Jak nakupovat a upravovat zvěřinu

Jak nakupovat a upravovat zvěřinu
sdílet:

Výtečné! Takové budou vaše zvěřinové hody, když při koupi a přípravě masa dodržíte několik základních pravidel. Tady jsou tipy od profesionálů!

Vždy pátrejte po původu

Vyhlášený řezník Jaroslav Klepiš doporučuje při nákupu sledovat lístek původu a veterinární vyšetření zvěře. Podle lístku původu poznáte, kdo a kde zvíře střelil – to znamená, že se dostalo do evidence a nepochází od pytláka. Nikdy nekupujte maso bez veterinárního vyšetření. Nezkontrolované maso totiž může obsahovat parazity přenositelné i na člověka. 

Respektujte odlišnosti

Kromě důkladné kontroly je třeba respektovat také to, že zvěřina vynikne v různé přípravě.

  • Při koupi kančího žádejte maso ze samice a spíš mladší kus. Starší kusy a maso samců mohou být výrazně cítit a mít příliš silnou chuť.
  • Je skvělé pečené nebo na guláš.
  • Srnčí kýta je výborná na svíčkovou, žebírka nebo plecko zase na ragú.

Nepřebijte chuť

Přípravě zvěřiny věnujte čas a péči. Kuchař restaurace Stará Myslivna Lukáš Vokřál doporučuje nakládat maso divočáka do vývaru divokého koření – maso díky tomu ztratí pachuť. Tu sice odstraní také majoránka nebo česnek, zároveň však úplně přebijí chuť zvěřiny. 

Použijte skvělé víno

Nejen u zvěřiny platí, že jaké víno na přípravu pokrmů použijete, takovou chuť získáte. Na tmavé maso doporučujeme co nejkvalitnější, suché a pokud možno těžší červené víno.

  • Do kančího guláše jsou ideální vína z Chile, která mají skvělé modré odrůdy Cabernet Sauvignon či Merlot a ty si s divočákem krásně rozumějí.
  • Ke zvěřině podávejte jako přílohu knedlíky: houskové, bramborové nebo karlovarské.

Související články

Pomalu pečené maso: zvěřina
  • Tipy a triky

Pomalu pečené maso: zvěřina

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy kromě ryb, které by se přesušily. Jak správně péct vepřovou pečeni, jaké hovězí se do pekáče hodí nejlépe a jak si...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit