Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krásná uvnitř i navenek: mrkev

mrkev
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Mrkev je k dostání po celý rok, ale většina hospodyněk si s ní neví moc rady. A tak pár kousků této kořenové zeleniny skončí v základu do polévky, zbytek padne na mrkvový salát a jednu dostane na chroupání dítě, aby mělo zdravé oči.

Je známo, že mrkev je bohatým zdrojem beta-karotenu, ale už méně se ví, že je zdravější vařená než syrová. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých organismus dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 procent beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu.

Pokud si chcete dopřát pořádnou dávku beta-karotenu a máte chuť vyzkoušet mrkev trošku jinak, inspirujte se na www.apetitonline.cz . My vám doporučujeme například tyto báječné mrkvové muffiny, a pokud chcete vědět, čím okouzlila princezna Diana prince Charlese, vyzkoušejte tuto krémovou mrkvovou polévku.

  • Rozjasňující mrkvová maska – varianta pro lenochy: Čerstvou mrkev najemno nastrouhejte, naneste na pokožku a nechte 10 minut působit. Maska dodá povadlé pleti barvu a obnoví její pružnost.
  • Mrkvová maska pro svěží pleť: Čerstvou mrkev najemno nastrouhejte a smíchejte se lžící tvarohu. Masku naneste na tvář a nechte 10 minut působit. Pro větší efekt si masku dopřávejte pravidelně jednou týdně.
  • Mrkvová maska pro suchou pleť: Nastrouhanou mrkev smíchejte s 1 žloutkem a 2 kapkami mandlového oleje. Naneste na obličej a nechte 10 minut působit. Tato maska má skvělé hydratační účinky.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...