Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Slavné zahraniční polévky, které se zabydlely v naší kuchyni

Slavné zahraniční polévky, které se zabydlely v naší kuchyni
sdílet:
České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme vybrali nejzajímavější zahraniční polévky, které si bez problému můžete připravit i vy.

Minestrone, cibulačka, bouillabaisse, boršč, kapustnica nebo gazpacho. To jsou názvy polévek, které objevíte na jídelním lístku v každé druhé české restauraci. I když se nejedná o ryze tuzemské recepty, českým chuťovým pohárkům zmíněné polévky jednoduše lahodí. Není divu, vždyť každá z těchto polévek vyniká svou chutí, zajímavými surovinami, ale i způsobem přípravy. 

Minestrone

Jak už název napovídá, polévka minestrone pochází z italské kuchyně. Této v překladu "velké polévce" dominují rajčata, cibule, mrkev, celer, fazole, česnek a bylinky. Špatnou, a zároveň dobrou zprávou je, že na polévku minestrone neexistuje jeden přesný recept, a tak při přípravě můžete povolit uzdu fantazii a pohrát si s ingrediencemi. Pokud například patříte mezi vegetariány, pak z receptu vynechejte maso. V opačném případě lze do polévky přidat kousky kuřecího masa. Zároveň můžete polévku obohatit o těstoviny, povětšinou se přidávají těstoviny orecchiette, nebo rýži. Vzhledem k tomu, že polévka minestrone patřila k chudým pokrmům, podávali ji Italové jako hlavní chod. Tuto tradici můžete následovat i vy. 

Cibulačka

Sotva bychom hledali zahraniční polévku, která se v naší kuchyni zabydlela tak rychle jako cibulačka. Není divu, vždyť hovězí vývar ve spojení s cibulí, máslem a tymiánem vytváří hotovou symfonii chutí. Pokud byste se vydali ochutnat cibulačku do Francie, pak ji v místních podnicích objevíte pod názvem Soupe à l’oignon gratinée. Údajně ji vymyslel král Ludvík XV., když při pobytu na loveckém zámečku zjistil, že má ve spíži jen cibuli, máslo a šampaňské. Z těchto tří ingrediencí následně připravil první francouzskou cibulovou polévku. Jiné legendy zase vypráví, že první cibulačku ochutnal už Král Slunce Ludvík XIV. Ať tak či onak, jedno je jasné. Francouzská cibulačka patří k nadčasovým polévkám, které nikdy nevyjdou z módy.

Cibulačka s tymiánem

Cibulačka s tymiánem

Více

Ikonka tipu

Vyzkoušejte tip partnera týdne:
V Albertu najdete vše, co potřebujete pro přípravu dokonalé polévky. V našich prodejnách si můžete vybrat ze široké nabídky čerstvé zeleniny (včetně té v BIO kvalitě), kvalitního masa a dalších potřebných surovin. Pochutnat si můžete i na poctivých polévkách Fresh bistro, které oceníte během hektických dnů.
 


Bouillabaisse

Francouzská kuchyně nenabízí pouze cibulačku, ale také dokonalou polévku jménem bouillabaisse (čteme bujabéza). Světlo světa spatřila tato rybí polévka v jihofrancouzském městě Marseille, a rychle se rozšířila do dalších středomořských měst. Kouzlo polévky bouillabaisse spočívá v dlouhé přípravě i přidání provensálských bylinek. V tradičním receptu naleznete vývar ze tří mořských ryb - ropušnice, kohouta mořského a mořského úhoře. Nic ale nebrání tomu, abyste polévku připravili z pražmy, ďasa mořského, mušlí nebo třeba chobotnice. V Marseille se polévka podává s opečenými plátky chleba, které jsou potřené omáčkou rouille. 

Kapustnica

Výbornou polévku nalezneme také u našich východních sousedů. Slovenská kuchyně se pyšní polévkou kapustnica, která je nedílnou součástí štědrovečerního menu. Pokud připravujete postní verzi, pak do polévky nepřidávejte maso a zahustěte ji smetanou či bramborem. Naopak sváteční verze kapustnice obsahuje uzené maso, klobásu a také houby

Boršč

Je úzce spjatá s ruskou kuchyní, avšak její kořeny najdeme na Ukrajině. Řeč je o polévce boršč, kterou pravděpodobně zná každý, kdo se narodil před rokem 1989. Politiku do gastronomie ale nemíchejme, a narovinu si přiznejme, že polévka z červené řepy, zelí, hovězího a vepřového masa je jedním slovem famózní. Pokud tedy máte dostatek času, rozhodně si boršč připravte. Tato polévka je nejen plná zdraví prospěšných ingrediencí, ale především vás zasytí a zahřeje v následujících sychravých měsících. 

Gazpacho

Polévka, která není horká? Ano, seznamte se s gazpachem, španělskou polévkou z Andalusie. Původní recept na gazpacho údajně přišel do Španělska s Římany. V té době se ale jednalo o polévku z chleba, olivového oleje, vody, octa a česneku. Teprve až během 19. století vznikl recept na červené gazpacho, ve kterém vyniká chuť rajčat. Pravé španělské gazpacho se podává studené, což je dáno tím, že Španělé si polévku dopřávají v parném létě, tedy v době, kdy nemají chuť na horké pokrmy. Snažte se tuto tradici při servírování gazpacha dodržet, jedině tak bude polévka chutnat tak, jak má.

Rajčatovo-melounové gazpacho

Rajčatovo-melounové gazpacho

Více
Zbožňujete polévky? Pak by vás mohla zaujmout knižní novinka Polévka je grunt z edice Apetit. 
Polévka je grunt

Polévka je grunt

Více

Partnerem Týdne polévek je společnost Albert.

Související články

Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledek stojí za to. Poradíme vám, jak na to, aby krásně...
Velký přehled nudlí a jejich pestré využití
  • Tipy a triky

Velký přehled nudlí a jejich pestré využití

VaječnéDomácí příprava nudlí má svou bohatou historii a využití. Klasické vaječné nudle můžete použít jak do polévky, tak z nich jednoduše vykouzlíte vydatný hlavní chod v lákavé kombinaci nudlí se zelím a slaninou. Zelí dodá tomuto...
Dokonalá krémová polévka a jak na ni
  • Tipy a triky

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

[[nid:36761]]Krátké vařeníKouzlo polévkových krémů spočívá v jednoduché přípravě, která vám nejen ulehčí práci, ale krátkým vařením také zachováte všechny prospěšné látky v zelenině. Většinu krémů tak připravíte do půl hodiny, delší...
7+1 zdravé dochucení polévky
  • Novinky a zajímavosti

7+1 zdravé dochucení polévky

1 UmeocetPochází z japonské kuchyně. Vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboši. Ty se tvrdé a zelené naloží do velkého množství soli a nechají se nejméně měsíc fermentovat. Během tohoto procesu začnou pouštět chuťově...

Obchod Apetit