Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 zapomenuté poklady staročeské kuchyně

3 zapomenuté poklady staročeské kuchyně
sdílet:

Vládnete světové kuchyni a doma servírujete jednou exotické kari a podruhé těstoviny s boloňskou omáčkou jako od italské mámy? Světová jídla hrají v našem jídelníčku prim a poklady staročeské kuchyně přitom upadly tak trochu v zapomnění. A to je věčná škoda. Oprášili jsme proto pro vás oblíbené recepty českých babiček. 

Recept na nejjednodušší čerstvý sýr

Sýr omladinka se připravuje z čerstvého nepasterizovaného mléka a platí, že z jednoho litru mléka vyrobíte zhruba 100 g sýra. Jako syřidlo se v tomto valašském receptu používá pouze obyčejný ocet naředěný vodou v poměru 1:1. Mléko přiveďte k varu, přidejte 200 ml octa s vodou a jakmile se mléko srazí, vyždímejte sýřeninu skrze plátno, položte na ni talíř a nechte ji takto zatíženou tři hodiny odpočívat.

Staročeská dobrota kočičí svarba

Tradiční jihočeské jídlo se skládá ze dvou základních ingrediencí: hrachu a krup. Hrách i kroupy uvařte doměkka, mezitím vedle na plotně osmažte dozlatova cibuli a dokřupava slaninu. Na závěr směs dochuťte solí, majoránkou, kmínem a česnekem. Promíchejte s uvařenými luštěninami, ozdobte petrželí a můžete podávat.

  • Pokud byste si chtěli kuchyň i tematicky vybavit, využijte služeb bazaru starožitností, kde se dají sehnat zajímavé kousky.

Slezské špaldoto místo rizota

Špalda byla ve staročeské kuchyni denním chlebem. A v posledních letech tato zapomenutá ingredience opět zažívá renesanci. Vychutnejte si její jemnou oříškovou chuť ve slezském špaldotu. Špaldu vařte do změknutí a mezitím si na pánvi osmahněte cibuli a uzené maso, na závěr do směsi přidejte nakrájené sušené švestky. Všechno smíchejte, osolte a opepřete podle chuti, přidejte čerstvou majoránku a je hotovo.

  • Nezanevřete i nad ostatními exotickými kuchyněmi a vyrazte ochutnat například asijské speciality. Avšak před cestou vždy myslete na cestovní pojištění.

Související články

Apetit magazín