Postní oběd nebo teplý předkrm. Recept, který znali už naše babičky, ani dnes nestrácí nic na svém kouzlu. Pokud milujete houby, nesmí houbový kuba ve vašem jídelníčku chybět.
Suroviny
Postup
Sušené houby dejte do hrnce, zalijte je 250 ml vroucí vody a nechte stát přikryté asi 30 minut, aby změkly. Krupky operte ve studené vodě. V kastrolu na zhruba polovině rozehřátého sádla osmahněte nakrájenou cibuli. Pak přidejte okapané krupky; opražte je, osolte, okmínujte, zalijte nasekanými houbami i s nálevem a dolijte čistou vodou, aby byly ponořené. Přiklopte je a uvařte doměkka.
Uvařené krupky ochuťte česnekem, sušenou majoránkou, případně i pepřem a promíchejte. Směs rozdělte do jednoporcových zapékacích misek vymazaných zbylým tukem (pokud chcete, můžete samozřejmě zapékat kubu najednou v jedné větší formě). Nyní je můžete přetáhnout fólií a uložit do chladničky, rozhodnete-li se kubu podávat jako teplý předkrm.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Před dokončením nakrájejte čerstvé houby na asi 0,5cm plátky, aby na řezu vynikl jejich tvar. Rozložte je na kubu, pokropte rozpuštěným zbylým sádlem (nebo olejem) a zapékejte asi 20 minut. Ozdobte bylinkami a ihned horké podávejte.
NĚCO NAVÍC
Použít můžete jakékoli hřibovité houby, čerstvé i mražené. Mražené houby nechte předem lehce povolit. Místo plátků lesních hub můžete povrch kuby zakrýt i kloboukem žampionů portobello.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční české Vánoce: Klasické štědrovečerní menu o10 chodech(10 receptů)
- Štědré hodování(7 receptů)
- Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty(20 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)
- Co s plným košíkem hub? Vyberte si ze 45 skvělých houbových receptů od zapečených palačinek s houbami po slaný koláč(46 receptů)