Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jáhlová kaše se švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 78
Do 45 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2153 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 274 g
Tuky 91 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jáhly jsou loupané proso a spolu s pohankou se v Beskydech jedly odedávna. Jsou nejen dobré, ale také plné vitamínů, minerálů a neobsahují lepek. Jáhlové kaše na sladko po ránu zahřeje, rozjasní den a navíc uděláte něco pro své zdraví, ať už jí připravíte z mléka nebo rostlinné alternativy. Ovoce obměňujte podle sezóny a dostupnosti.

Suroviny

jáhly 300 g
mléko 800 ml
sůl 1 špetka
skořicový cukr
švestkový kompot 1 ks

Postup

1

Jáhly dobře promněte ve studené vodě a odstraňte případné nečistoty. Slijte a spařte vroucí vodou, odstraníte tím nahořklou chuť. Když ale koupíte čerstvé kvalitní jáhly, které nejsou žluklé, spařování není třeba.

2

Scezené jáhly zalijte mlékem, přidejte špetku soli, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 30 minut doměkka. Jáhly by měly být měkké, jen mírně kašovité a tekutina zcela vyvařená.

 
3

Oslaďte podle chuti.

4

Dejte do misek, posypejte skořicovým cukrem, obložte dokola půlkami kompotovaných švestek a uprostřed ozdobte ušlehanou smetanou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín