Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte podzimní Paříž: francouzská cibulačka 9krát jinak

Ochutnejte podzimní Paříž: francouzská cibulačka 9krát jinak
ZDROJ: Sheri Silver/Unsplash

Francouzská cibulová polévka je symbolem francouzské kuchyně. Prozradíme vám tradiční recepturu a dozvíte se, kdo podle legendy stojí za jejím vznikem.

Jak na tu nejlepší francouzskou cibulačku?

Kouzlo francouzské cibulačky spočívá v její jednoduchosti. Připravuje se jen z pár levných a běžně dostupných surovin, ale výsledek je neodolatelný. Základ tvoří hovězí vývar, žlutá cibule, pečivo a sýr. Polévka je vydatná, proto se hodí i jako samostatný hlavní chod.

Na přípravu tradiční francouzské cibulačky budete potřebovat:

1,5 kg cibule, 120 g másla, 1,5 l hovězího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml bílého vína, lžičku soli, půl lžičky pepře, francouzskou bagetu, 100 g sýra Gruyère nebo Comté

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné klínky (snažte se vytvořit stejně velké klínky, aby cibule zkaramelizovala rovnoměrně).
  2. Nejdůležitější částí je proces karamelizace. Dobrá cibulačka potřebuje svůj čas, proto nic neuspěchejte a cibuli pozvolna za občasného míchání opékejte asi 45 minut, dokud krásně nezhnědne.  
  3. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
  4. Ke konci opékání k cibuli přidejte česnek. Poté ji zasypte moukou a promíchejte. Jakmile získá mouka jemně zlatavou barvu, přilijte horký vývar a víno, přidejte bobkový list, tymián a vařte na mírném ohni asi hodinu. Polévku dochuťte solí a pepřem a udržujte horkou.
  5. Cibulačku rozdělte do misek lehce pod okraj, poklaďte plátky bagety a bohatě zasypte nastrouhaným sýrem. Misky dejte zapéct do dobře rozpálené trouby, dokud sýr nezačne zlátnout. 

Cibulačka pro chudé i bohaté

Podle legendy cibulačku vynalezl král Ludvík XV. v 17. století. Když pobýval na svém loveckém zámku, přepadl ho velký hlad. Ve spíži však našel pouze cibuli, máslo a šampaňské. Ingredience uvařil, a tak vznikla první francouzská cibulová polévka. 

  • Do širšího povědomí se cibulová polévka dostala až v 19. století v Les Halles, bývalém největším pařížském tržišti pod širým nebem. 
  • Restaurace v okolí tržiště (La Poule au Pot, Chez Baratte, Au Pied de Cochon) přidávaly do polévky hodně strouhaného sýra a misky dávaly pod gril, čímž vznikla klasická Gratinée des Halles. T
  • Tato polévka se stala snídaní místních dělníků, ale i lékem na kocovinu pro pařížské opilce, kteří pozdě v noci vycházeli z barů a kabaretů.

I dnes slouží cibulačka jako „vyprošťovák“. Francouzi ji konzumují tradičně na Silvestra a na závěr svatební oslavy. Kromě toho cibulačka také účině zamaskuje alkoholový odér.

Vyzkoušejte různé obměny

Jako každý recept, i ten na francouzskou cibulačku můžete různě obměňovat.

  • Nám se například osvědčilo přidat do cibulového základu pancettu, která polévce dodá další masovou chuť. 
  • Pokud neholdujete hovězímu vývaru, použijte vývar kuřecí nebo zeleninový. 
  • Můžete experimentovat i se sýry. Nesehnali jste sýr gruyére? Použijte třeba nivu, čedar nebo parmazán.
  • Máte raději husté polévky? Pak cibulačku na závěr rozmixujte a přeceďte přes síto.

Zkrátka vyberte si z naší sbírky receptů na skvělou francouzskou cibulačku právě ten, který bude vašim chuťovým potřebám vyhovovat nejvíce! 

Zdroj informací: časopis Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč