0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečená srnčí kýta

Pomalu pečená srnčí kýta

4.5 / 5. Počet hodnocení: 118
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3202 kcal
Bílkoviny 218 g
Sacharidy 239 g
Tuky 101 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek.

Suroviny

olivový olej 3 PL
máslo 3 PL
mrkev 2 ks
nahrubo nastrouhaná
petržel 140 g
nahrubo nastrouhaná
celer 100 g
nahrubo nastrouhaný
cibule 2 ks
nahrubo
česnek 2 stroužky
na plátky
mouka pšeničná hladká 5 PL
ochucená solí a pepřem
srnčí maso 1 kg
kýta, na kostky
rybízový džem 2 PL
víno červené 450 ml
suché
vývar hovězí 450 ml
tymián 2 snítky
bobkový list 1 ks
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Rozehřejte velký hrnec s těžkým dnem – nejlépe litinový –, dejte do něj většinu olivového oleje a másla a osmahněte mrkev, petržel, cibuli i celer.

2

Po zhruba 4–5 minutách přihoďte česnek a míchejte další minutu.

3

Hladkou mouku vsypte do většího sáčku, vložte do něj kýtu a protřeste, aby se ze všech stran obalila.

4

Zeleninu v hrnci shrňte k jedné straně a na volné místo dejte zbytek oleje i másla, plamen zvyšte na maximum a osmahněte ze všech stran maso, tak aby se zatáhlo a veškerá vůně a šťáva zůstaly uvnitř. Pak maso i zeleninu vyndejte.

5

Do hrnce přidejte rybízovou marmeládu, červené víno a přiveďte k varu, přilijte vývar a vhoďte tymián, bobkový list, promíchejte a do hrnce vraťte maso i zeleninu. Přiveďte k varu.

6

Přiklopené přendejte do trouby a pečte minimálně hodinu a půl. Po vytažení z trouby dochuťte solí, pepřem a zjemněte máslem. Podávejte s bagetou.

Související články

Jak nakupovat a upravovat zvěřinu
  • Tipy a triky

Jak nakupovat a upravovat zvěřinu

Výtečné! Takové budou vaše zvěřinové hody, když při koupi a přípravě masa dodržíte několik základních pravidel. Tady jsou tipy od profesionálů! ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Komentáře

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit