Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.4/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Velmi snadné na 12 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5769 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 1035 g
Tuky 123 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podzimní minibábovičky

Suroviny

hruška 12 ks
menší pevné se stopkou
šafrán 2 špetky
(hodinu louhované ve 200 ml vlažné vody)
nebo polohrubá
kakao 80 g
holandský typ, prosáté
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
plus 0,5 lžička soli
vejce 2 ks
větší
mléko 300 ml
slunečnicový olej 80 ml
vanilkový extrakt 2 ČL

Postup

1

Hrušky oloupejte, stopku přitom ponechte a opatrně je zespodu vykrojte. Do velkého rendlíku dejte šafrán i s vodou, ve které se louhoval, 500 g cukru, 1,3 l vody a citronovou kůru. Zvyšte plamen a zahřejte k varu, vložte hrušky, přiklopte a zvolna vařte 12–15 minut, skoro doměkka. Hrušky vyjměte a osušte. Spodní část hrušek lehce seřízněte, aby lépe stály.

2

Troubu zahřejte na 200 °C. Připravte si větší košíčky (podle velikosti hrušek).

3

V jiné misce důkladně smíchejte mouku, zbývající cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl. V míse prošlehejte vejce a k nim vešlehejte mléko, olej a vanilku. Vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila.

4

Doprostřed košíčků dejte trochu těsta, na něj postavte hrušky, po stranách do 3/4 doplňte těsto. Pečte asi 23 minut, aby se povrch těsta zpevnil. Zapíchnutá špejle by měla z těsta vyjít s pár vlhkými drobky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín