Postní oběd nebo teplý předkrm. Recept, který znali už naše babičky, ani dnes neztrácí nic na svém kouzlu. Pokud milujete houby, nesmí houbový kuba ve vašem jídelníčku chybět. A navíc kroupy se znovu vrací do módy...
Suroviny
Postup
Sušené houby dejte do hrnce, zalijte je 250 ml vroucí vody a nechte stát přikryté asi 30 minut, aby změkly. Krupky operte ve studené vodě. V kastrolu na zhruba polovině rozehřátého sádla osmahněte nakrájenou cibuli. Pak přidejte okapané krupky; opražte je, osolte, okmínujte, zalijte nasekanými houbami i s nálevem a dolijte čistou vodou, aby byly ponořené. Přiklopte je a uvařte doměkka.
Uvařené krupky ochuťte česnekem, sušenou majoránkou, případně i pepřem a promíchejte. Směs rozdělte do jednoporcových zapékacích misek vymazaných zbylým tukem (pokud chcete, můžete samozřejmě zapékat kubu najednou v jedné větší formě). Nyní je můžete přetáhnout fólií a uložit do chladničky, rozhodnete-li se kubu podávat jako teplý předkrm.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Před dokončením nakrájejte čerstvé houby na asi 0,5cm plátky, aby na řezu vynikl jejich tvar. Rozložte je na kubu, pokropte rozpuštěným zbylým sádlem (nebo olejem) a zapékejte asi 20 minut. Ozdobte bylinkami a ihned horké podávejte.
NĚCO NAVÍC
Použít můžete jakékoli hřibovité houby, čerstvé i mražené. Mražené houby nechte předem lehce povolit. Místo plátků lesních hub můžete povrch kuby zakrýt i kloboukem žampionů portobello.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční české Vánoce: Klasické štědrovečerní menu o10 chodech(10 receptů)
- Štědré hodování(7 receptů)
- Co s plným košíkem hub? Vyberte si ze 45 skvělých houbových receptů od zapečených palačinek s houbami po slaný koláč(47 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů)
- Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty(20 receptů)
- Co zapéct v troubě? Jídla z jednoho pekáčku aneb rychlé a bezpracné obědy či večeře(60 receptů)