Pomalu pečená srnčí kýta

Pomalu pečená srnčí kýta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2125 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 239 g
Tuky 66 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek.

Suroviny

olivový olej 2 PL
máslo 2 PL
mrkev 2 ks
nahrubo nastrouhané
petržel 140 g
kořenová, nahrubo nastrouhaná
celer 100 g
nahrubo nastrouhaný
cibule 2 ks
nahrubo
česnek 2 stroužky
na plátky
mouka pšeničná hladká 5 PL
ochucená solí a pepřem
1 kg
srnčí kýta vykostěná, na kostky velikosti sousta
rybízový džem 2 PL
víno červené 450 ml
kvalitní suché
vývar hovězí 450 ml
tymián 2 snítky
bobkový list 1 ks
sůl
pepř

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Rozehřejte velký hrnec s těžkým dnem – nejlépe litinový –, dejte do něj většinu olivového oleje a másla a osmahněte mrkev, petržel, cibuli i celer. Po zhruba 4–5 minutách přihoďte česnek a míchejte další minutu.

2 Hladkou mouku vsypte do většího sáčku, vložte do něj kýtu a protřeste, aby se ze všech stran obalila. Zeleninu v hrnci shrňte k jedné straně a na volné místo dejte zbytek oleje i másla, plamen zvyšte na maximum a osmahněte ze všech stran maso, tak aby se zatáhlo a veškerá vůně a šťáva zůstaly uvnitř. Pak maso i zeleninu vyndejte.

3 Do hrnce přidejte rybízovou marmeládu, červené víno a přiveďte k varu, přilijte vývar a vhoďte tymián, bobkový list, promíchejte a do hrnce vraťte maso i zeleninu. Přiveďte k varu.

4 Přiklopené přendejte do trouby a pečte minimálně hodinu a půl. Po vytažení z trouby dochuťte solí, pepřem a zjemněte máslem. Podávejte s bagetou.

 

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit