0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vydatná gulášová polévka

Vydatná gulášová polévka

4.7 / 5. Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1706 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 160 g
Tuky 56 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hospodskou klasiku si můžete dát k obědu, k pivu nebo i na kocovinu. Horká, s vypečeným rohlíkem je zcela bezkonkurenční.

Suroviny

hovězí maso 300 g
přední (krk)
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
nadrobno
sádlo 1 PL
kmín 1 ČL
drcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
česnek 3 stroužky
drcený
paprika mletá sladká 1 PL
mletá
vývar hovězí 1.2 l
majoránka (drhnutá)
brambory 2 ks
střední, na kostky

Postup

1

Maso nakrájejte na půlcentimetrové kostičky, osolte ho a opepřete.

2

Cibuli opékejte na sádle dozlatova, přidejte kmín a maso a opékejte, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Opékejte ještě 3 minuty dozlatova, pak zaprašte moukou a opékejte dohněda.

3

Přidejte česnek, sladkou papriku a vše zalijte vývarem. Promíchejte, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte táhnout alespoň 25 minut.

4

Po 10 minutách varu přidejte do polévky sušenou majoránku a brambory. Jakmile jsou brambory měkké, stáhněte z ohně a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Podle chuti můžete přidat trochu pálivé papriky. Maso lze i nahrubo namlít na masovém strojku.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Související články

Jak na to: Cibulový základ pro dokonalý guláš
  • Tipy a triky

Jak na to: Cibulový základ pro dokonalý guláš

Správný hospodský guláš se neobejde bez trpělivosti, kromě pomalého vaření budete potřebovat čas na krájení velkého množství cibule a nasledné smažení, od kterého se neodchází. Poradíme vám, jak na ten nejlepší cibulový základ, aby byl váš...
Jak připravit chutnou polévku
  • Tipy a triky

Jak připravit chutnou polévku

Také se rádi v sychravém počasí zahřejete plným talířem polévky?  Poradíme vám, jak polévku připravit, aby vám opravdu chutnala.   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit