Podzim je obdobím plískanic, ale také teplých svetrů, čajů a snídaňových kaší. Pokud vám připadá, že si připravujete stále tu samou ovesnou kaši dokola, inspirujte se našimi tipy na 2 lahodné podzimní kaše, díky nimž budete ráno konečně vstávat s úsměvem.
Dýňovo-ovesná s mandlovým mlékem
Pokud milujete dýni na všechny způsoby, pak jsou právě říjen a listopad ideálními měsíci, kdy si ji můžete v hojném množství dopřát. V obchodech se to právě teď nejvíce hemží dýněmi hokaido, které se díky své oříškové a nasládlé chuti výborně hodí i do snídaňových kaší. Ovesné vločky vás po ránu dostatečně zasytí a dýně vám zase dodá potřebnou energii. Skvěle se po ní také hubne. Tak pojďme na to.
Připravte si:
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek mandlového mléka
- 2 lžíce dýňového pyré
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce skořice
- špetku soli
- ořechy na dozdobení
- dýňová semínka na dozdobení
Jak na to:
- Nejprve připravíme dýňové pyré. Můžete ho připravit klidně více a podávat ho například ke karbanátkům nebo bezmasým placičkám. Dýni hokaido rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a nakrájíme na větší kousky. Pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby na 160°C. Pečeme zhruba 30 minut. Až dýně vychladne, rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
- Do rendlíku nasypeme vločky, zalijeme mlékem a postupně přidáváme dýňové pyré. Přidáme ořechy, skořici, med a sůl.
- Za občasného míchání vaříme do zhoustnutí, před servírováním dozdobíme ořechy a dýňovými semínky.
Jablečná se skořicí a ořechy
Mezi další sezónní ovoce patří samozřejmě také jablka – všech druhů, vůní i chutí. Kdo by je nemiloval? Pokud je navíc ve své ranní kaši chytře zkombinujete například s ořechy, skořicí nebo s perníkovým kořením, rázem získáte úžasnou souhru chutí, která vám připomene babiččin křehký štrúdl i Vánoce.
Připravte si:
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek ovesného mléka
- pekanové nebo vlašské ořechy
- perníkové koření
- skořici
- 2 jablka nastrouhaná jablka
- plátky jablek na dozdobení
- javorový sirup nebo jiné sladidlo podle chuti
Jak na to:
- Do rendlíku nasypeme vločky, zalijeme je mlékem, přidáme hrst ořechů a špetku perníkového koření a skořice.
- Za občasného míchání vaříme do zhoustnutí.
- V druhém rendlíku prohřejeme nastrouhaná jablíčka tak, aby změkla, ale nebyla rozvařená.
- Kaši naservírujeme do misky, navrstvíme na ní jablka a dozdobíme ořechy a plátky čerstvých jablek. Nakonec zalijeme javorovým sirupem nebo jiným sladidlem.
Tip na závěr: Pokud máte raději slané, přečtěte si náš recept na úžasnou sýrovou pomazánku.