Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 309
Do 25 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 889 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 102 g
Tuky 42 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlý, snadný oběd nebo večeře, to je mrkvová polévka. Recept může mít spoustu obměn, místo smetany můžete použít třeba kokosové mléko, polévka rázem dostane exotičtější chuť.

Suroviny

mrkev 500 g
oloupaná a pokrájená + tenké plátky čerstvé na ozdobení
oloupané a pokrájené
kari koření
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý
na zjemnění

Postup

1

Mrkev a brambory vsypte do hrnce, zalijte asi litrem vody nebo takovým množstvím, aby voda sahala cca 1 cm nad ně. Osolte. Přiveďte k varu a vařte zhruba 15 minut doměkka.

2

Vlijte do polévky smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud nemáte tyčový, můžete použít i stolní.

3

Ještě krátce prohřejte, dochuťte kari kořením, solí a pepřem. Vhoďte kousek másla pro zjemnění a promíchejte. Rozdělte polévku do talířů a podávejte ozdobené tenkými plátky mrkve.
 

4

NĚCO NAVÍC
Základ polévky můžete obměňovat kořením: místo kari koření použijte aromatické bylinky, především tymián, v létě zkuste kouzlit mateřídouškou. Úplně jiný voňavý tón zařídí skořice, té ale přidejte jen špetku.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Komentáře

07.02.2008 23:16
Skvělá a jednoduchá polévka! Já dávám o trochu více brambor, rozmixuju najemno a smetanu přidávám až po rozmixování. Dávám tymián a druhý den chutná díky bylince ještě lépe. Případně je také skělá se zázvorem, ten přidám nastrouhaný ještě před mixováním.

Apetit magazín