Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 492 kcal
Bílkoviny 32 g
Cukr 71 g
Tuky 6 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Postní oběd nebo teplý předkrm

Suroviny

sušené houby 100 g
300 g
trhané krupky
40 g
vepřové sádlo nebo olej trocha na vymazání zapékacích misek
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
sůl a pepř
kmín 1 ČL
česnek 4 stroužků
utřený
majoránka (drhnutá) 1 PL
2 ks
hřib nebo žampion na ozdobení
majoránka nebo petrželka na ozdobení

1 Sušené houby dejte do hrnce, zalijte je 250 ml vroucí vody a nechte stát přikryté asi 30 minut, aby změkly. Krupky operte ve studené vodě. V kastrolu na zhruba polovině rozehřátého sádla osmahněte nakrájenou cibuli. Pak přidejte okapané krupky; opražte je, osolte, okmínujte, zalijte nasekanými houbami i s nálevem a dolijte čistou vodou, aby byly ponořené. Přiklopte je a uvařte doměkka.

2 Uvařené krupky ochuťte česnekem, sušenou majoránkou, případně i pepřem a promíchejte. Směs rozdělte do jednoporcových zapékacích misek vymazaných zbylým tukem (pokud chcete, můžete samozřejmě zapékat kubu najednou v jedné větší formě). Nyní je můžete přetáhnout fólií a uložit do chladničky, rozhodnete-li se kubu podávat jako teplý předkrm.

3 Troubu rozehřejte na 180 °C. Před dokončením nakrájejte čerstvé houby na asi 0,5cm plátky, aby na řezu vynikl jejich tvar. Rozložte je na kubu, pokropte rozpuštěným zbylým sádlem (nebo olejem) a zapékejte asi 20 minut. Ozdobte bylinkami a ihned horké podávejte.

NĚCO NAVÍC

Použít můžete jakékoli hřibovité houby, čerstvé i mražené. Mražené houby nechte předem lehce povolit. Místo plátků lesních hub můžete povrch kuby zakrýt i kloboukem žampionů portobello.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit