0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Není banán jako banán: obyčejný, fairtrade nebo bio?

banány
ZDROJ: Alistar Smailes/ Unsplash
sdílet:

Banány jsou celosvětově jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jeden z online obchodů s potravinami je dokonce uvádí jako nejprodávanější produkt z celého svého sortimentu. Který z nich si však vybrat? Jaký je rozdíl mezi banánem bio, fairtrade nebo obyčejným? A odkud k nám banány vlastně putují?

Proč jíst banány?

Banány obsahují základní živiny, které mohou mít blahodárný vliv na naše zdraví. Konzumace banánů může pomoci snížit krevní tlak a riziko vzniku rakoviny.

Mají vysoký obsah draslíku a obsahují optimální množství bílkovin a vlákniny. Draslík může rovněž pomoci regulovat krevní tlak a snížit zátěž kardiovaskulárního systému.

  • Jeden středně velký banán obsahuje téměř 9 % denní potřeby draslíku.

Odkud se banány berou?

Údajně až 90 % banánů, které se dostanou až k nám do Evropy, pochází ze Střední a Jižní Ameriky, Filipín a rovníkové Afriky. Ročně se takto vyveze více než 20 milionů tun banánů. Příjmy domácností drobných pěstitelů banánů obvykle tvoří většinu jejich příjmu a jsou tedy na obchodu s banány existenčně závislí.

  • Aby banány vydržely dlouhý převoz až na náš stůl, musí se za prvé trhat ještě zelené, což platí i v případě bio produkce.
  • Za druhé je potřeba je ochránit před napadením škůdci. Většina banánů je z tohoto důvodu chemicky ošetřována (bio banány jsou ošetřovány přírodními ekvivalenty syntetických látek) do té míry, že se jedná o druhou nejvíce ošetřenou komoditu obecně (první je bavlník).
  • Kvůli nezodpovědnému nakládání s některými chemickými látkami v tomto procesu mohou být na místě ošetření ohroženy například i zdroje pitné vody.

V čem je lepší bio banán?

Pěstování v bio podmínkách je velmi náročné právě kvůli nemocem a škůdcům. Nejvíce bio banánů dokáže vypěstovat Dominikánská republika, díky své specifické poloze a izolaci. Bio banány jsou ošetřeny pouze ethylenem (při dozrávání), který není lidskému zdraví škodlivý.

Tip: V banánech (i v jiném ovoci) také přirozeně vzniká ethylen, látka, která pomáhá zrání. Pokud tedy potřebujete, aby vám rychleji dozrálo například avokádo, dejte ho do misky k banánům.

Všechny ostatní chemické látky jsou při bio pěstitelství nahrazeny organickými sloučeninami (mořské řasy, kávové slupky). Proti škůdcům fungují v těchto podmínkách např. extrakty z chilli a česneku. Bio produkty mají u nás své specifické označení (zelené logo).

  • Bio banány tvoří minimální množství celosvětové produkce.

Proč upřednostnit fairtrade?

Společnost Fairtrade International určuje mezinárodní standardy výroby a prodeje nejen banánů a poskytuje tak zákazníkům alespoň nějakou záruku. Standardy fairtrade cíleně bojují s chudobou a snaží se o lepší postavení jak pěstitelů, tak všech osob podílejících se na výrobě v distributorských zemích.

Konkrétně pak musí být dodrženy podmínky sociální, ekonomické i ekologické. Jedná se o:

  • garanci spravedlivé odměny za práci,
  • zákaz dětské práce,
  • důstojné pracovní podmínky,
  • příspěvek na rozvoj místní komunity a
  • garanci environmentální udržitelnosti.

Těmito standardy jsou povinni se řídit jak pěstitelé, tak výrobci a obchodníci.

Koupíte-li si tedy banány s označením fairtrade (zelenomodré logo na černém podkladu), je možné, že tím pomůžete ke zlepšení životních podmínek lidí, kteří banány pěstují a zároveň přispějete i k ochraně přírodních podmínek v konkrétní destinaci.

  • Pokud jsou banány fairtrade, nemusí být automaticky bio a naopak, ale často mají plantáže obě zmíněné certifikace.

Co s banánem v kuchyni?

Co se týče druhů, najdeme tzv. dezertní druhy (např. Cavendish) i tzv. kuchyňské druhy, jako je třeba nesladký banán plantain. Dezertní druhy lze přitom použít oběma zmíněnými způsoby. Dezertní banán určený k přímé konzumaci můžeme jíst v několika stupních zrání.

Jestli si sladké odrůdy banánů s něčím rozumí, je to čokoláda, karamel a burákové máslo. Dokladem toho je i snad nejoblíbenější český dezert – Krtkův dort. Pokud vám banány připadají přezrálé, není nic jednoduššího, než je použít do těsta na muffiny, banana bread nebo bábovku. Banán v jakémkoli stádiu zrání se hodí i do téměř všech druhů smoothie.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč