Tuhle cibulovou polévku se sýrovým toustem vaří o svátcích maminka naší šéfredaktorky. A v tom největší hrnci! Teď si můžete krémovou cibulovou polévku uvařit i vy, o recept se s námi ráda podělila.
Suroviny
Postup
Cibuli nakrájejte na kolečka a osmažte na másle v silnostěnném hrnci. Až změknou, přidejte cukr a míchejte a opékejte, aby se cibule zbarvila do zlatohněda; trvá to asi 15 minut (jen pozor, nesmí se připálit). Pak přilijte bílé víno, asi 10 minut povařte a poté postupně přilijte vývar. Přiveďte k varu a nechte cca 15 minut vařit.
Mezitím připravte tousty. Plátky bílého pečiva nasucho opečte na pánvi nebo v topinkovači. Pak je posypte nastrouhaným sýrem a dejte pod gril zapéct, aby se roztekl.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Ochuťte ji čerstvým pepřem a osolte. Cibulovou polévku rozdělte do talířů, doplňte tousty ozdobenými bylinkami a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Některé recepty doporučují zapékat tousty pod grilem přímo v talířích s polévkou. Zkuste to jen v případě, že máte supervýkonný gril, jinak by se vám tousty rozmočily dřív, než by se sýr stihl rozpéct.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štěpánské menu s dvojí pečení(4 recepty )
- Božíhodová hostina pro celou rodinu(10 receptů )
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů )
- Křupavé tousty: Jak vzniklo celosvětově oblíbené snídaňové pečivo?(29 receptů )
- Ochutnejte podzimní Paříž: francouzská cibulačka 9krát jinak(9 receptů )