0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Není banán jako banán: obyčejný, fairtrade nebo bio?

banány
ZDROJ: Alistar Smailes/ Unsplash
sdílet:

Banány jsou celosvětově jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jeden z online obchodů s potravinami je dokonce uvádí jako nejprodávanější produkt z celého svého sortimentu. Který z nich si však vybrat? Jaký je rozdíl mezi banánem bio, fairtrade nebo obyčejným? A odkud k nám banány vlastně putují?

Proč jíst banány?

Banány obsahují základní živiny, které mohou mít blahodárný vliv na naše zdraví. Konzumace banánů může pomoci snížit krevní tlak a riziko vzniku rakoviny.

Mají vysoký obsah draslíku a obsahují optimální množství bílkovin a vlákniny. Draslík může rovněž pomoci regulovat krevní tlak a snížit zátěž kardiovaskulárního systému.

  • Jeden středně velký banán obsahuje téměř 9 % denní potřeby draslíku.

Odkud se banány berou?

Údajně až 90 % banánů, které se dostanou až k nám do Evropy, pochází ze Střední a Jižní Ameriky, Filipín a rovníkové Afriky. Ročně se takto vyveze více než 20 milionů tun banánů. Příjmy domácností drobných pěstitelů banánů obvykle tvoří většinu jejich příjmu a jsou tedy na obchodu s banány existenčně závislí.

  • Aby banány vydržely dlouhý převoz až na náš stůl, musí se za prvé trhat ještě zelené, což platí i v případě bio produkce.
  • Za druhé je potřeba je ochránit před napadením škůdci. Většina banánů je z tohoto důvodu chemicky ošetřována (bio banány jsou ošetřovány přírodními ekvivalenty syntetických látek) do té míry, že se jedná o druhou nejvíce ošetřenou komoditu obecně (první je bavlník).
  • Kvůli nezodpovědnému nakládání s některými chemickými látkami v tomto procesu mohou být na místě ošetření ohroženy například i zdroje pitné vody.

V čem je lepší bio banán?

Pěstování v bio podmínkách je velmi náročné právě kvůli nemocem a škůdcům. Nejvíce bio banánů dokáže vypěstovat Dominikánská republika, díky své specifické poloze a izolaci. Bio banány jsou ošetřeny pouze ethylenem (při dozrávání), který není lidskému zdraví škodlivý.

Tip: V banánech (i v jiném ovoci) také přirozeně vzniká ethylen, látka, která pomáhá zrání. Pokud tedy potřebujete, aby vám rychleji dozrálo například avokádo, dejte ho do misky k banánům.

Všechny ostatní chemické látky jsou při bio pěstitelství nahrazeny organickými sloučeninami (mořské řasy, kávové slupky). Proti škůdcům fungují v těchto podmínkách např. extrakty z chilli a česneku. Bio produkty mají u nás své specifické označení (zelené logo).

  • Bio banány tvoří minimální množství celosvětové produkce.

Proč upřednostnit fairtrade?

Společnost Fairtrade International určuje mezinárodní standardy výroby a prodeje nejen banánů a poskytuje tak zákazníkům alespoň nějakou záruku. Standardy fairtrade cíleně bojují s chudobou a snaží se o lepší postavení jak pěstitelů, tak všech osob podílejících se na výrobě v distributorských zemích.

Konkrétně pak musí být dodrženy podmínky sociální, ekonomické i ekologické. Jedná se o:

  • garanci spravedlivé odměny za práci,
  • zákaz dětské práce,
  • důstojné pracovní podmínky,
  • příspěvek na rozvoj místní komunity a
  • garanci environmentální udržitelnosti.

Těmito standardy jsou povinni se řídit jak pěstitelé, tak výrobci a obchodníci.

Koupíte-li si tedy banány s označením fairtrade (zelenomodré logo na černém podkladu), je možné, že tím pomůžete ke zlepšení životních podmínek lidí, kteří banány pěstují a zároveň přispějete i k ochraně přírodních podmínek v konkrétní destinaci.

  • Pokud jsou banány fairtrade, nemusí být automaticky bio a naopak, ale často mají plantáže obě zmíněné certifikace.

Co s banánem v kuchyni?

Co se týče druhů, najdeme tzv. dezertní druhy (např. Cavendish) i tzv. kuchyňské druhy, jako je třeba nesladký banán plantain. Dezertní druhy lze přitom použít oběma zmíněnými způsoby. Dezertní banán určený k přímé konzumaci můžeme jíst v několika stupních zrání.

Jestli si sladké odrůdy banánů s něčím rozumí, je to čokoláda, karamel a burákové máslo. Dokladem toho je i snad nejoblíbenější český dezert – Krtkův dort. Pokud vám banány připadají přezrálé, není nic jednoduššího, než je použít do těsta na muffiny, banana bread nebo bábovku. Banán v jakémkoli stádiu zrání se hodí i do téměř všech druhů smoothie.

Související články

Zelené smoothie: kombinace, které vám zachutnají
  • Tipy a triky

Zelené smoothie: kombinace, které vám zachutnají

Zelená barva nápoje leckoho odradí. Přitom zelené smoothie v sobě skrývá nejen řadu zdraví prospěšných látek, ale také sladké ovoce. Poradíme vám, jaké druhy zeleniny a ovoce k sobě chuťově pasují i jak si připravit během chvilky pořádnou...
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit