánvi olej, přidejte cibuli, česnek a papriku a opékejte asi 3 minuty.

7

Přidejte chilli vločky, římský kmín a koriandr a opékejte další 2 minuty.

8

Do pánve dejte mleté maso a opékejte, dokud se všechna tekutina z masa nevypaří a maso nezačne hnědnout – trvá to 7–10 minut.

9

Přidejte rajčata z konzervy, plechovku pak naplňte do poloviny vodou a vodu přilijte k rajčatům. Zamíchejte a bez pokličky vařte 10 minut.

10

Potom přidejte fazole a vařte na středním plameni dalších 15 minut. Pokud by se tekutina vypařovala příliš rychle, přilijte trošku vody.

11

Dochuťte solí a pepřem a podávejte posypané lístky koriandru, s rýží a s troškou hustého bílého jogurtu. 

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE ZAMRAZIT?
Fazole nechte úplně vychladnout a teprve pak dejte do mrazáku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Ideální je rozmrazit fazole přes noc v lednici.

Jen tak
Rozmrazené fazole ohřejte a dejte si je s troškou červeného vinného octa na opečeném toustu. Před podáváním je ozdobte petrželkou a hoblinkami parmazánu.

Zapečené s chorizem a tortillami
Opečte chorizo, až pustí tuk. Na tuku pak opečte nasekanou cibuli a drcený stroužek česneku. Prohřejte fazole. Přesuňte vše do zapékací misky. Tortilly natrhejte na kusy, vložte na fazole a zasypejte 60 g strouhaného čedaru. Pečte 10 minut v troubě na 200°C.

V pečené bramboře
Velké brambory vydrhněte a dejte na 1–1,5 hodiny péct do trouby vyhřáté na 200°C. Upečené brambory podélně rozřízněte a naplňte fazolemi, přidejte trochu zakysané smetany a ozdobte pažitkou. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč