Na rozdíl od maďarského guláše je česká verze hustší a neobsahuje brambory. Přiznáváme, že recept na hovězí guláš vyžaduje více času a péče, avšak odměnou je výrazná chuť a křehké maso, na které se vyplatí počkat. Naložení není zcela tradiční, výsledek ale zlepší.
Postup
Maso pokrájejte na větší kostky. Poprašte je pepřem, zakápněte olivovým (rostlinným) olejem a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, lépe do druhého dne.
Cibuli pokrájejte na hrubší kousky nebo půlkolečka a osmahněte ji v silnostěnném kastrole na tuku. Přidejte lžíci sladké papriky, lehce osmahněte a trochu podlijte.
Rozehřejte velkou silnostěnnou pánev a ze všech stran na ní osmahněte kousky masa. Hned je vkládejte do kastrolu na cibulový základ.
Když máte všechno maso osmažené a v kastrolu, dobře je osolte, lehce opepřete, přikryjte a duste v troubě předehřáté na 150 stupňů hodinu až hodinu a půl, dokud není maso křehké. Kontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Během dušení k hovězímu přidejte rozpůlené rajče a malinko je poprašte skořicí nebo perníkovým kořením.
Asi dvacet minut před koncem dušení osmahněte nasucho na pánvi lžíci mouky, zalijte ji trochou studeného vývaru a vzniklou jíšku přidejte k masu. Důkladně promíchejte a ještě dvacet minut duste.
Poprašte rozemnutou majoránkou, promíchejte a dotáhněte omáčku trochou papriky osmahnuté na tuku, solí, pepřem a worcesterskou omáčkou.
Komentáře
Worcester do tradičního českého guláše? A co třeba wasabi, Nebo ústřicová omáčka ?
Dobrý den,
nejsem si úplně jistá, proč byl recept v roce 2007 nazván tradičním, to vždy byl a taky bude dost trochu odvážný krok, ale to už se asi nedozvíme. Máte rozhodně pravdu, worcester není úplně obvyklý, v receptu je však pouze na dochucení, takže ho lze snadno vynechat. Klasice se asi daleko více blíží recept Václava Friče: http://www.apetitonline.cz/recepty/8335-vaskuv-gulas-z-trouby.html
Me se teda maso za hodinku nerozpada. Je známo, ze guláše se dělají i celou noc.
Dobrý den, děkujeme za připomínku. Pokud se vám maso nerozpadá, zkuste jej v troubě nechat hodinu a půl, nebo dvě, případně déle. Hezký den přeje redakce Apetitu.