Cibulová polévka se sýrovým toustem

Cibulová polévka se sýrovým toustem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1714 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 122 g
Tuky 80 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle lahodně hebkou polévku vaří o svátcích maminka naší šéfredaktorky. A v tom největší hrnci!

Suroviny

cibule 6 ks
máslo 50 g
krupicový cukr 1 ČL
víno bílé 250 ml
vývar kuřecí 1200 ml
nebo zeleninový vývar
sůl
pepř
čerstvý
bageta
ciabatta, veka, rozpůlené krajíčky toustového chleba nebo jiné bílé pečivo, ze kterého připravíte 6 toustů
čedar 120 g
strouhaného, ementálu nebo gruyèru
bylinky
na ozdobu

1 Cibuli nakrájejte na kolečka a osmažte na másle v silnostěnném hrnci. Až změknou, přidejte cukr a míchejte a opékejte, aby se cibule zbarvila do zlatohněda; trvá to asi 15 minut (jen pozor, nesmí se připálit). Pak přilijte bílé víno, asi 10 minut povařte a poté postupně přilijte vývar. Přiveďte k varu a nechte cca 15 minut vařit.

2 Mezitím připravte tousty. Plátky bílého pečiva nasucho opečte na pánvi nebo v topinkovači. Pak je posypte nastrouhaným sýrem a dejte pod gril zapéct, aby se roztekl.

3 Polévku rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Ochuťte ji čerstvým pepřem a osolte. Polévku rozdělte do talířů, doplňte tousty ozdobenými bylinkami a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Některé recepty doporučují zapékat tousty pod grilem přímo v talířích s polévkou. Zkuste to jen v případě, že máte supervýkonný gril, jinak by se vám tousty rozmočily dřív, než by se sýr stihl rozpéct.

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit