Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte v sezoně: zvěřina

zvěřina - srnčí maso
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Právě teď je ideální čas ulovit nějakou tu zvěř. Její maso je nenahraditelné.

Za zvěřinu se považuje maso zvířat, která nežijí v uzavřeném chovu, ale po celý svůj život se pohybují volnou přírodou, kde jsou nakonec i ulovena. Neporážejí se, nýbrž se střílí a tyto myslivecké hony se pořádají vždy koncem roku.

Mezi zvěřinu patří jelení, srnčí, dančí, mufloní maso a maso z divokého prasete. Dále pak zaječí a králičí. Z drobné zvěře koroptve, křepelky, bažanti a divoké kachny, husy a krocani. Zvěřina je méně tučná, více krvavá, má tmavší barvu a plnější chuť.

Divokou kachnu pečte ve slanině, aby se vám nevysušila. Ke šťavnatosti dopomůže i vynikající vinná šťáva. Zajíc Ferdinand je specifický tím, že se osolí, opepří, potře hořčicí, zasype cibulí a spolu s jalovcem a přelitý máslem odpočívá dva dny v lednici.

Přidáním vína do výpeku k němu získáte navíc parádní omáčku. Bažanta považujeme spíše za tradiční pokrm a v moderní kuchyni na něj občas zapomínáme, přitom bažantí maso se skvěle hodí k našim oblíbeným knedlíkům a zelí. Zvěřina udává divoké tempo zběsile se blížícímu konci roku.

3× recept na zvěřinu:

Připravila Lucie Perlíková

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín