Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gulášová polévka s bramborami a vývarem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 15
Do 75 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1934 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 134 g
Tuky 95 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gulášová polévka s masem je přesnídávková klasika, která obstojí i jako oběd či večeře, zvlášť když ji doplníte pečivem. Recept jsme vyladili k dokonalosti a věříme, že na této tradiční polévce si pochutná celá rodina.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
lze nahradit přepuštěným máslem
velká, nadrobno
česnek 1 stroužek
malý, nadrobno
lze nahradit gazdovskou, na kostičky
kmín 1 špetka
mletý
majoránka (drhnutá)
podle chuti
paprika mletá pálivá ½ ČL
vrchovatá
vývar hovězí 1 l
vroucí
oloupané, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
kudrnka, nasekaná, na posypání

Postup

1

Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte tuk. Přidejte cibuli a česnek a opečte je dosklovita. Vsypte slaninu a maso a za častého míchání a rozbíjení hrudek opékejte na mírném až středním ohni dozlatova (nepřipalte česnek!).

2

Pak opatrně slijte, odeberte lžící či odsajte cípem papírové utěrky přebytečný tuk, ale ne šťávu.

3

Zaprašte moukou, okořeňte kmínem a 1/2 lžičky sušené majoránky. Pořádně promíchejte a odstavte z ohně. Důkladně vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak.

4

Zalijte vroucím vývarem a promíchejte.

5

Vraťte na oheň a zvolna vařte pod pokličkou 30–45 minut. Zhruba 20–25 minut před koncem této doby přidejte brambory (čím větší kousky, tím déle budou potřebovat).

6

Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě dolaďte promnutou majoránkou. Podávejte s kudrnkou.

NĚCO NAVÍC
Kdo chce do sebe s polévkou dostat trochu zeleniny, může spolu s bramborami přidat 1 velkou mrkev, nakrájenou na kostičky, a cca 5 minut před koncem 100 g mraženého hrášku.

HOVĚZÍ VÝVAR
Troubu předehřejte na 220 °C a vložte do ní pekáč se 3 kg hovězí oháňky (nebo směsi kostí a hrudí), nasekané, očištěnou a přepůlenou zeleninu: po 100 g mrkve, celeru, petržele a cibule a vše opečte dohněda, cca 40 minut. Pak maso a zeleninu přendejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo všechno ponořené, a přidejte 3 lžičky kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Zvolna vařte aspoň 6 hodin. Vývar nechte vychladnout, seberte tuk a vývar přeceďte přes hustý cedník. Maso oberte a dál využijte (nebo ho přidejte do polévky). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín