Palačinkový pohár
Suroviny
1 Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte lžíci oleje a dvě lžíce mléka. Vařečkou promíchejte dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs byla hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná hmota by měla být hustá jako smetana na vaření.
2 Rozehřejte pánev (ideálně palačinkovou o průměru 15 cm) a zlehka ji potřete olejem. Pak na ni nejlépe naběračkou s hubičkou nebo džbánkem nalévejte těsto – na jednu crêpe by ho měly stačit dvě a půl lžíce. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozetřete po dnu pánve. Jakmile crêpe zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně asi půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Smažte další, dokud nespotřebujete veškeré těsto.
3 Na polevu v širším rendlíku nebo pánvičce promíchejte cukr, máslo a zázvor a na středním plameni přiveďte k varu. Přidejte banány a za stálého míchání je nechte důkladně prohřát a sirup zhoustnout – měl by začít lepit. Na každou palačinku dejte kousek čokoládové zmrzliny, polevu s banány, srolujte do kornoutku a jednu vedle druhé vkládejte do větších širších sklenic. Nahoru zapíchejte mandle a pak už jen zavolejte děti.
Něco navíc
Pokud budete polevu dělat pro dospělé, přidejte k cukru, máslu, zázvoru i 2–3 lžíce bílého rumu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké banány: 35 nevšedních dezertů(35 receptů)