0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gulášová polévka s bramborami a vývarem

Gulášová polévka s bramborami a vývarem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1851 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 134 g
Tuky 91 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přesnídávková klasika obstojí i jako oběd či večeře, zvlášť když ji doplníte pečivem.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
lze nahradit přepuštěným máslem
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 1 stroužek
malý, nadrobno
anglická slanina 100 g
lze nahradit gazdovskou, na kostičky
hovězí maso mleté 250 g
libové
mouka pšeničná hladká 0.5 PL
kmín 1 špetka
mletý
majoránka (drhnutá)
podle chuti
paprika mletá sladká 1 PL
mletá
paprika mletá pálivá 0.5 ČL
mletá
rajčatový protlak 1 ČL
vrchovatá
vývar hovězí 1 l
vroucí
brambory 2 ks
oloupané, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
kudrnka, nasekaná, na posypání

Postup

1

Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte tuk. Přidejte cibuli a česnek a opečte je dosklovita. Vsypte slaninu a maso a za častého míchání a rozbíjení hrudek opékejte na mírném až středním ohni dozlatova (nepřipalte česnek!).

2

Pak opatrně slijte, odeberte lžící či odsajte cípem papírové utěrky přebytečný tuk, ale ne šťávu.

3

Zaprašte moukou, okořeňte kmínem a 1/2 lžičky sušené majoránky. Pořádně promíchejte a odstavte z ohně. Důkladně vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak.

4

Zalijte vroucím vývarem a promíchejte.

5

Vraťte na oheň a zvolna vařte pod pokličkou 30–45 minut. Zhruba 20–25 minut před koncem této doby přidejte brambory (čím větší kousky, tím déle budou potřebovat).

6

Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě dolaďte promnutou majoránkou. Podávejte s kudrnkou.

NĚCO NAVÍC
Kdo chce do sebe s polévkou dostat trochu zeleniny, může spolu s bramborami přidat 1 velkou mrkev, nakrájenou na kostičky, a cca 5 minut před koncem 100 g mraženého hrášku.

HOVĚZÍ VÝVAR
Troubu předehřejte na 220°C a vložte do ní pekáč se 3 kg hovězí oháňky (nebo směsi kostí a hrudí), nasekané, očištěnou a přepůlenou zeleninu: po 100 g mrkve, celeru, petržele a cibule a vše opečte dohněda, cca 40 minut. Pak maso a zeleninu přendejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo všechno ponořené, a přidejte 3 lžičky kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Zvolna vařte aspoň 6 hodin. Vývar nechte vychladnout, seberte tuk a vývar přeceďte přes hustý cedník. Maso oberte a dál využijte (nebo ho přidejte do polévky). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit