Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levně a rychle: Vyzkoušejte gulášovku 6x jinak, retro i nevšední

Levně a rychle: Vyzkoušejte gulášovku 6x jinak, retro i nevšední
ZDROJ: Apetit

Gulášová polévka se stejně jako guláš dá připravit na mnoho způsobů. Od tradiční varianty s kousky hovězího přes gulášovku s mletým masem, z klobásy až po vegetariánskou variantu z hlívy. Podívejte se s námi na 6 osvědčených receptů a vyberte si podle své chuti.

Gulášovka, jak ji s oblibou zkráceně nazýváme, jde historicky ruku v ruce s gulášem. Již v 9.století si maďarští pastýři připravovali v kotlíku pokrm z masa, cibule a papriky. Obsah kotlíku však nezahušťovali a pokrm se tak podobal spíše polévce. Ta však byla, stejně jako dnes, natolik hustá a sytá, že spolehlivě vydala za hlavní chod.

  • O tom, že gulášové pokrmy pocházejí od pastýřů svědčí sám název gulyás, který je odvozen od slova gulya (v překl. stádo hovězího dobytka).

Co v gulášovce nesmí chybět?

Přestože se recepty na gulášovou polévku liší v použité hlavní ingredienci, kterou může být maso na kostky, mleté maso, klobása, nebo dokonce hlíva ústřičná, základ je vždy téměř stejný. 

  • V žádné gulášovce nesmí chybět cibule, mletá sladká nebo pálivá paprika (či obojí), kmín a majoránka.
  • Základ na gulášovou polévku připravujeme zpravidla na sádle, pouze u vegetariánské verze se sádlo vymění za rostlinný olej. 
  • Pro zvýraznění chuti i barvy můžete k základu přidat ještě lžičku rajského protlaku a nadrobno nasekaný česnek.
  • Blízkou příbuznou gulášové polévky je frankfurtská.

Jak na nejlepší gulášovou polévku?

Kromě kvalitních ingrediencí dle vybraného receptu budete na gulášovku potřebovat čas a špetku trpělivosti. Příprava a propojení všech ingrediencí a řádné změknutí masa vyžadují zpravidla více než hodinu času. Vynaložené úsilí se vám však bohatě odmění v poctivé chuti.

Recepty na gulášovou polévku v mnoha variacích na vás čekají pod tímto článkem. Rádi bychom se s vámi také podělili o pár tipů a triků, které z celkem obyčejné gulášové polévky vytvoří nezapomenutelný gastronomický zážitek.

  • K základu z cibule a česneku přidejte 100g na kostičky nakrájené anglické či gazdovské slaniny. Přebytečný tuk pak odsajte cípem papírové utěrky.
  • Poté zaprašte moukou, přidejte kmín, majoránku a pořádně promíchejte.
  • Hrnec odstavte z ohně a vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak.
  • Pokud přidáváte do polévky brambory, vložte je do hrnce až cca 20 minut před dovařením.

Zajímavost o historii guláše: Pravý maďarský guláš poněkud trpce ozvláštnil v 9.století kanibalský kmen Ghúlů, který dle pověsti pojídal lidské maso, jenž za sebou bojovné kočovné kmeny zanechávaly. Pokrm Ghúlů byl označován jako ghúláš. 

Zdroje informací: Apetit, GastroHotel, JsmeKocky

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč