Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4993 kcal
Bílkoviny 316 g
Cukr 698 g
Tuky 99 g
Vláknina 147 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme vyhnout se příliš drobným fazolím cannellini, které se snadno rozvaří. Můžete použít i 200 g suchých fazolí, ty ale nezapomeňte namočit 8 hodin předem.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
mrkev 1 ks
nakrájená na drobné kostičky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na drobné kostičky
vývar zeleninový 150 ml
rajčata 400 g
konzerva loupaných
bobkový list 2 ks
sójová omáčka 1 PL
melasa 1 ČL
paprika 1 ČL
mletá, uzená
hřebíček
na špičku nože
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazole bílé 800 g
2x400g konzerva haricot, slité a okapané
Na chilli noc carne
slunečnicový olej 1.5 PL
cibule 1 ks
nasekaná najemno
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
paprika červená 1 ks
zbavená semen, nakrájená na proužky
chilli sušené 1 ČL
sypané vločky, podle chuti
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr 1 ČL
mletý
hovězí maso 500 g
mleté
rajčata 400 g
konzerva loupaných
Dále na chilli noc carne
koriandr
lístky
jogurt
hustý, bílý, k podávání
rýže
vařená, k podávání

1 Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a na pomalém plameni opékejte 10 minut, aby zelenina změkla. Ke konci vaření zvyšte trochu teplotu, aby zelenina začala lehce karamelizovat. Pak vlijte vývar, přidejte konzervovaná rajčata, bobkové listy, sójovou omáčku, melasu, mletou papriku a mletý hřebíček. Osolte a opepřete a nechte půl hodiny probublávat mírným varem, omáčka by měla zhoustnout.

2 Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, přidejte fazole a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 160°C, aby se chutě prolnuly.

3 Na chili con carne rozehřejte ve velké pánvi olej, přidejte cibuli, česnek a papriku a opékejte asi 3 minuty. Přidejte chilli vločky, římský kmín a koriandr a opékejte další 2 minuty. Do pánve dejte mleté maso a opékejte, dokud se všechna tekutina z masa nevypaří a maso nezačne hnědnout – trvá to 7–10 minut. Přidejte rajčata z konzervy, plechovku pak naplňte do poloviny vodou a vodu přilijte k rajčatům. Zamíchejte a bez pokličky vařte 10 minut. Potom přidejte fazole a vařte na středním plameni dalších 15 minut. Pokud by se tekutina vypařovala příliš rychle, přilijte trošku vody. Dochuťte solí a pepřem a podávejte posypané lístky koriandru, s rýží a s troškou hustého bílého jogurtu. 

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE ZAMRAZIT?
Fazole nechte úplně vychladnout a teprve pak dejte do mrazáku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Ideální je rozmrazit fazole přes noc v lednici.

Jen tak
Rozmrazené fazole ohřejte a dejte si je s troškou červeného vinného octa na opečeném toustu. Před podáváním je ozdobte petrželkou a hoblinkami parmazánu.

Zapečené s chorizem a tortillami
Opečte chorizo, až pustí tuk. Na tuku pak opečte nasekanou cibuli a drcený stroužek česneku. Prohřejte fazole. Přesuňte vše do zapékací misky. Tortilly natrhejte na kusy, vložte na fazole a zasypejte 60 g strouhaného čedaru. Pečte 10 minut v troubě na 200°C.

V pečené bramboře
Velké brambory vydrhněte a dejte na 1–1,5 hodiny péct do trouby vyhřáté na 200°C. Upečené brambory podélně rozřízněte a naplňte fazolemi, přidejte trochu zakysané smetany a ozdobte pažitkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit