Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší flambované banány

Banana split s vanilkovou zmrzlinou a karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nahromadily se vám ve spíži banány a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte flambování! V některých restauracích najdete flambované banány pod názvem Banana Foster. Jedná se o pochoutku upravovanou hořícím plamenem, která potěší vaše chuťové buňky i oči.

Flambování je finální úprava pokrmu hořícím plamenem. Nejčastěji se setkáte s flambovanými banány, palačinkami crêpes a samozřejmě s různými druhy masa, ryb ale i nápojů.

Jak správně flambovat?

Z otevřeného ohně v kuchyni má mnoho lidí obavy. Pokud se budete držet základních pravidel flambování, nic nehrozí vám ani vaší kuchyni. 

Výběr pánve a alkoholu

V první řadě si připravte hlubokou pánev, do které budete nalévat tvrdý kvalitní alkohol. Ideální je brandy, koňak nebo rum, na přípravu flambovaných banánů se hodí i rum nebo slivovice.

V každém případě by měl zvolený destilát by obsahovat okolo 40 % alkoholu. Pokud máte doma pálenku, která dosahuje k 60 a více procentům obsaženého alkoholu, není na flambování vhodná.

  • Tip: Čím víc alkoholu v destilátu, tím ochotněji oheň vzplane. Nepřekračujte však hranici 60 %. Při výběru alkoholu se soustřeďte i na jeho vůni. Ke každému pokrmu se hodí jiný alkohol.

Úprava alkoholu

Předtím, než nalijete alkohol do pánve, ohřejte ho alespoň na teplotu 50 °C. Teplý alkohol následně nalijte do pánve k připravovanému pokrmu – v tomto případě k flambovaným banánům. 

Samotné flambování

Když máte na pánvi hotový pokrm, je čas zahájit flambování. Pánev sundejte z ohně a přidejte alkohol. Dlouhou zápalkou zapalte alkoholové páry. Mírně třeste pánví, povzbudíte tak hoření.

  • Tip: Pozor, nikdy nezapalujte destilát, ale pouze alkoholové páry. Mějte po ruce vždy pokličku, pokud byste potřebovali oheň uhasit.

Podávání

Když dohoří na pánvi všechen alkohol, plamen zhasne. Tím je flambování a příprava celého pokrmu u konce. Nyní můžete podávat!

Jak na přípravu flambovaných banánů?

Pokud jste nikdy neflambovali, začněte tímto základním receptem na flambované banány. 

Budete potřebovat:

  • 2 banány
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce rumu

Postup:

  1. Na rozehřáté pánvi nechte pomalu rozpouštět máslo. Mezitím si podélně rozkrojte banány. Banány by neměli být přezrálé (nahnědlé), ale ani nezralé (zelené).
  2. Vložte rozkrojené banány na rozpálenou pánev a posypte je třtinovým cukrem. Na posypané straně je smažte přibližně 2 minuty.
  3. Poté posypte a osmažte i druhou stranu.
  4. Když jsou banány opečené z obou stran, stáhněte plamen nebo odstavte pánev úplně z ohně. Přidejte do pánve rum a zapalte alkoholové páry.
  5. Můžete mírně zatřást s pánví, abyste podpořili hoření. Jakmile oheň zhasne, pokrm je hotový.
  6. Flambované banány přesuňte na talířek a podle chuti můžete dezert doplnit zmrzlinou, šlehačkou nebo nastrouhanou čokoládou.

Tip: Flambované banány jsou také výborné polité rozpuštěnou čokoládou a posypané plátky pražených mandlí.

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč