Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levně a rychle: Vyzkoušejte gulášovku 6x jinak, retro i nevšední

Levně a rychle: Vyzkoušejte gulášovku 6x jinak, retro i nevšední
ZDROJ: Apetit

Gulášová polévka se stejně jako guláš dá připravit na mnoho způsobů. Od tradiční varianty s kousky hovězího přes gulášovku s mletým masem, z klobásy až po vegetariánskou variantu z hlívy. Podívejte se s námi na 6 osvědčených receptů a vyberte si podle své chuti.

Gulášovka, jak ji s oblibou zkráceně nazýváme, jde historicky ruku v ruce s gulášem. Již v 9.století si maďarští pastýři připravovali v kotlíku pokrm z masa, cibule a papriky. Obsah kotlíku však nezahušťovali a pokrm se tak podobal spíše polévce. Ta však byla, stejně jako dnes, natolik hustá a sytá, že spolehlivě vydala za hlavní chod.

  • O tom, že gulášové pokrmy pocházejí od pastýřů svědčí sám název gulyás, který je odvozen od slova gulya (v překl. stádo hovězího dobytka).

Co v gulášovce nesmí chybět?

Přestože se recepty na gulášovou polévku liší v použité hlavní ingredienci, kterou může být maso na kostky, mleté maso, klobása, nebo dokonce hlíva ústřičná, základ je vždy téměř stejný. 

  • V žádné gulášovce nesmí chybět cibule, mletá sladká nebo pálivá paprika (či obojí), kmín a majoránka.
  • Základ na gulášovou polévku připravujeme zpravidla na sádle, pouze u vegetariánské verze se sádlo vymění za rostlinný olej. 
  • Pro zvýraznění chuti i barvy můžete k základu přidat ještě lžičku rajského protlaku a nadrobno nasekaný česnek.
  • Blízkou příbuznou gulášové polévky je frankfurtská.

Jak na nejlepší gulášovou polévku?

Kromě kvalitních ingrediencí dle vybraného receptu budete na gulášovku potřebovat čas a špetku trpělivosti. Příprava a propojení všech ingrediencí a řádné změknutí masa vyžadují zpravidla více než hodinu času. Vynaložené úsilí se vám však bohatě odmění v poctivé chuti.

Recepty na gulášovou polévku v mnoha variacích na vás čekají pod tímto článkem. Rádi bychom se s vámi také podělili o pár tipů a triků, které z celkem obyčejné gulášové polévky vytvoří nezapomenutelný gastronomický zážitek.

  • K základu z cibule a česneku přidejte 100g na kostičky nakrájené anglické či gazdovské slaniny. Přebytečný tuk pak odsajte cípem papírové utěrky.
  • Poté zaprašte moukou, přidejte kmín, majoránku a pořádně promíchejte.
  • Hrnec odstavte z ohně a vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak.
  • Pokud přidáváte do polévky brambory, vložte je do hrnce až cca 20 minut před dovařením.

Zajímavost o historii guláše: Pravý maďarský guláš poněkud trpce ozvláštnil v 9.století kanibalský kmen Ghúlů, který dle pověsti pojídal lidské maso, jenž za sebou bojovné kočovné kmeny zanechávaly. Pokrm Ghúlů byl označován jako ghúláš. 

Zdroje informací: Apetit, GastroHotel, JsmeKocky

Skryt pre seznam