0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb

Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb
ZDROJ: Apetit

I když má maďarské kořeny, poctivý guláš patří k pilířům české kuchyně. Dostanete ho v každé hospodě v nejrůznějších variantách a nemusí být nutně jen z masa. Vybrali jsme pro vás recepty, podle kterých připravíte nejrůznější gulášové podoby. Od tradičního hovězího guláše a gulášové polévky přes segedínský, vepřový nebo chalupářský buřtguláš až po bezmasý bramborový, fazolový či houbový.

Hospodská klasika: Hovězí guláš

Hotovka, kterou si můžete dát v každé hospodě a restauraci s českou kuchyní, většinou bývá chloubou podniku. Na klasickém guláši se nejlépe pozná, jak velký mistr české kuchyně šéfkuchař je.

  • Základem je hovězí maso, nejčastěji kližka, které zůstává i při dlouhém dušení měkké a šťavnaté, zatímco pojivové části masa se rozvaříbak a dodají omáčce dokonalou chuť.
  • Správnou chuť mu dodává cibulový základ ze spousty osmažené cibule a sladká paprika.
  • Podává se s houskovými knedlíky nebo čerstvým chlebem.

Maďarský originál: Perkelt

Zatímco slovo guláš je v Maďarsku označení pro polévku, našemu guláši říkají Maďaři perkelt.

  • Originální maďarská předloha českého guláše se připravuje z hovězího masa, cibule, papriky, rajčat a několika druhů papriky: čerstvé, sladké mleté a pálivého chilli.
  • Z masa se nejčastěji používá kližka nebo plec, protože po uvaření zůstanou krásně měkké a šťavnaté.
  • Maďarský perkelt se narozdíl od českého guláše nezahušťuje. Maso se během dušení podlévá hovězím vývarem jen tolik, aby zůstalo ponořené. Podle množství tekutiny v pokrmu se pak rozlišuje perkelt (hustý) a guláš (řídký, podobný polévce).
  • Perkelt se nejčastěji jí s chlebem. Zajímavou obměnou jsou slovenské halušky nebo maďarské vaječné těstoviny tarhoňa.

Popletený segedín: Guláš Székely

Během Rakouska-Uherska na našem území zdomácněla řada tradičních jídel maďarské kuchyně. V případě pokrmu Székelygulyás (sikelský guláš) došlo při jeho přebírání k jedné zásadní záměně. Ačkoliv ho známe jako segedínský (Széged), správnější by bylo sikelský (Székely). Takto pokrmu z dušeného vepřového masa a kysaného zelí říkají v Maďarsku.

  • Jak se u nás ze Székely stal Széged, nikdo netuší. Žádné historické záznamy však nedokazují, že by recept na guláš z vepřového s kysaným zelím pocházel z města Széged.
  • Guláš Székely se připravuje dušením tučnějšího vepřového masa (bůček, vepřová plec) s kysaným zelím. 
  • Vzhledem k historii receptu je velmi pravděpodobné, že se původně vařil s pálivou paprikou, protože jiná se v době jeho údajného vzniku v Maďarsku ještě nepěstovala.

Podzimní sezona: Zvěřinový guláš

Jídlo, které se připravuje zejména na podzim v období honů, kdy je zvěřina dostupnější.

  • Na dušení do guláše se nejlépe hodí kančí, jelení, srnčí nebo daňčí maso, které má silnou, výraznou chuť. Při jeho přípravě můžete spotřebovat méně výběrové části zvířete, jako je například plec.
  • Ideálním doprovodem dušené zvěřiny je červené víno, tuzemská zelenina a divoké koření, ve kterém nechybí černý pepř, jalovec, tymián či bobkový list.

S vnitřnostmi: Zabijačkový guláš

Nemusíte zrovna pořádat zabijačku, abyste si mohli uvařit tenhle vynikající a vydatný guláš. Suroviny na něj běžně koupíte v řeznictví.

  • Základem je vepřové maso, které obohacují vepřové vnitřnosti: ledvinky, játra, mozeček i srdce.
  • V našem receptu maso podlité pivem pozvolna dusíme v troubě přikryté bránicí, která ho chrání před vysušením. Pečením se v guláši rozplyne a dodá mu výraznější chuť.
  • Tu podpoří také červená paprika, kmín, majoránka, česnek, pepř a sůl.

Nejen pro rybáře: Rybí guláš

Jeho hlavní výhoda spočívá v bleskurychlé přípravě. Zatímco hovězí nebo vepřové potřebuje ke změknutí a prolnutí chutí i dvě hodiny, rybí guláš máte uvařený za třicet minut.

  • Rybí guláš je nejlepší z tučnějších ryb, v našich podmínkách je ideální kapr.
  • Stejně jako u jiných gulášů i u rybího platí, že nejlépe chutná druhý den.
  • Maďarský rybí guláš se jí s chlebem nebo – pro nás možná poněkud překvapivě – s dušenou rýží.

Jednoduchý a rychlý: Buřtguláš s bramborami

Nenáročný guláš, který hravě zvládete připravit i na výletě v kotlíku nebo na chalupě. Náklady na uzeninu můžete přizpůsobit své peněžence, k bramborám se hodí točený salám i klobásky všech druhů-

  • Vylepšovat se dá podle libost. Někdo do něj dává výraznější paprikovou klobásu, jiný volí jemnější variantu se špekáčky nebo měkkým salámem.
  • Co v něm nechybí nikdy, jsou cibule, česnek, sladká paprika a brambory.
  • Podávat buřtguláš či bramborový guláš můžete s chlebem nebo jíst jen tak. 

Z lesa: Houbový guláš

Důkez, že i bez masa lze uvařit výborný guláš.

  • Základ je stejný jako na guláš z masa: spousta opečené cibule a sladká paprika.
  • Na něj pak přijdou houby, které zrovna máte po ruce. Pokud patříte k náruživým houbařům, použijte v sezoně houby lesní. Velká lahůdka je guláš z lišek, ryzců, bedel do guláše se ale výborně hodí i hřiby, klouzci nebo růžovky.
  • Pochutnáte si také na guláši z hlívy nebo žampionů. Jen vyžadují výraznější dochucení.

Zdroj informací: Edice Apetit: Maso, Jirka Rákosníková a Eva Všetíčková: Kuchařka první republiky, Petra Pospěchová: Regionální kuchařka

Guláš
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč