Gulášová polévka s masem je přesnídávková klasika, která obstojí i jako oběd či večeře, zvlášť když ji doplníte pečivem. Recept jsme vyladili k dokonalosti a věříme, že na této tradiční polévce si pochutná celá rodina.
Suroviny
Postup
Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte tuk. Přidejte cibuli a česnek a opečte je dosklovita. Vsypte slaninu a maso a za častého míchání a rozbíjení hrudek opékejte na mírném až středním ohni dozlatova (nepřipalte česnek!).
Pak opatrně slijte, odeberte lžící či odsajte cípem papírové utěrky přebytečný tuk, ale ne šťávu.
Zaprašte moukou, okořeňte kmínem a 1/2 lžičky sušené majoránky. Pořádně promíchejte a odstavte z ohně. Důkladně vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak.
Zalijte vroucím vývarem a promíchejte.
Vraťte na oheň a zvolna vařte pod pokličkou 30–45 minut. Zhruba 20–25 minut před koncem této doby přidejte brambory (čím větší kousky, tím déle budou potřebovat).
Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě dolaďte promnutou majoránkou. Podávejte s kudrnkou.
NĚCO NAVÍC
Kdo chce do sebe s polévkou dostat trochu zeleniny, může spolu s bramborami přidat 1 velkou mrkev, nakrájenou na kostičky, a cca 5 minut před koncem 100 g mraženého hrášku.
HOVĚZÍ VÝVAR
Troubu předehřejte na 220 °C a vložte do ní pekáč se 3 kg hovězí oháňky (nebo směsi kostí a hrudí), nasekané, očištěnou a přepůlenou zeleninu: po 100 g mrkve, celeru, petržele a cibule a vše opečte dohněda, cca 40 minut. Pak maso a zeleninu přendejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo všechno ponořené, a přidejte 3 lžičky kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Zvolna vařte aspoň 6 hodin. Vývar nechte vychladnout, seberte tuk a vývar přeceďte přes hustý cedník. Maso oberte a dál využijte (nebo ho přidejte do polévky).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- Levně a rychle: Vyzkoušejte gulášovku 6x jinak, retro i nevšední(6 receptů )