Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 122
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2030 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 83 g
Tuky 83 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na rozdíl od maďarského guláše je česká verze hustší a neobsahuje brambory. Naložení není zcela tradiční, výsledek ale zlepší.

Suroviny

hovězí
pepř 1 PL
olivový olej
na zakapání
cibule ½ kg
rostlinný olej PL
sůl
pepř
vývar
na podlití
rozpůlené
skořice špetka
majoránka (drhnutá) 2 PL
worchestrová omáčka

Postup

1

Maso pokrájejte na větší kostky. Poprašte je pepřem, zakápněte olivovým (rostlinným) olejem a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, lépe do druhého dne.

2

Cibuli pokrájejte na hrubší kousky nebo půlkolečka a osmahněte ji v silnostěnném kastrole na tuku. Přidejte lžíci sladké papriky, lehce osmahněte a trochu podlijte.

3

Rozehřejte velkou silnostěnnou pánev a ze všech stran na ní osmahněte kousky masa. Hned je vkládejte do kastrolu na cibulový základ.

4

Když máte všechno maso osmažené a v kastrolu, dobře je osolte, lehce opepřete, přikryjte a duste v troubě předehřáté na 150 stupňů hodinu až hodinu a půl, dokud není maso křehké. Kontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Během dušení k hovězímu přidejte rozpůlené rajče a malinko je poprašte skořicí nebo perníkovým kořením.

5

Asi dvacet minut před koncem dušení osmahněte nasucho na pánvi lžíci mouky, zalijte ji trochou studeného vývaru a vzniklou jíšku přidejte k masu. Důkladně promíchejte a ještě dvacet minut duste.

6

Poprašte rozemnutou majoránkou, promíchejte a dotáhněte omáčku trochou papriky osmahnuté na tuku, solí, pepřem a worcesterskou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

24.04.2018 07:22

Worcester do tradičního českého guláše? A co třeba wasabi, Nebo ústřicová omáčka ?

24.04.2018 09:19

Dobrý den,
nejsem si úplně jistá, proč byl recept v roce 2007 nazván tradičním, to vždy byl a taky bude dost trochu odvážný krok, ale to už se asi nedozvíme. Máte rozhodně pravdu, worcester není úplně obvyklý, v receptu je však pouze na dochucení, takže ho lze snadno vynechat. Klasice se asi daleko více blíží recept Václava Friče: http://www.apetitonline.cz/recepty/8335-vaskuv-gulas-z-trouby.html

05.04.2017 22:40

Me se teda maso za hodinku nerozpada. Je známo, ze guláše se dělají i celou noc.

06.04.2017 09:55

Dobrý den, děkujeme za připomínku. Pokud se vám maso nerozpadá, zkuste jej v troubě nechat hodinu a půl, nebo dvě, případně déle. Hezký den přeje redakce Apetitu.

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč