Jáhly jsou loupané proso a spolu s pohankou se v Beskydech jedly odedávna. Jsou nejen dobré, ale i velmi zdravé. Zkuste je klasicky v podobě jáhlové kaše se švestkami.
Suroviny
jáhly
300
g
mléko
800
ml
sůl
1
špetka
moučkový cukr
2
PL
skořicový cukr
švestkový kompot
1
ks
smetana ke šlehání
200
ml
Postup
1
Jáhly dobře promněte ve studené vodě a odstraňte případné nečistoty. Slijte a spařte vroucí vodou, odstraníte tím nahořklou chuť. Když ale koupíte čerstvé kvalitní jáhly, které nejsou žluklé, spařování není třeba.
2
Scezené jáhly zalijte mlékem, přidejte špetku soli, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 30 minut doměkka. Jáhly by měly být měkké, jen mírně kašovité a tekutina zcela vyvařená.
3
Oslaďte podle chuti.
4
Dejte do misek, posypejte skořicovým cukrem, obložte dokola půlkami kompotovaných švestek a uprostřed ozdobte ušlehanou smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů)
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů)
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů)