Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoce po italsku: Panettone podle autorky blogu Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové

panettone
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Samozřejmě že milujeme českou klasiku a tradiční vánoční dobroty. Stejně tak nás ale baví občas nahlédnout za hranice a ochutnat i jiné než české Vánoce.

Panettone, sladké pečivo zvláštního tvaru, si na Vánoce pečou Italové. Chutnat vám bude, pokud máte rádi lehké a voňavé kynuté těsto s rozinkami. Stejně jako s vánočkou ani s panettone nemusíte čekat až na Štědrý den. Dejte si ji k snídani třeba hned zítra a těšte se na blížící se advent.

Panettone si můžete upéct podle receptu Jany Florentýny Zatloukalové. V její Vánoční kuchařce pro dceru najdete všechny potřebné recepty pro krásné a chutné Vánoce. Od rozehřívacího předadventního punče přes štědrovečerní klasiku až po vychytané silvestrovské občerstvení.

ITALSKÁ PANETTONE

NA TĚSTO

  • 120 g sultánek (velkých rozinek)
  • 125 ml dezertního vína marsala (lze nahradit bílým portským nebo tokajským vínem)
  • 1 kostka droždí
  • 120 g moučkového cukru plus dvě lžíce navíc
  • 125 ml vlažného mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • kůra nastrouhaná z 1 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 120 g másla, změklého, plus trochu navíc pro vymazání forem
  • 120 g kandovaného citronu


NA POTŘENÍ:

  • 1 žloutek

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Rozinky s marsalou umístěte do malého kastrůlku a asi 2 minuty mírně povařte. Odstavte a nechte někde bokem zchladnout na pokojovou teplotu.
      
  2. Mezitím v menší misce rozmíchejte lžičkou droždí se lžící cukru na řídkou kaši (jde to, ač to vypadá na první pohled nesmyslně). Přilijte mléko, vmíchejte druhou lžíci cukru, lžíci mouky a nechte stát na teplém místě. Za pár minut se začne tvořit pěna a vzejde hustý kvásek – pokud ne, začněte znovu s novým droždím.
      
  3. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smíchejte kvásek s vejci, žloutkem, kůrou, citronovou šťávou, solí, zbytkem cukru a půl hrnkem mouky. Vařečkou nebo míchacím nástavcem dobře promíchejte a teprve potom postupně vpracovávejte zbytek mouky, vždy zhruba v množství půl hrnku. Nakonec zapracujte máslo – nejprve jej nakrájejte na menší kostky a pak jich vždy pár vmíchejte do těsta. Pokračujte v míchání, dokud se nezačne těsto lesknout a „táhnout“ od okrajů mísy k vařečce nebo k nástavci, trvá to 5–10 minut. Čím víc si s těstem dáte záležet, tím bude jemnější. Úplně nakonec krátce vmíchejte okapané rozinky a nakrájený kandovaný citron. Přesuňte těsto do olejem lehce vytřené mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem – bude to trvat dvě až tři hodiny.
      
  4. Dvě prázdné a umyté plechovky od kompotu (každou o objemu zhruba 1,5 litru) nebo od kávy důkladně vymažte máslem a dno i stěny vyložte papírem na pečení (nemusíte se stříhat s přesnými tvary, prostě plechovku vyložte jedním velkým kusem papíru). Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a pomoučněnýma rukama z něj vytlačte všechen vzduch. Trochu prohněťte, rozdělte na dva díly a každý umístěte do vlastní plechovky. Znovu nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem a nedosáhne zhruba k horní hraně plechovky, při pokojové teplotě to trvá další 2–3 hodiny, zakryté potravinářskou fólií v lednici 2–12 hodin čili přes noc (pak ale nezapomeňte plechovky vyndat nejméně 2 hodiny před pečením z lednice).
      
  5. Troubu předehřejte na 190 °C a mřížku zasuňte do dolní třetiny trouby. Žloutek rozmíchejte s jednou lžící vody a touto směsí potřete vyčnívající povrch obou vykynutých kousků. Pečte 35–40 minut, dokud povrch nezhnědne a spodek pečiva nezní při poklepání dutě (musíte ho kvůli tomu vyklopit z plechovky). Vyklopte upečené panettone z plechovek, odstraňte papír a nechte zchladnout.

Zdroj: Jana Florentýna Zatloukalová, Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín