Již počtvrté bude Ministerstvo zemědělství ČR udělovat ocenění nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům. Zastřeší je prestižní značka Regionální potravina, která je zárukou místního původu, vysoké kvality a originální chuti ve srovnání s jinými výrobky na trhu.
O značku Regionální potravina se soutěží v každém z třinácti krajů České republiky. Ocenění získá vždy jen ten nejlepší výrobek. Produkty, které se do soutěže zapojily, musejí být vyrobeny v příslušném regionu ze surovin dané oblasti nebo z tuzemských surovin. Oceněné výrobky získají možnost využívat značku Regionální potravina po čtyři roky na obale výrobků a také další propagační podporu od organizátorů soutěže. Nyní mohou spotřebitelé vybírat z téměř třech stovek produktů. Nově oceněné potraviny budou známy koncem června.
Příslib propagace
„Předešlé tři ročníky si vybudovaly pevné místo mezi malými a středními producenty, kterým je soutěž určena. Chceme tak podpořit jejich podnikání a zároveň zvýšit oblibu regionálních produktů u spotřebitelů. Malé a střední podniky většinou nemají prostředky na marketing a do nedávné doby měly velmi těžké vyjednávací podmínky u obchodních řetězců. Značka Regionální potravina jim v tomto směru může pomoci,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. V minulosti toto ocenění pomohlo například Olomouckým tvarůžkům, pro které soutěž Regionální potravina Olomouckého kraje znamenala dobrou propagaci. Soutěž doprovází informační kampaň, která má zákazníky motivovat, aby značku Regionální potravina vyhledávali v obchodech, na farmářských trzích, popřípadě přímo u výrobců. Více na www.regionalnipotravina.cz