kastanove muffiny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Snadné na 12 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3020 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 450 g
Tuky 101 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept asi nejvíc oceníte, jestli to máte blízko na Slovensko, do Rakouska nebo do Maďarska, kde je kaštanové pyré dostupnější (a levnější).

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 250 g
mouka špaldová hladká 60 g
hladká celozrnná
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.5 ČL
vejce 1 ks
třtinový cukr 50 g
kaštanové pyré 250 g
slazené
máslo 90 g
rozpuštěné a vychladlé
vanilkový extrakt 2 ČL
mléko 250 ml
jedlé kaštany 100 g
kandované nebo nakládané

1 Troubu zahřejte na 200 °C. V misce důkladně smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a sůl.

2 V jiné míse pořádně prošlehejte vejce, pak vmíchejte cukr a asi tři minuty směs šlehejte, aby zhoustla a nabyla. Potom vešlehejte kaštanové pyré, máslo a vanilkový extrakt. Až bude směs hladká, za stálého šlehání do ní tenkým pramínkem pomalu přilévejte mléko. Pak vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila (nepřemíchat!).

3 Formičky/košíčky naplňte těstem, posypte nakrájenými kaštany a pečte asi 20 minut, aby muffiny lehce zhnědly. Špejle by měla vyjít čistá.

Něco navíc
Místo vanilky můžete přidat lžíci kakaa (a ubrat přitom lžíci mouky).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit