Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 492 kcal
Bílkoviny 32 g
Cukr 71 g
Tuky 6 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Postní oběd nebo teplý předkrm

Suroviny

sušené houby 100 g
300 g
trhané krupky
40 g
vepřové sádlo nebo olej trocha na vymazání zapékacích misek
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
sůl a pepř
kmín 1 ČL
česnek 4 stroužků
utřený
majoránka (drhnutá) 1 PL
2 ks
hřib nebo žampion na ozdobení
majoránka nebo petrželka na ozdobení

1 Sušené houby dejte do hrnce, zalijte je 250 ml vroucí vody a nechte stát přikryté asi 30 minut, aby změkly. Krupky operte ve studené vodě. V kastrolu na zhruba polovině rozehřátého sádla osmahněte nakrájenou cibuli. Pak přidejte okapané krupky; opražte je, osolte, okmínujte, zalijte nasekanými houbami i s nálevem a dolijte čistou vodou, aby byly ponořené. Přiklopte je a uvařte doměkka.

2 Uvařené krupky ochuťte česnekem, sušenou majoránkou, případně i pepřem a promíchejte. Směs rozdělte do jednoporcových zapékacích misek vymazaných zbylým tukem (pokud chcete, můžete samozřejmě zapékat kubu najednou v jedné větší formě). Nyní je můžete přetáhnout fólií a uložit do chladničky, rozhodnete-li se kubu podávat jako teplý předkrm.

3 Troubu rozehřejte na 180 °C. Před dokončením nakrájejte čerstvé houby na asi 0,5cm plátky, aby na řezu vynikl jejich tvar. Rozložte je na kubu, pokropte rozpuštěným zbylým sádlem (nebo olejem) a zapékejte asi 20 minut. Ozdobte bylinkami a ihned horké podávejte.

NĚCO NAVÍC

Použít můžete jakékoli hřibovité houby, čerstvé i mražené. Mražené houby nechte předem lehce povolit. Místo plátků lesních hub můžete povrch kuby zakrýt i kloboukem žampionů portobello.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit