Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší buřtguláš. Jídlo, které si dělá každý trochu po svém, má svá pravidla

Buřtguláš
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Buřtguláš je oblíbená česká klasika, jejíž recept nemá striktní obrysy. Jde o rychlou a levnou variantu klasického guláše, která se často připravuje pro velkou skupinu lidí, například na čundru nebo horách. Nejlepší na něm je, že na jeho přípravu potřebujete minimum surovin a ty ještě můžete různě kombinovat a obohacovat. 

Přesnou historii buřtguláše si můžeme jen domýšlet. Kdo ho poprvé uvařil se asi nedozvíme, ale zřejmě šlo o snahu nahradit maso, které bylo za první i druhé světové války i v jiných časových obdobích nedostatkovým zbožím. Dušené maso na cibulce s červenou paprikou pochází z Maďarska, kde se kde se více než gulyási podobá perkeltu. 

Buřtguláš vs bramborový guláš 

Rozdílů mezi buřt gulášem a bramborovým gulášem příliš nenajdeme. Někdo by dal ruku do ohně za to, že buřtguláš je jen z buřtů, kdežto do bramborového guláše patří buřty i brambory. Jenže žádné takové pravidlo neexistuje a každý si pod pojmem buřtguláš představí něco trochu jiného.

  • Pro někoho může správný buřtguláš vypadat trochu jako frankfurtská polévka. 
  • V online diskuzích jsme se dozvěděli, že někdo zná bramborový guláš pouze z brambor a špeku. 

Buřt, špekáček nebo párek? 

V zásadě lze použít jakoukoli měkkou uzeninu (párky, točený salám, gothaj, buřty), kterou je potřeba upotřebit. Pokud ale chcete buřtguláši zvednout laťku, pak doporučujeme špekáček. Ten poskytuje dobrý poměr ceny a „výkonu“.

  • Česká vyhláška stanovuje pro špekáček minimální požadavky na kvalitu.
  • U buřtů a párků (jiných než špišských nebo vídeňských) pak nejsou základní kvalitativní nároky legislativně zaručeny. V jejich složení se  tak může nacházet v jakýkoli podíl masa, voda, náhražky masa a další suroviny – například rostlinné bílkoviny, drůběží strojně oddělené maso (separát), mouka či zbytná potravinářská aditiva (éčka). 
  • Podíl masa v uzenině, kterou  kupujete, však není tajný. Vždy se ho dozvíte z obalu výrobku nebo na vyžádání (v pultovém prodeji). 

Jak uvařit buřtguláš?

Suroviny: sádlo, cibule, česnek, uzenina, brambory, kmín, paprika, majoránka, případně hladká mouka na poprášení 

  1. Uzeninu nakrájejte na kousky a opečte ji na sádle. Nechte ji zhnědnout. 
  2. Do kastrolku přidejte podle potřeby ještě trochu sádla, vsypte nakrájenou cibulku a opékejte dozlatova. Přidejte česnek a promíchejte.
  3. Až se česnek rozvoní, stáhněte plamen, přisypte kmín, papriku a trochu hladké mouky. Promíchejte.
  4. Přilijte vodu nebo vývar a přisypte brambory. Se solí buďte opatrní, přijdete jen trochu a dochucujete až na konci – uzenina už sůl obsahuje.
  5. Duste pod pokličkou zhruba 15 – 20 minut nebo než budou brambory měkké. Na závěr přidejte majoránku. 

Tipy:

  • Někdo přidává do buřtguláše pivo, což může dodat omáčce intenzivnější chuť.
  • Milovníci pálivých chutí mohou vyměnit sladkou papriku za pálivou nebo přidat trochu chilli.
  • Přidat můžete také nakrájenou čerstvou papriku. 
  • Pokud bude guláš příliš řídký, nechte vodu vyvařit nebo ho zahustěte najemno nastrouhanou bramborou a vařte, dokud v guláši nezmizí a omáčka nezhoustne. 
  • K tradičnímu buřtguláši se servíruje chleba.

Zdroj: Apetit, BezpecnostPotravin

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč