Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gulášová polévka s bramborami a vývarem

Gulášová polévka s bramborami a vývarem

3.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1851 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 134 g
Tuky 91 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přesnídávková klasika obstojí i jako oběd či večeře, zvlášť když ji doplníte pečivem.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
lze nahradit přepuštěným máslem
velká, nadrobno
česnek 1 stroužek
malý, nadrobno
lze nahradit gazdovskou, na kostičky
kmín 1 špetka
mletý
majoránka (drhnutá)
podle chuti
paprika mletá pálivá ½ ČL
mletá
vrchovatá
vývar hovězí 1 l
vroucí
oloupané, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
kudrnka, nasekaná, na posypání

Postup

1

Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte tuk. Přidejte cibuli a česnek a opečte je dosklovita. Vsypte slaninu a maso a za častého míchání a rozbíjení hrudek opékejte na mírném až středním ohni dozlatova (nepřipalte česnek!).

2

Pak opatrně slijte, odeberte lžící či odsajte cípem papírové utěrky přebytečný tuk, ale ne šťávu.

3

Zaprašte moukou, okořeňte kmínem a 1/2 lžičky sušené majoránky. Pořádně promíchejte a odstavte z ohně. Důkladně vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak.

4

Zalijte vroucím vývarem a promíchejte.

5

Vraťte na oheň a zvolna vařte pod pokličkou 30–45 minut. Zhruba 20–25 minut před koncem této doby přidejte brambory (čím větší kousky, tím déle budou potřebovat).

6

Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě dolaďte promnutou majoránkou. Podávejte s kudrnkou.

NĚCO NAVÍC
Kdo chce do sebe s polévkou dostat trochu zeleniny, může spolu s bramborami přidat 1 velkou mrkev, nakrájenou na kostičky, a cca 5 minut před koncem 100 g mraženého hrášku.

HOVĚZÍ VÝVAR
Troubu předehřejte na 220°C a vložte do ní pekáč se 3 kg hovězí oháňky (nebo směsi kostí a hrudí), nasekané, očištěnou a přepůlenou zeleninu: po 100 g mrkve, celeru, petržele a cibule a vše opečte dohněda, cca 40 minut. Pak maso a zeleninu přendejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo všechno ponořené, a přidejte 3 lžičky kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Zvolna vařte aspoň 6 hodin. Vývar nechte vychladnout, seberte tuk a vývar přeceďte přes hustý cedník. Maso oberte a dál využijte (nebo ho přidejte do polévky). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...