Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší flambované banány

Banana split s vanilkovou zmrzlinou a karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nahromadily se vám ve spíži banány a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte flambování! V některých restauracích najdete flambované banány pod názvem Banana Foster. Jedná se o pochoutku upravovanou hořícím plamenem, která potěší vaše chuťové buňky i oči.

Flambování je finální úprava pokrmu hořícím plamenem. Nejčastěji se setkáte s flambovanými banány, palačinkami crêpes a samozřejmě s různými druhy masa, ryb ale i nápojů.

Jak správně flambovat?

Z otevřeného ohně v kuchyni má mnoho lidí obavy. Pokud se budete držet základních pravidel flambování, nic nehrozí vám ani vaší kuchyni. 

Výběr pánve a alkoholu

V první řadě si připravte hlubokou pánev, do které budete nalévat tvrdý kvalitní alkohol. Ideální je brandy, koňak nebo rum, na přípravu flambovaných banánů se hodí i rum nebo slivovice.

V každém případě by měl zvolený destilát by obsahovat okolo 40 % alkoholu. Pokud máte doma pálenku, která dosahuje k 60 a více procentům obsaženého alkoholu, není na flambování vhodná.

  • Tip: Čím víc alkoholu v destilátu, tím ochotněji oheň vzplane. Nepřekračujte však hranici 60 %. Při výběru alkoholu se soustřeďte i na jeho vůni. Ke každému pokrmu se hodí jiný alkohol.

Úprava alkoholu

Předtím, než nalijete alkohol do pánve, ohřejte ho alespoň na teplotu 50 °C. Teplý alkohol následně nalijte do pánve k připravovanému pokrmu – v tomto případě k flambovaným banánům. 

Samotné flambování

Když máte na pánvi hotový pokrm, je čas zahájit flambování. Pánev sundejte z ohně a přidejte alkohol. Dlouhou zápalkou zapalte alkoholové páry. Mírně třeste pánví, povzbudíte tak hoření.

  • Tip: Pozor, nikdy nezapalujte destilát, ale pouze alkoholové páry. Mějte po ruce vždy pokličku, pokud byste potřebovali oheň uhasit.

Podávání

Když dohoří na pánvi všechen alkohol, plamen zhasne. Tím je flambování a příprava celého pokrmu u konce. Nyní můžete podávat!

Jak na přípravu flambovaných banánů?

Pokud jste nikdy neflambovali, začněte tímto základním receptem na flambované banány. 

Budete potřebovat:

  • 2 banány
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce rumu

Postup:

  1. Na rozehřáté pánvi nechte pomalu rozpouštět máslo. Mezitím si podélně rozkrojte banány. Banány by neměli být přezrálé (nahnědlé), ale ani nezralé (zelené).
  2. Vložte rozkrojené banány na rozpálenou pánev a posypte je třtinovým cukrem. Na posypané straně je smažte přibližně 2 minuty.
  3. Poté posypte a osmažte i druhou stranu.
  4. Když jsou banány opečené z obou stran, stáhněte plamen nebo odstavte pánev úplně z ohně. Přidejte do pánve rum a zapalte alkoholové páry.
  5. Můžete mírně zatřást s pánví, abyste podpořili hoření. Jakmile oheň zhasne, pokrm je hotový.
  6. Flambované banány přesuňte na talířek a podle chuti můžete dezert doplnit zmrzlinou, šlehačkou nebo nastrouhanou čokoládou.

Tip: Flambované banány jsou také výborné polité rozpuštěnou čokoládou a posypané plátky pražených mandlí.

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín