Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Crepes s teplou banánovou polevou
ZDROJ: Crepes s teplou banánovou polevou
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1666 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 172 g
Tuky 79 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Palačinkový pohár

Suroviny

sůl špetka
přírodní
vejce 2 ks
slunečnicový olej 1 PL
plus olej na potírání pánve
mléko 300 ml
polotučné
čokoládová zmrzlina
mandle plátky 2 hrst
Na polevu
třtinový cukr 2 PL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
jemně nastrouhaný
středně pevné a středně zralé, na šikmé plátky

Postup

1

Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte lžíci oleje a dvě lžíce mléka. Vařečkou promíchejte dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs byla hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná hmota by měla být hustá jako smetana na vaření.

2

Rozehřejte pánev (ideálně palačinkovou o průměru 15 cm) a zlehka ji potřete olejem. Pak na ni nejlépe naběračkou s hubičkou nebo džbánkem nalévejte těsto – na jednu crêpe by ho měly stačit dvě a půl lžíce. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozetřete po dnu pánve. Jakmile crêpe zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně asi půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Smažte další, dokud nespotřebujete veškeré těsto.

3

Na polevu v širším rendlíku nebo pánvičce promíchejte cukr, máslo a zázvor a na středním plameni přiveďte k varu. Přidejte banány a za stálého míchání je nechte důkladně prohřát a sirup zhoustnout – měl by začít lepit. Na každou palačinku dejte kousek čokoládové zmrzliny, polevu s banány, srolujte do kornoutku a jednu vedle druhé vkládejte do větších širších sklenic. Nahoru zapíchejte mandle a pak už jen zavolejte děti.

Něco navíc
Pokud budete polevu dělat pro dospělé, přidejte k cukru, máslu, zázvoru i 2–3 lžíce bílého rumu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...