Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak ozvláštnit chuť tradičního džemu?

sklenice džemu
ZDROJ: Pexels/Pixabay
sdílet:

Sezóna ovoce pomalu nastupuje a spolu s ní přijdou i přípravy domácích zavařenin. Popusťte uzdu fantazii a inspirujte se našimi tipy, jak z tradičního džemu vykouzlit nový chuťový zážitek.  

Čerstvý chléb s máslem namazaný jahodovým džemem nebo palačinky s meruňkovou zavařeninou patří mezi oblíbené lahůdky. Ačkoliv v obchodech můžete koupit kvalitní džemy, stále platí, že z domácího výrobku má člověk větší radost, a chuťově bývá lepší. Při domácím zavařování navíc můžete popustit uzdu fantazii a kombinovat nové chutě. Džem originálních chutí může být také skvělým jedlým dárkem. 

Ostřejší jahody 

O jahodovém džemu s rebarborou, mátou nebo vanilkou jste možná už někdy slyšeli. Máme však i další nápady. 

  • Jahody a grapefruit. Sladkost jahod a hořkost grapefruitu jsou ideálními letními chutěmi, které osvěží.  
  • Jahody a chilli. Patříte-li mezi milovníky říznějších pokrmů, můžete přiostřit také jahodový džem. Až budete jahody svařovat s cukrem, přidejte k nim několik chilli papriček. Zajímavý dodají twist jahodovému džemu uzené papričky chipotle.
  • Jahody a bazalka. I když o téhle dvojici možná neslyšíte poprvé, zkuste ji otestovat, jak spolu funguje v džemu. Lístky bazalky přidejte k jahodovému rozvaru pár minut před koncem varu.   

Ještě voňavější meruňky 

Meruňkovému džemu můžeme zásahem některých bylin a koření pořídit nový šmak.

  • Meruňky a levandule. Levandule dodá sladkému džemu z vyzrálých meruněk ojedinělou vůni a květinovou chuť. Nakládejte s ní však opatrně, aby výrazné levandulové aroma nepřebilo chuť meruněk. Stejně můžete použít i rozmarýn.
  • Meruňky, badyán a vanilka. Vanilkový lusk a hvězdičky badyánu vařte spolu s meruňkami, chuť džemu dokonale pozvednou. Nezapomeňte koření před závěrečným rozmixováním vyndat.  

Rebarbora a maliny 

Od poloviny května do poloviny června se sklízí rebarbora, kterou můžete právě jako džem uschovat na později. Pro svou kyselost se hodí kombinovat ji se sladkým ovocem, například s jahodami. Skvělé jsou ale i jiné druhy ovoce nebo koření.

  • Rebarbora a maliny. Maliny dodají kyselé rebarboře na sladkosti a dodají džemu krásnou rubínovou barvu. Povařte rebarboru spolu s malinami v poměru 1:1.
  • Rebarbora a zázvor. Netradiční chuť plná letního slunce přijde vhod zejména v zimě, až se budete chtít zahřát u hrnku čaje s něčím sladkým k zakousnutí.

Broskve a vanilka 

Oblíbeným ovocem pro přípravu džemů jsou také broskve. Jejich chuť můžete podtrhnout

  • vanilkou
  • bourbonem
  • skořicí či muškátovým oříškem.

Mentolový rybíz

Rybízový džem je oblíbený v cukrařině, promazávají se jím rolády a dorty. Dobře zastoupí také brusinky při dekoraci svíčkové na smetaně. Zkuste svůj rybízový džem obměnit a dodat mu trochu jiný šmak.

  • Přidejte do něj pár lístků máty. Ta dodá nakyslému džemu příjemnou jemně peprmintovou chuť. Použít můžete netradiční druh máty, například citronovou nebo jahodovou, která džemu přidá další chuťový rozměr.   

Višně a čokoláda 

Višně a čokoláda, to je již léty prověřená kombinace. Ale věděli jste, že tyto chutě můžete bez problému zkombinovat i při výrobě domácí zavařeniny? Stejně jako višně v čokoládě je i džem z těchto dvou surovin prostě neodolatelný. Používejte hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. 

Plánujete se pustit do domácího zavařování? Níže najdete další tipy, které by se vám mohly hodit.  

Související recepty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín