Luxusní dezert s vůní pomerančů.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
280
g
lze nahradit i polohrubou
mouka špaldová hladká
1
PL
celozrnná, plus lžička navíc
jedlá soda
2
ČL
sůl
½
kypřicí prášek do pečiva
1
PL
podmáslí
250
ml
krupicový cukr
180
g
citronová kůra
1
ČL
nastrouhaná z bio citronu
pomerančová marmeláda
4
PL
(jsou-li v ní větší kousky ovoce, promixujte ji)
vejce
2
ks
pokojová teplota
máslo
90
g
rozpuštěné a vychládlé
pomerančový likér
3
PL
Cointreau nebo jiný
citronová šťáva
1
ČL
čokoládový krém
nutela, k podávání
Postup
1
Troubu zahřejte na 200 °C.
2
V misce důkladně smíchejte obě mouky, sodu, sůl a prášek do pečiva.
3
Tyčovým mixérem nebo v robotu zpracujte dohladka podmáslí, cukr, citronovou kůru a marmeládu.
4
Setřete dolů hmotu ze stěn nádoby, přidejte vejce, máslo, likér a citronovou šťávu. Krátce zpracujte dohladka.
5
Vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila.
6
Těstem naplňte formičky/košíčky a pečte 20 minut, aby měly muffiny lehce zhnědlý povrch a zaoblené popraskané vršky.
Zapíchnutá špejle by měla vyjít s jedním dvěma vlhkými drobečky.
NĚCO NAVÍC
S marmeládami, džemy i s různými pyré a rosoly můžete v podstatě po libosti experimentovat. Stačí přitom dodržet alespoň přibližně poměry surovin uvedené v našich receptech.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Muffiny – 1 těsto, 10 variant(10 receptů )