Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tip na víkend: Kozí farma z blízka

Tip na víkend: Kozí farma z blízka
sdílet:

Další kolo projektu Poznej svého farmáře láká výletníky na tuzemské farmy. Moravský Rožnov pod Radhoštěm představí již tuto sobotu poctivou lokální kozí farmu Zerlina.

Projekt Poznej svého farmáře, který vzešel z rukou Ministerstva zemědělství, měl u lokálních výrobců a farmářu velký ohlas. Ze dvou set příhlášek byla odbornou porotou vybrána pětice těch nejlepších. Druhý den otevřených vrátek se koná již tento víkend v sobotu 9. srpna na kozí ekologické farmě Zerlina v Hážovicích u Rožnova pod Radhoštěm

Farma se zaměřuje na výrobu bio certifikovaných produktů z mléka koz hnědých krátkosrstých, které jsou součástí českého genofondu. V den otevřených vrátek si zde můžete zakoupit měkké kozí sýry, kozí mléko či jogurty. Kromě Zerliny budou na místě připraveni i další místní výrobci, třeba pan Šubert s valašskými frgály a štramberskými uchy, Goldova pekárna s tradičními tyčinkami, které měl rád už prezident Masaryk, nebo jedna malá rodinná firma, která nabídne produkty z vitaminy nabitých plodů aronie. K relaxu poslouží šálek kávy od Bio Café Frýdlant, příjemná cimbálová muzika nebo posezení u rozhovorů s místními farmáři. 

Děti vezměte klidně s sebou, bude pro ně připraveno několik divadelních představení, zábavné hry a klasický dětský koutek, nepočítaje pár pobíhajících koz. Vstup na celou akci je zdarma. Pro více info mrkněte sem.

Další farma otevře svá vrátka v sobotu 23. srpna, tentokrát půjde o Ma-Ma rodinnou mlékárnu Úhořilka ze Štoků. 

Jak podpořit lokální farmáře?

Pokud se vám projekt líbí stejně jako nám a chtěli byste tuzemské rodinné farmy podpořit jinak než návštěvou, máme pro vás pár tipů.

  1. Nakupujte na ověřených trzích. Je to sice dražší než v supermarketu, ale poctivost se pozná na chuti, hlavně u zeleniny a ovoce. 
  2. V obchodech kupujte potraviny označené známkou Regionální potravina.
  3. Místo do fastfoodů vezměte děti na výlet na nějakou z farem, které mají otevřené dveře i mimo tento projekt.
  4. Ptejte se v restauracích na původ domácích paštik, pečiva či moštů. Možná vás překvapí, že spousta z nich si to své ‚domácí‘ nepřipravuje sama, ale odebírá od nějakého blízkého výrobce. 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: nikita.rybova

Apetit magazín