Vstupní chod je spjatý s francouzskou kuchyní, konkrétně se zmizelou tržnicí Les Halles, která byla známá pod lidovým názvem ‚břicho Paříže‘ – a proslulá vůní cibulačky. S tímhle receptem dostanete to nejlepší ze šťavnaté podzimní cibule i z aromatického vína.
Suroviny
cibule červená
4
ks
velká, oloupaná a nakrájená na kostičky
máslo
50
g
nebo olivový olej
vývar hovězí
1
l
silný
víno červené
250
g
sůl
pepř mletý
worcesterská omáčka
pár kapek na dochucení
chleba
4
plátků
bílý, nasucho opečený
sýr
100
g
nastrouhaný
bylinky
zelené, na posypání
Postup
1
V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm cibuli. Zalijte vývarem, opepřete a vařte dvacet minut. Ke konci přilejte víno. Podle chuti osolte a dochuťte worcesterskou omáčkou.
2
Polévku rozdělte do žáruvzdorných šálků nebo misek. Dejte rozehřát gril, každou porci posypte sýrem a nechte chvilku grilovat. Podávejte s plátky chleba; můžete jimi také polévku poklást, posypat sýrem a krátce zapéci. Ozdobte bylinkami.
Komentáře