Muffiny – 1 těsto, 10 variant
21.05.2019

ZDROJ:
Unsplash.com
Staňte se machry na muffiny! Stačí znát pár zásad a základní recept, který můžete libovolně obměňovat, a populární americké minibábovičky jsou na světě.
Univerzální recept na muffiny
Při pečení muffinů vycházejte z následujícího poměru surovin:
- 280–300 g mouky (nebo směsi mouky a kakaa či kombinace různých druhů mouky)
- 1 lžíce kypřicího prášku (nebo 2 lžičky jedlé sody + 1 lžička kypřicího prášku)
- 90 g másla
- 2 větší vejce
- 250 ml tekutiny (mléka, jogurtu, podmáslí, bublinkové limonády atd.)
- 50–120 g cukru
Vždy nejdříve zpracujte suchou a mokrou směs zvlášť a pak je spojte. Tento základní recept na těsto na muffiny pak můžete dochucovat, jak chcete. Přidejte čerstvé či sušené ovoce, čokoládu či ořechy. Hodí se i ovocná pyré nebo marmelády (pak ale nezapomeňte ubrat cukru).
Jak upéct dokonalé muffiny?
Už jste si vybrali recept? Máme pro vás také několik tipů pro dokonalý výsledek.
- Mřížku na pečení umístěte doprostřed trouby. Pokud chcete péct v samotných košíčcích či samostatných formičkách, připravte si je na plech a na něm i pečte.
- Formičky na muffiny vymažte tukem (i kdyby výrobce tvrdil, že to není potřeba) či vyložte papírovými košíčky. Formičky/košíčky plňte těstem do tří čtvrtin.
- Pozor na správnou teplotu. Máslo po rozpuštění nechte vychladnout, vejce dojít pokojové teploty.
- Směsi (moučnou suchou a ,mokrou‘) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří. Při šlehání si vystačíte s ruční metlou, není-li uvedeno jinak.
- Po vyndání z trouby nechte muffiny 15 minut chladnout na mřížce. Pokud jste pekli ve formě, na posledních 5 minut je vyjměte. Pak je podávejte.
- Muffiny je ideální jíst hned, maximálně den dva po upečení. Když víte, že je nestihnete sníst, můžete je po vychladnutí asi na měsíc zamrazit.