0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gulášová polévka s bramborami a vývarem

Gulášová polévka s bramborami a vývarem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1851 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 134 g
Tuky 91 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přesnídávková klasika obstojí i jako oběd či večeře, zvlášť když ji doplníte pečivem.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
lze nahradit přepuštěným máslem
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 1 stroužek
malý, nadrobno
lze nahradit gazdovskou, na kostičky
hovězí maso mleté 250 g
libové
mouka pšeničná hladká ½ PL
kmín 1 špetka
mletý
majoránka (drhnutá)
podle chuti
paprika mletá sladká 1 PL
mletá
paprika mletá pálivá ½ ČL
mletá
rajčatový protlak 1 ČL
vrchovatá
vývar hovězí 1 l
vroucí
brambory 2 ks
oloupané, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
kudrnka, nasekaná, na posypání

Postup

1

Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte tuk. Přidejte cibuli a česnek a opečte je dosklovita. Vsypte slaninu a maso a za častého míchání a rozbíjení hrudek opékejte na mírném až středním ohni dozlatova (nepřipalte česnek!).

2

Pak opatrně slijte, odeberte lžící či odsajte cípem papírové utěrky přebytečný tuk, ale ne šťávu.

3

Zaprašte moukou, okořeňte kmínem a 1/2 lžičky sušené majoránky. Pořádně promíchejte a odstavte z ohně. Důkladně vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak.

4

Zalijte vroucím vývarem a promíchejte.

5

Vraťte na oheň a zvolna vařte pod pokličkou 30–45 minut. Zhruba 20–25 minut před koncem této doby přidejte brambory (čím větší kousky, tím déle budou potřebovat).

6

Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě dolaďte promnutou majoránkou. Podávejte s kudrnkou.

NĚCO NAVÍC
Kdo chce do sebe s polévkou dostat trochu zeleniny, může spolu s bramborami přidat 1 velkou mrkev, nakrájenou na kostičky, a cca 5 minut před koncem 100 g mraženého hrášku.

HOVĚZÍ VÝVAR
Troubu předehřejte na 220°C a vložte do ní pekáč se 3 kg hovězí oháňky (nebo směsi kostí a hrudí), nasekané, očištěnou a přepůlenou zeleninu: po 100 g mrkve, celeru, petržele a cibule a vše opečte dohněda, cca 40 minut. Pak maso a zeleninu přendejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo všechno ponořené, a přidejte 3 lžičky kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Zvolna vařte aspoň 6 hodin. Vývar nechte vychladnout, seberte tuk a vývar přeceďte přes hustý cedník. Maso oberte a dál využijte (nebo ho přidejte do polévky). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč