0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší chili con carne

Vydatné chili con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný dokonalého chili, které mexický vliv nezapře! 

Chili con carne nemá jen jednu podobu, narazit můžete třeba na bezmasou verzi – chili sin carne. Někdo do masové verze přidává bílé fazole, čerstvou papriku, kukuřici či majoránku. Co verze, to originál. Po prozkoumání různých blogů a kuchařek o autentické jihoamerické kuchyni vám ukážeme tu, která se tradičnímu tex-mex pokrmu blíží nejvíce.

Koření a dochucovadla

Do omáčky patří římský kmín, mletý koriandr, chilli, česnek a sůl. V některých receptech se setkáte s majoránkou. V tradičních tex-mex receptech sice je, ale je tím myšlené mexické oregáno, kterému se v Jižní Americe přezdívá mexická majoránka či divoké oregáno. Má citrusovo-lékořicovou příchuť.

  • Pokud chcete přidávat mletou sladkou papriku, dávejte pozor, ať se vám při smažení nespálí a nezhořkne. Je třeba pracovat rychle a nesmažit ji dlouho.
  • Čokoládu vybírejte hořkou s vysokým podílem kakaa. Do porce zhruba pro šest lidí přidejte tři až čtyři kostičky. Čokoláda by měla být v chili cítit na pozadí chutí a omáčku ztmavit.

Postup 

I postupy se různí. Na výběr máte ze dvou. Maso buď můžete zatáhnout na cibulce, přidat konzervovaná rajčata, koření, dlouho vařit (klidně hodinu a půl) a až na posledních 10 minut přidat fazole z konzervy.

Druhou (bleskovou) možností je nechat maso zatáhnout a vyndat ho. Ve stejném hrnci pak na oleji nechat zesklovatět cibuli, přidat rajčata, koření a omáčku vařit. Až potom přidejte maso, fazole a vařte už jen 10 až 15 minut. Tímto způsobem docílíte, že maso nebude vysušené. Tento postup můžete zkusit v případě, kdy do omáčky chcete přidat vývar.

  • Na smažení můžete použít rostlinný olej, sádlo či ghí.
  • Koření (kromě majoránky) je dobré na oleji nechat zhruba tři minuty rozvonět.

Servírování

Chili con carne má na talíři mnoho podob. Oblíbené jsou všechny verze – od rýže, přes nachos až po opečené tortilly. Nutnou ozdobou, která zároveň pokrm osvěží a doladí chuť, je čerstvý koriandr. Setkat se můžete i se servírováním se zakysanou smetanou, která zchladí jazyk po ostré chuti. Vše zakápnětě limetovou šťávou.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, TexMex, The Tex-Mex Cookboo: A History in Recipes and Photos

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč