0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Crêpes s teplou banánovou polevou

Crepes s banánem
ZDROJ: Crepes s teplou banánovou polevou
sdílet:

Crêpes s teplou banánovou polevou

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1666 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 172 g
Tuky 79 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Palačinkový pohár

Suroviny

mouka pšeničná hladká 100 g
sůl špetka
krupicový cukr 1 PL
přírodní
vejce 2 ks
slunečnicový olej 1 PL
plus olej na potírání pánve
mléko 300 ml
polotučné
čokoládová zmrzlina
mandle plátky 2 hrst
Na polevu
třtinový cukr 2 PL
máslo 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
jemně nastrouhaný
banány 2 ks
středně pevné a středně zralé, na šikmé plátky

1 Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte lžíci oleje a dvě lžíce mléka. Vařečkou promíchejte dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs byla hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná hmota by měla být hustá jako smetana na vaření.

2 Rozehřejte pánev (ideálně palačinkovou o průměru 15 cm) a zlehka ji potřete olejem. Pak na ni nejlépe naběračkou s hubičkou nebo džbánkem nalévejte těsto – na jednu crêpe by ho měly stačit dvě a půl lžíce. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozetřete po dnu pánve. Jakmile crêpe zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně asi půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Smažte další, dokud nespotřebujete veškeré těsto.

3 Na polevu v širším rendlíku nebo pánvičce promíchejte cukr, máslo a zázvor a na středním plameni přiveďte k varu. Přidejte banány a za stálého míchání je nechte důkladně prohřát a sirup zhoustnout – měl by začít lepit. Na každou palačinku dejte kousek čokoládové zmrzliny, polevu s banány, srolujte do kornoutku a jednu vedle druhé vkládejte do větších širších sklenic. Nahoru zapíchejte mandle a pak už jen zavolejte děti.

Něco navíc
Pokud budete polevu dělat pro dospělé, přidejte k cukru, máslu, zázvoru i 2–3 lžíce bílého rumu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit