0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dvě lahodné podzimní kaše, které vás zahřejí

Dvě lahodné podzimní kaše, které vás zahřejí
sdílet:

Podzim je obdobím plískanic, ale také teplých svetrů, čajů a snídaňových kaší. Pokud vám připadá, že si připravujete stále tu samou ovesnou kaši dokola, inspirujte se našimi tipy na 2 lahodné podzimní kaše, díky nimž budete ráno konečně vstávat s úsměvem.

Dýňovo-ovesná s mandlovým mlékem

Pokud milujete dýni na všechny způsoby, pak jsou právě říjen a listopad ideálními měsíci, kdy si ji můžete v hojném množství dopřát. V obchodech se to právě teď nejvíce hemží dýněmi hokaido, které se díky své oříškové a nasládlé chuti výborně hodí i do snídaňových kaší. Ovesné vločky vás po ránu dostatečně zasytí a dýně vám zase dodá potřebnou energii. Skvěle se po ní také hubne. Tak pojďme na to.

Připravte si:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce skořice
  • špetku soli
  • ořechy na dozdobení
  • dýňová semínka na dozdobení

Jak na to:

  1. Nejprve připravíme dýňové pyré. Můžete ho připravit klidně více a podávat ho například ke karbanátkům nebo bezmasým placičkám. Dýni hokaido rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a nakrájíme na větší kousky. Pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby na 160°C. Pečeme zhruba 30 minut. Až dýně vychladne, rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
  2. Do rendlíku nasypeme vločky, zalijeme mlékem a postupně přidáváme dýňové pyré. Přidáme ořechy, skořici, med a sůl.
  3. Za občasného míchání vaříme do zhoustnutí, před servírováním dozdobíme ořechy a dýňovými semínky.

Jablečná se skořicí a ořechy

Mezi další sezónní ovoce patří samozřejmě také jablka – všech druhů, vůní i chutí. Kdo by je nemiloval? Pokud je navíc ve své ranní kaši chytře zkombinujete například s ořechy, skořicí nebo s perníkovým kořením, rázem získáte úžasnou souhru chutí, která vám připomene babiččin křehký štrúdl i Vánoce.

Připravte si:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek ovesného mléka
  • pekanové nebo vlašské ořechy
  • perníkové koření
  • skořici
  • 2 jablka nastrouhaná jablka
  • plátky jablek na dozdobení
  • javorový sirup nebo jiné sladidlo podle chuti

Jak na to:

  1. Do rendlíku nasypeme vločky, zalijeme je mlékem, přidáme hrst ořechů a špetku perníkového koření a skořice.
  2. Za občasného míchání vaříme do zhoustnutí.
  3. V druhém rendlíku prohřejeme nastrouhaná jablíčka tak, aby změkla, ale nebyla rozvařená.
  4. Kaši naservírujeme do misky, navrstvíme na ní jablka a dozdobíme ořechy a plátky čerstvých jablek. Nakonec zalijeme javorovým sirupem nebo jiným sladidlem.

Tip na závěr: Pokud máte raději slané, přečtěte si náš recept na úžasnou sýrovou pomazánku.

Související články

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři
  • Tipy a triky

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl...
Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit