Gulášová polévka z líček

Gulášová polévka z líček

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3382 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 416 g
Tuky 80 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika všech klasik! Ale místo obligátního předního masa jsme do ní tentokrát dali líčka, která jsou po uvaření pohádkově jemná. 

Suroviny

sádlo 2 PL
nebo rostlinný olej
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
hovězí líčka 500 g
nakrájená na nudličky
česnek 4 stroužky
nakrájené na tenké plátky + na dochucení (nemusí být)
paprika sladká 1 PL
mletá
paprika pálivá 0.5 ČL
mletá
rajčata 3 ks
zralá, spařená, oloupaná a nakrájená
paprika červená 1 ks
zbavená semeníku a nakrájená
vývar hovězí 1.5 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mlětý
kmín 1 ČL
celý
brambory 600 g
oloupané
chleba 2 plátky
tvrdší, tmavý, na zahuštění
majoránka (drhnutá) 2 PL
+ čerstvá na ozdobení

1 V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte maso a ze všech stran ho za stálého míchání osmahněte. Maso opékejte, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou pustilo. Přidejte česnek a ještě chvíli opékejte, aby změkl. Potom maso poprašte mletou sladkou i pálivou paprikou, zpěňte, promíchejte a přidejte rajčata a papriku. Podlijte trochou vývaru nebo vody. Osolte, opepřete, okmínujte a duste pod poklicí doměkka. Během dušení podle potřeby podlévejte vývarem či vodou.

2 Když je maso téměř měkké, dolijte zbylý vývar nebo vodu a přidejte na kostičky nakrájené brambory. Podle potřeby zahustěte nastrouhaným chlebem. Vařte, dokud brambory nezměknou. Dochuťte rozemnutou sušenou majoránkou, popřípadě ještě prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit