0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Guláš

Guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Guláš

4.4/5 Počet hodnocení: 117
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2030 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 83 g
Tuky 83 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na rozdíl od maďarského guláše je česká verze hustší a neobsahuje brambory. Naložení není zcela tradiční, výsledek ale zlepší.

Suroviny

kližka 1 kg
hovězí
pepř 1 PL
olivový olej
na zakapání
cibule ½ kg
rostlinný olej PL
paprika mletá sladká
sůl
pepř
vývar
na podlití
rozpůlené
skořice špetka
mouka pšeničná hladká 1 PL
majoránka (drhnutá) 2 PL
worchestrová omáčka

Postup

1

Maso pokrájejte na větší kostky. Poprašte je pepřem, zakápněte olivovým (rostlinným) olejem a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, lépe do druhého dne.

2

Cibuli pokrájejte na hrubší kousky nebo půlkolečka a osmahněte ji v silnostěnném kastrole na tuku. Přidejte lžíci sladké papriky, lehce osmahněte a trochu podlijte.

3

Rozehřejte velkou silnostěnnou pánev a ze všech stran na ní osmahněte kousky masa. Hned je vkládejte do kastrolu na cibulový základ.

4

Když máte všechno maso osmažené a v kastrolu, dobře je osolte, lehce opepřete, přikryjte a duste v troubě předehřáté na 150 stupňů hodinu až hodinu a půl, dokud není maso křehké. Kontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Během dušení k hovězímu přidejte rozpůlené rajče a malinko je poprašte skořicí nebo perníkovým kořením.

5

Asi dvacet minut před koncem dušení osmahněte nasucho na pánvi lžíci mouky, zalijte ji trochou studeného vývaru a vzniklou jíšku přidejte k masu. Důkladně promíchejte a ještě dvacet minut duste.

6

Poprašte rozemnutou majoránkou, promíchejte a dotáhněte omáčku trochou papriky osmahnuté na tuku, solí, pepřem a worcesterskou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Jiřina Šťastná

Me se teda maso za hodinku nerozpada. Je známo, ze guláše se dělají i celou noc.

Eva Dvořáková

Dobrý den, děkujeme za připomínku. Pokud se vám maso nerozpadá, zkuste jej v troubě nechat hodinu a půl, nebo dvě, případně déle. Hezký den přeje redakce Apetitu.

Jiří Novák

Worcester do tradičního českého guláše? A co třeba wasabi, Nebo ústřicová omáčka ?

Martina Kojzarová

Dobrý den,
nejsem si úplně jistá, proč byl recept v roce 2007 nazván tradičním, to vždy byl a taky bude dost trochu odvážný krok, ale to už se asi nedozvíme. Máte rozhodně pravdu, worcester není úplně obvyklý, v receptu je však pouze na dochucení, takže ho lze snadno vynechat. Klasice se asi daleko více blíží recept Václava Friče: http://www.apetitonline.cz/recepty/8335-vaskuv-gulas-z-trouby.html

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč