Jáhly jsou loupané proso a spolu s pohankou se v Beskydech jedly odedávna. Jsou nejen dobré, ale také plné vitamínů, minerálů a neobsahují lepek. Jáhlové kaše na sladko po ránu zahřeje, rozjasní den a navíc uděláte něco pro své zdraví, ať už jí připravíte z mléka nebo rostlinné alternativy. Ovoce obměňujte podle sezóny a dostupnosti.
Suroviny
Postup
Jáhly dobře promněte ve studené vodě a odstraňte případné nečistoty. Slijte a spařte vroucí vodou, odstraníte tím nahořklou chuť. Když ale koupíte čerstvé kvalitní jáhly, které nejsou žluklé, spařování není třeba.
Scezené jáhly zalijte mlékem, přidejte špetku soli, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 30 minut doměkka. Jáhly by měly být měkké, jen mírně kašovité a tekutina zcela vyvařená.
Oslaďte podle chuti.
Dejte do misek, posypejte skořicovým cukrem, obložte dokola půlkami kompotovaných švestek a uprostřed ozdobte ušlehanou smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )