Houbový kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob jako předkrm nebo pro 4 osoby jako 
hlavní jídlo

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1313 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 156 g
Tuky 46 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Postní oběd nebo teplý předkrm. Recept, který znali už naše babičky, ani dnes nestrácí nic na svém kouzlu. Pokud milujete houby, nesmí ve vašem jídelníčku chybět. 

Suroviny

sušené houby 100 g
kroupy 300 g
trhané
vepřové sádlo 40 g
nebo olej + trocha na vymazání zapékacích misek a na pokropení před pečením
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 ČL
drcený
česnek 5 stroužků
utřených
majoránka (drhnutá) 1 PL
houby 3 ks
hřiby nebo žampiony na ozdobení (viz Něco navíc)
majoránka (čerstvá)
nebo petrželka na ozdobení

Postup

1

Sušené houby dejte do hrnce, zalijte je 250 ml vroucí vody a nechte stát přikryté asi 30 minut, aby změkly. Krupky operte ve studené vodě. V kastrolu na zhruba polovině rozehřátého sádla osmahněte nakrájenou cibuli. Pak přidejte okapané krupky; opražte je, osolte, okmínujte, zalijte nasekanými houbami i s nálevem a dolijte čistou vodou, aby byly ponořené. Přiklopte je a uvařte doměkka.

2

Uvařené krupky ochuťte česnekem, sušenou majoránkou, případně i pepřem a promíchejte. Směs rozdělte do jednoporcových zapékacích misek vymazaných zbylým tukem (pokud chcete, můžete samozřejmě zapékat kubu najednou v jedné větší formě). Nyní je můžete přetáhnout fólií a uložit do chladničky, rozhodnete-li se kubu podávat jako teplý předkrm.

3

Troubu rozehřejte na 180 °C. Před dokončením nakrájejte čerstvé houby na asi 0,5cm plátky, aby na řezu vynikl jejich tvar. Rozložte je na kubu, pokropte rozpuštěným zbylým sádlem (nebo olejem) a zapékejte asi 20 minut. Ozdobte bylinkami a ihned horké podávejte.

NĚCO NAVÍC
Použít můžete jakékoli hřibovité houby, čerstvé i mražené. Mražené houby nechte předem lehce povolit. Místo plátků lesních hub můžete povrch kuby zakrýt i kloboukem žampionů portobello.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit