0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak nakupovat a upravovat zvěřinu

pečínka s bramborovou kaší
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Výtečné! Takové budou vaše zvěřinové hody, když při koupi a přípravě masa dodržíte několik základních pravidel. Tady jsou tipy od profesionálů!

Vždy pátrejte po původu

Vyhlášený řezník Jaroslav Klepiš doporučuje při nákupu sledovat lístek původu a veterinární vyšetření zvěře. Podle lístku původu poznáte, kdo a kde zvíře střelil – to znamená, že se dostalo do evidence a nepochází od pytláka. Nikdy nekupujte maso bez veterinárního vyšetření. Nezkontrolované maso totiž může obsahovat parazity přenositelné i na člověka. 

Respektujte odlišnosti

Kromě důkladné kontroly je třeba respektovat také to, že zvěřina vynikne v různé přípravě.

  • Při koupi kančího žádejte maso ze samice a spíš mladší kus. Starší kusy a maso samců mohou být výrazně cítit a mít příliš silnou chuť.
  • Je skvělé pečené nebo na guláš.
  • Srnčí kýta je výborná na svíčkovou, žebírka nebo plecko zase na ragú.

Nepřebijte chuť

Přípravě zvěřiny věnujte čas a péči. Kuchař restaurace Stará Myslivna Lukáš Vokřál doporučuje nakládat maso divočáka do vývaru divokého koření – maso díky tomu ztratí pachuť. Tu sice odstraní také majoránka nebo česnek, zároveň však úplně přebijí chuť zvěřiny. 

Použijte skvělé víno

Nejen u zvěřiny platí, že jaké víno na přípravu pokrmů použijete, takovou chuť získáte. Na tmavé maso doporučujeme co nejkvalitnější, suché a pokud možno těžší červené víno.

  • Do kančího guláše jsou ideální vína z Chile, která mají skvělé modré odrůdy Cabernet Sauvignon či Merlot a ty si s divočákem krásně rozumějí.
  • Ke zvěřině podávejte jako přílohu knedlíky: houskové, bramborové nebo karlovarské.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč