Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 125
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2035 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 84 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na rozdíl od maďarského guláše je česká verze hustší a neobsahuje brambory. Přiznáváme, že recept na hovězí guláš vyžaduje více času a péče, avšak odměnou je výrazná chuť a křehké maso, na které se vyplatí počkat. Naložení není zcela tradiční, výsledek ale zlepší.

Suroviny

hovězí
pepř 1 PL
olivový olej
na zakapání (nebo jiný rostlinný)
cibule ½ kg
rostlinný olej
několik lžic, nebo směs sádla a oleje
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar
na podlití
rozpůlené
skořice 1 špetka
(nebo perníkové koření)
majoránka (drhnutá) 2 PL
worcesterská omáčka

Postup

1

Maso pokrájejte na větší kostky. Poprašte je pepřem, zakápněte olivovým (rostlinným) olejem a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, lépe do druhého dne.

2

Cibuli pokrájejte na hrubší kousky nebo půlkolečka a osmahněte ji v silnostěnném kastrole na tuku. Přidejte lžíci sladké papriky, lehce osmahněte a trochu podlijte.

3

Rozehřejte velkou silnostěnnou pánev a ze všech stran na ní osmahněte kousky masa. Hned je vkládejte do kastrolu na cibulový základ.

4

Když máte všechno maso osmažené a v kastrolu, dobře je osolte, lehce opepřete, přikryjte a duste v troubě předehřáté na 150 stupňů hodinu až hodinu a půl, dokud není maso křehké. Kontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Během dušení k hovězímu přidejte rozpůlené rajče a malinko je poprašte skořicí nebo perníkovým kořením.

5

Asi dvacet minut před koncem dušení osmahněte nasucho na pánvi lžíci mouky, zalijte ji trochou studeného vývaru a vzniklou jíšku přidejte k masu. Důkladně promíchejte a ještě dvacet minut duste.

6

Poprašte rozemnutou majoránkou, promíchejte a dotáhněte omáčku trochou papriky osmahnuté na tuku, solí, pepřem a worcesterskou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

24.04.2018 07:22

Worcester do tradičního českého guláše? A co třeba wasabi, Nebo ústřicová omáčka ?

24.04.2018 09:19

Dobrý den,
nejsem si úplně jistá, proč byl recept v roce 2007 nazván tradičním, to vždy byl a taky bude dost trochu odvážný krok, ale to už se asi nedozvíme. Máte rozhodně pravdu, worcester není úplně obvyklý, v receptu je však pouze na dochucení, takže ho lze snadno vynechat. Klasice se asi daleko více blíží recept Václava Friče: http://www.apetitonline.cz/recepty/8335-vaskuv-gulas-z-trouby.html

05.04.2017 22:40

Me se teda maso za hodinku nerozpada. Je známo, ze guláše se dělají i celou noc.

06.04.2017 09:55

Dobrý den, děkujeme za připomínku. Pokud se vám maso nerozpadá, zkuste jej v troubě nechat hodinu a půl, nebo dvě, případně déle. Hezký den přeje redakce Apetitu.

Apetit magazín