Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční vánočka s rozinkami

AD
Tradiční vánočka s rozinkami
sdílet:

Tradiční vánočka s rozinkami

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4557 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 317 g
Tuky 322 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánočka umí vytvořit tu správnou sváteční atmosféru. Upečte si jednu také vy. K snídani, svačině nebo jen tak pro radost. S Philips Kuchyňským robotem ji zvládnou i začátečníci. Udělá za vás skoro všechnu práci. Na vás bude jen pohrát si s pletením.

Suroviny

máslo 225 g
mléko 350 ml
velké (nebo 3 malé)
sůl ½ ČL
z 1/2 biocitronu
rozinky 100 g
pokropené rumem
mandle sekané 100 g
vejce 1 ks
prošlehané na potření
na poprášení

Postup

1

Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.

2

Do mísy Philips Kuchyňského robotu s hnětací metlou nasypte mouku. Přidejte nakrájené máslo, mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Zapněte robot a uhněťte těsto. Šikovný robot vám pomůže, aby bylo krásně hladké a tvárné. Pokud se vám těsto zdá příliš hutné, přilijte mléko. Robot nechte běžet a do mísy přisypte rozinky s rumem, citronát a mandle. Philips Kuchyňský robot udělá vše za vás a lahodné přísady zapracuje během chvilky do těsta. A máte hotovo – s pomocníkem Philips Kuchyňský robot vám vznikne hladké, vláčné a tvárné těsto, které už stačí jen nechat nakynout, uplést a dát do trouby.

3

Philips Kuchyňský robot vypněte. Mísu s těstem sejměte a dejte ho do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na tři hodiny). 

4

Vykynuté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku. (Pokud chcete, udělejte pramenů dvojnásobek a upečte dvě menší vánočky.)

 
5

Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – díky nim se vánočka při pečení nerozjede.

6

Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu (pokud máte dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení). Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá.

Související články

Apetit magazín

AD
Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete
  • Zajímavosti

Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete

Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč